D66: Van der Laan slaat verkeerde weg in met aanpak coffeeshops Amsterdam

De D66 fractie in de Amsterdamse gemeenteraad zet grote vraagtekens bij de plannen van burgemeester Van der Laan om zeventig coffeeshops te sluiten. “Een symbolische en conservatieve aanpak”, aldus D66.

Vandaag verscheen onderstaand artikel op de website van D66 Amsterdam:

Van der Laan slaat verkeerde weg in met aanpak coffeeshops

Beeld: D66
Beeld: D66

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) denkt door coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten het softdrugsgebruik onder Amsterdamse jongeren te verminderen. Het uit beeld halen zou de beste manier zijn om jongeren om te leren gaan met softdrugs. Daarmee gaat Van der Laan voorbij aan een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad die niets ziet in de maatregel. Dat bleek afgelopen donderdag bij de behandeling van de plannen voor het nieuwe coffeeshopbeleid voor de stad.  Coffeeshops vallen onder de bevoegdheid van de burgemeester. D66 verwijt Van der Laan een symbolische en conservatieve aanpak met het sluiten van 70 van de 215 coffeeshops in de stad.

“Het leek erop dat de burgemeester met het sluiten van zoveel coffeeshops tegemoet wilde komen aan de wensen uit Den Haag: een concessie aan minister Opstelten. Nu blijkt dat de burgemeester zelf ook vindt dat er veel teveel coffeeshops zijn in Amsterdam. En vooral dat door coffeeshops uit het straatbeeld te halen scholieren ook echt minder gaan blowen. Dat verwacht je niet van een burgemeester van Amsterdam, waar de coffeeshop zowat is uitgevonden om straathandel en onzichtbaar gebruik tegen te gaan”, aldus D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Amsterdam gaat vanaf 1 januari 2014 44 coffeeshops sluiten die binnen 250 meter van een school staan. Sinds 2008 sprak een overgrote meerderheid van de Amsterdamse politiek (op het CDA na) zich fel uit tegen het hanteren van een afstandcriterium. Ook oud-burgemeester Cohen vond het geen passende maatregel voor de stad en heeft er alles aan gedaan om invoering te voorkomen.

Het Barlaeus-gymnasium in Amsterdam vond sluiting op basis van een afstandcriterium ook onnodig. ,,Ik heb niet echt het gevoel dat het veel zin heeft,’’ aldus conrector Margriet Bosman in 2008. Coffeeshops in de buurt van de school controleren over het algemeen heel goed of er geen minderjarigen komen. Als zij de indruk hebben dat er veel leerlingen van het Barlaeus proberen marihuana te kopen, nemen ze soms zelfs contact met de school op. ,,Als de coffeeshops zich aan de regels houden, is er niets aan de hand.’’ [1]

26 coffeeshops Wallengebied
Daarnaast sluit de stad 26 coffeeshops in het Wallengebied in het kader van het project 1012, de opschoning van het gebied. Dat is in lijn met een plan dat in 2009 door de gemeenteraad is aangenomen. Een deel van deze panden heeft een horecabestemming III, wat wil zeggen dat bij het sluiten van de coffeeshop er ook een café of sportbar voor in de plaats kan komen. Buurtbewoners op de Wallen hebben aangegeven dat helemaal niet te zien zitten. Wat D66 betreft moet de discussie over het sluiten van de 26 coffeeshops opnieuw worden gevoerd. En dan moet alle informatie voorhanden zijn over de gevolgen.

Paternotte: “Van de 70 te sluiten coffeeshops zullen er een aantal kroegen terugkomen. Daar zit de buurt vaak helemaal niet op te wachten. Wil de stad de bestemming van die panden veranderen om te voorkomen dat het kroegen worden dan gaat dat waarschijnlijk miljoenen kosten.”

Spreidingsbeleid loopt vast

Amsterdam probeert verder een spreidingsbeleid toe te passen voor coffeeshops in de stad. In Zuidoost en Nieuw-West zitten bijvoorbeeld bijna geen coffeeshops. Hiervoor is de stad een proef gestart met vijf coffeeshops, waarvan de eerste begin dit jaar verplaatst is binnen het Centrum. Dit beleid, ingezet onder oud-burgemeester Cohen, is volgens Van der Laan moeilijk uitvoerbaar omdat buurtbewoners in opstand komen als er een coffeeshop dreigt te komen.

Paternotte: “Wat D66 betreft heeft de coffeeshop zichzelf bewezen in zijn functie voor de stad. Misstanden en coffeeshops die zich niet aan de regels houden moet je natuurlijk altijd aanpakken. Verder willen wij dat de zogeheten achterdeur, de teelt en de aanvoer van de wiet naar de coffeeshop, legaal wordt zodat je dat deel ook uit de criminaliteit trekt”.

De burgemeester gaat nu met de definitieve plannen voor het Amsterdamse coffeeshopbeleid aan de slag. Dit komt over een aantal maanden terug in de gemeenteraad.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*