‘Buitenlandse blower is de weg binnen Nederland kwijt’

“Voor de blowende vreemdeling is Nederland geen eenheidsstaat meer. In coffeeshops in het zuiden blijft hij persona non grata. Maar in het oosten is hij welkom.” Dat melden de regionale kranten van Wegener Media vandaag.

Verslaggever Wilma de Cort heeft navraag gedaan bij zo’n dertig gemeenten aan de oost- en zuidkant van Nederland voor het artikel, dat vandaag onder meer in BN/De Stem en het Eindhovens Dagblad is gepubliceerd. Belangrijkste conclusie: verreweg de meeste gemeenten in de oostelijke grensstreek zijn niet van plan buitenlanders uit coffeeshops te weren:

“Van in Groningen tot Gelderland geven bijna alle gemeenten aan dat het voor hen “geen hoge prioriteit” heeft om te controleren of bezoekers van coffeeshops in Nederland ingeschreven staan. Of ze zeggen klip en klaar dat ze het niet zullen controleren.”

In Zuid Nederland is de situatie totaal anders:

Vormen Brabant, Limburg en Zeeland een staat binnen de staat?
Vormen Brabant, Limburg en Zeeland een staat binnen de staat?

“Over vrijwel de hele breedte van de grensstreek, van Terneuzen tot Maastricht, zal het nieuwe beleid van Opstelten worden uitgevoerd en mogen coffeeshops alleen aan Nederlanders verkopen.”

Feitelijk is het beleid van Opstelten voor het zuiden natuurlijk niet nieuw: het geldt er al sinds 1 mei 2012. Maar de huidige situatie is hoe dan ook absurd:

“Tenzij de minister ingrijpt, wordt Nederland daarmee voor de buitenlandse drugstoerist een soort statenbond: Belgische en Franse drugstoeristen die in het zuiden net over de grens een coffeeshop willen aandoen, kunnen het schudden. Maar voor de Duitse blower die in het oosten voor een portie wiet komt, staat de deur van de coffeeshop open.”

In het oosten bestaat, net als in het zuiden, het  noorden en het westen overigens, nauwelijks tot geen overlast van buitenlandse coffeeshopbezoekers. Woordvoerder Jan Schukkink van de gemeente Enschede: “Waarom zouden we dus iets veranderen met als risico dat de straathandel toeneemt?”

Ivo Opstelten
Ivo Opstelten

Schukkink denkt wel dat het “lastig kan zijn” als Nederland voor de buitenlandse bezoeker geen eenheidsstaat meer is. Want, zo schrijft de Cort terecht:

“Het zou immers niet moeten uitmaken of hij in Winschoten (welkom) of in Terneuzen (verbod) of in Amsterdam (welkom) in de coffeeshop zit.”

In Enschede blijft alles voorlopig in elk geval zoals het was. Dat geldt ook voor Hengelo en Almelo, die één lijn willen trekken met Enschede.

Je vraagt je af hoeveel bokkensprongen minister Ivo Opstelten (VVD) van veiligheid en justitie  nog kan maken voordat de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid neemt en een definitief einde maakt aan het wietpasfiasco.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*