Zeker 27 gemeenten blijven toeristen verwelkomen in coffeeshops

In zeker 27 gemeenten, waaronder veel grote steden, blijven toeristen ook na 1 januari 2013 welkom in de coffeeshops. Dat blijkt uit een enquête van de NOS, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt.

English article: Three-quarters of Dutch cannabis cafes will turn blind eye to official ban on tourists (Amsterdam Herald, December 31st, 2012)

De NOS verzond een enquête met vijf vragen over coffeeshops aan 400 gemeenten. Van de 217 gemeenten die reageerden hadden er 55 een of meer coffeeshops. “Buitenlanders kunnen komend jaar in de meeste coffeeshops nog gewoon wiet kopen”, concluderen NOS-verslaggevers Ilan Sluis en Babette Olde Hanhof. In totaal gaven 27 coffeeshopgemeenten aan dat zij het Ingezetenencriterium niet gaan handhaven.

Coffeeshopkaart op de NOS-website: rood = buitenlanders welkom!
Coffeeshopkaart op de NOS-website: rood = buitenlanders welkom!

In de overige 28 coffeeshopgemeenten is de situatie onduidelijk. Van de gemeenten die het omstreden I-criterium wel willen gaan handhaven “heeft het overgrote deel er nog geen plannen voor”, aldus de NOS. “Die moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daardoor is bijvoorbeeld nog onduidelijk of voor het kopen van softdrugs een Nederlands identiteitsbewijs genoeg is, of dat een uittreksel uit het bevolkingsregister vereist is.”

Klik hier voor volledige resultaten NOS enquête

Lijst met gemeenten die volgens de NOS en andere media het I-criterium NIET handhaven:

Alphen aan den Rijn
Almelo
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Coevorden
Culemborg
Delft
Den Haag*
Deventer
Drachten
Eindhoven (update: toeristen NIET welkom)
Ede
Enschede
Glanerbrug
Gouda
Groningen
Haarlem
Hardenberg
Heerlen (wisselende berichten: zie bijvoorbeeld Kein Wietpas.de)
Hengelo
Leeuwarden
Leiden
Nijmegen
Rotterdam
Schiedam
Tiel
Ulft (Gelderland)
Utrecht*
Wageningen
Winschoten
Winterswijk
Zutphen

*: Over deze steden meldt de NOS: “Utrecht en Den Haag reageerden niet op de NOS-enquête, maar hebben eerder al aangegeven ook niets te voelen voor de nieuwe regels.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*