Veilig thuis kweken in 2013: zeven tips

  • SHARE:
  • Tweet this

December 27th, 2012 | 12:29
Door webmaster

Nieuw! Sinds mei 2019 is de website Veilig Thuis Kweken online gegaan. Voor de meest up-to-date informatie ga dus hierheen.

Met de nieuwe Aanwijzing Opiumwet die per 1 januari 2013 geldt, kan een thuiskweker met één plant nog steeds vervolgd worden wegens “bedrijfsmatige teelt”. Zeven tips om dit risico zo klein mogelijk te houden.

© Gonzo media

© Gonzo media

De passages over teelt van cannabis in de nieuwe Aanwijzing Opiumwet zijn gelijk aan die van een oudere Aanwijzing, van 1 juli 2011 om precies te zijn. Toen werden twee belangrijke nieuwe elementen toegevoegd. Het eerste is de definitie van uitzonderingen op de regel dat bij teelt van niet meer dan vijf planten door een meerderjarige in beginsel niet strafrechtelijk wordt opgetreden. Het  tweede is een zogenaamde “lijst indicatoren” waarmee justitie bepaalt of er sprake is van “beroeps- of bedrijfsmatig handelen”.

Als je van plan bent een centje bij te verdienen met de opbrengst van je “gedoogde” minder-dan-vijf-planten, ben je automatisch een uitzondering op de regel. En wordt je dus wel degelijk strafrechtelijk vervolgd. Zoals het in de Aanwijzing staat:
Indien er sprake is van het telen van hennep om geldelijk gewin te verkrijgen, wordt, ongeacht de hoeveelheid planten, aangenomen dat er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen’.
U leest het goed: ongeacht de hoeveelheid planten. Dat is dus ook één plant(je).

Tip 1: Verkoop nooit wiet en verklaar altijd dat je planten voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.

Nog een uitzondering: de thuiskweker die nog geen achttien is. ‘Teelt door minderjarigen behoort steeds te leiden tot een strafrechtelijke reactie’, aldus de Aanwijzing.

Tip 2: Ben je minderjarig, dan zijn de planten van je broer/zus/moeder/vader/opa/oma. Freedom to farm button

Tot zover is er niet veel aan de hand. De echte kruisraket is de “lijst indicatoren”, die als bijlage bij de Aanwijzing is gevoegd. Het systeem doet denken aan het Amerikaanse principe three strikes and you’re out. Maar dan strenger:
Indien, ongeacht de hoeveelheid planten, wordt voldaan aan twee of meer punten, genoemd in de lijst indicatoren met betrekking tot de mate van professionaliteit, zoals opgenomen in bijlage 1, wordt aangenomen dat er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.

Twee strikes op dit scorelijstje zijn dus genoeg om te promoveren van hobbyist tot beroepskweker. Van dat onderscheid hangt nogal wat af: boetes en (cel)straffen voor beroepskwekers zijn vele malen zwaarder. Sinds 2006 is de strafmaat voor “het bedrijfs- of beroepsmatig telen van hennep” maximaal zes jaar celstraf en een geldboete van de vijfde categorie. Het is dus van essentieel belang om op zo weinig mogelijk criteria te scoren of eventuele bewijzen zoveel mogelijk te vernietigen.  Laten we de lijst eens goed bekijken:
Staatscourant-26938-bijlage-1-professionaliteit

© Gonzo media

© Gonzo media

Kunstlicht is het eerste grote probleem: heb je een lamp, dan mag je absoluut niet meer op één van de andere criteria scoren. In de zomer is dat geen probleem -als je een tuin, balkon of dakterras ter beschikking hebt tenminste- maar tijdens de andere seizoenen betekent dit een waslijst aan beperkingen. Te weten: alleen water en voeding geven met een gieter, geen (zichtbare/extra) afscherming van je kweekruimte, geen afzuiging naar buiten, geen extra verwarming, alleen gewone aarde of potgrond, geen (zichtbare) ziektebestrijding en geen stekken, maar alleen “onbekend” zaad. Met al deze beperkingen toch nog fatsoenlijk binnen kweken lijkt op het eerste gezicht ondoenlijk, maar dat is het niet.

Tip 3: Verklaar altijd dat je je planten hebt gekweekt uit zaad waarvan de herkomst je onbekend is.

© Gonzo media

© Gonzo media

‘Misschien in een zakje wiet?’ is een prima verklaring voor de herkomst van je zaad. ‘Weet ik écht niet meer’ ook. Voeding geven met een gieter is goed te doen, al is een druppelsysteem natuurlijk handig en leuk. Maar wil je op safe spelen, kies dan voor eenvoud. Ook eventuele afscherming, ventilatie en verwarming zijn te versimpelen, zodat je niet scoort op de bijbehorende criteria. Een kamer die je verduistert door een gordijn dicht te schuiven, is geen “afgescheiden ruimte in huis”, maar gewoon een kamer waar je een paar plantjes hebt neergezet. Omdat het zo koud was buiten, of zo nat. Zie het als een uitdaging. Datzelfde geldt voor ziektebestrijding.

Tip 4: Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen, die je zelf maakt als je ze nodig hebt.

Op internet zijn talloze recepten te vinden om veelvoorkomende plagen te bestrijden. Organische voedingsmengsels, of compost teas,  zijn in de Verenigde Staten een groeiende trend bij biologische telers. Een van de beste websites hierover is compostjunkie.com.
Als je traditionele voeding gebruikt, bewaar deze dan –in zo klein mogelijke hoeveelheden- op een andere plek dan waar je planten staan. En koop er een fles Pokon of iets dergelijks bij. Zorg kortom, dat je aannemelijk kunt maken dat het hier om doodsimpele tuinmaterialen gaat. Het is dus handig als je ook wat andere planten hebt staan, waarvoor je die tuinmaterialen gebruikt…

Tip 5: Vernietig of verberg elke vorm van schriftelijk bewijs.

© Gonzo media

© Gonzo media

Denk aan: zakjes van zaadbedrijven en ander verpakkingsmateriaal, kweekhandleidingen en zeker logboeken of andere kweeknotities.
Dan het kweekmedium. De veilige keuze is aarde, dan wel potgrond. Als er nergens een zak of andere verpakking te bekennen valt, is lastig te bewijzen dat deze aarde “speciaal verrijkt” is. Je kunt ook juist een paar lege of halfvolle zakken rond laten slingeren die overduidelijk van Albert Heijn of de Praxis afkomstig zijn. Opnieuw: maak aannemelijk dat het doodgewoon materiaal betreft, dat in miljoenen huishoudens aanwezig is. De categorieën “verwerking” en “CO2-suppletie” vormen voor de thuiskweker nauwelijks een risico. Uiteraard knip je je eigen wiet; dat is één van de leukste momenten van de kweekcyclus. En geen zinnige thuiskweker gebruikt extra CO2. Of beter: hoeft dat te doen om goeie wiet te oogsten.

Tip 6: Gebruik potten op je balkon of in de tuin (of volle grond in de tuin) en maximaal 4 planten.

Hier geldt: hoe groter, hoe beter. Een cannabisplant in een speciekuip kan een enorme omvang bereiken en een hele berg heerlijke wiet opleveren. Als je je aan alle tips in dit artikel houdt, wordt je met vier enorme wietstruiken niet vervolgd. Voorwaarde is wél dat je “afstand doet bij ontdekking” en je planten dus meegeeft aan oom agent. Doe je dat niet, dan wordt je namelijk wél vervolgd.

Tip 7: Zorg dat je altijd een goed verhaal paraat hebt.

Leer de criteria uit je hoofd. En onthoud: je gebruikt geen verwarming of ventilatie, je doet niet aan ziektebestrijding en je plantjes zijn afkomstig van onbekend zaad. Je weet niet eens wat CO2-suppletie ís en je knipt je plantjes natúúrlijk zelf. Je hebt nog nooit van je leven ook maar één kruimel wiet verkocht en bent dat evenmin van plan. Alles is voor persoonlijk gebruik, meneer agent. En dit is de eerste keer dat ik het probeer.
Succes!

(Dit artikel is in licht gewijzigde vorm verschenen in het laatste nummer van maandblad EssensiE)

Laatste editie maandblad EssensiE, mei 2012

Laatste editie maandblad EssensiE, mei 2012

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.