Veilig thuis kweken in 2013: zeven tips

Nieuw! Sinds mei 2019 is de website Veilig Thuis Kweken online gegaan. Voor de meest up-to-date informatie ga dus hierheen.

Met de nieuwe Aanwijzing Opiumwet die per 1 januari 2013 geldt, kan een thuiskweker met één plant nog steeds vervolgd worden wegens “bedrijfsmatige teelt”. Zeven tips om dit risico zo klein mogelijk te houden.

© Gonzo media
© Gonzo media

De passages over teelt van cannabis in de nieuwe Aanwijzing Opiumwet zijn gelijk aan die van een oudere Aanwijzing, van 1 juli 2011 om precies te zijn. Toen werden twee belangrijke nieuwe elementen toegevoegd. Het eerste is de definitie van uitzonderingen op de regel dat bij teelt van niet meer dan vijf planten door een meerderjarige in beginsel niet strafrechtelijk wordt opgetreden. Het  tweede is een zogenaamde “lijst indicatoren” waarmee justitie bepaalt of er sprake is van “beroeps- of bedrijfsmatig handelen”.

Als je van plan bent een centje bij te verdienen met de opbrengst van je “gedoogde” minder-dan-vijf-planten, ben je automatisch een uitzondering op de regel. En wordt je dus wel degelijk strafrechtelijk vervolgd. Zoals het in de Aanwijzing staat:
Indien er sprake is van het telen van hennep om geldelijk gewin te verkrijgen, wordt, ongeacht de hoeveelheid planten, aangenomen dat er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen’.
U leest het goed: ongeacht de hoeveelheid planten. Dat is dus ook één plant(je).

Tip 1: Verkoop nooit wiet en verklaar altijd dat je planten voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.

Nog een uitzondering: de thuiskweker die nog geen achttien is. ‘Teelt door minderjarigen behoort steeds te leiden tot een strafrechtelijke reactie’, aldus de Aanwijzing.

Tip 2: Ben je minderjarig, dan zijn de planten van je broer/zus/moeder/vader/opa/oma. Freedom to farm button

Tot zover is er niet veel aan de hand. De echte kruisraket is de “lijst indicatoren”, die als bijlage bij de Aanwijzing is gevoegd. Het systeem doet denken aan het Amerikaanse principe three strikes and you’re out. Maar dan strenger:
Indien, ongeacht de hoeveelheid planten, wordt voldaan aan twee of meer punten, genoemd in de lijst indicatoren met betrekking tot de mate van professionaliteit, zoals opgenomen in bijlage 1, wordt aangenomen dat er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.

Twee strikes op dit scorelijstje zijn dus genoeg om te promoveren van hobbyist tot beroepskweker. Van dat onderscheid hangt nogal wat af: boetes en (cel)straffen voor beroepskwekers zijn vele malen zwaarder. Sinds 2006 is de strafmaat voor “het bedrijfs- of beroepsmatig telen van hennep” maximaal zes jaar celstraf en een geldboete van de vijfde categorie. Het is dus van essentieel belang om op zo weinig mogelijk criteria te scoren of eventuele bewijzen zoveel mogelijk te vernietigen.  Laten we de lijst eens goed bekijken:
Staatscourant-26938-bijlage-1-professionaliteit

© Gonzo media
© Gonzo media

Kunstlicht is het eerste grote probleem: heb je een lamp, dan mag je absoluut niet meer op één van de andere criteria scoren. In de zomer is dat geen probleem -als je een tuin, balkon of dakterras ter beschikking hebt tenminste- maar tijdens de andere seizoenen betekent dit een waslijst aan beperkingen. Te weten: alleen water en voeding geven met een gieter, geen (zichtbare/extra) afscherming van je kweekruimte, geen afzuiging naar buiten, geen extra verwarming, alleen gewone aarde of potgrond, geen (zichtbare) ziektebestrijding en geen stekken, maar alleen “onbekend” zaad. Met al deze beperkingen toch nog fatsoenlijk binnen kweken lijkt op het eerste gezicht ondoenlijk, maar dat is het niet.

Tip 3: Verklaar altijd dat je je planten hebt gekweekt uit zaad waarvan de herkomst je onbekend is.

© Gonzo media
© Gonzo media

‘Misschien in een zakje wiet?’ is een prima verklaring voor de herkomst van je zaad. ‘Weet ik écht niet meer’ ook. Voeding geven met een gieter is goed te doen, al is een druppelsysteem natuurlijk handig en leuk. Maar wil je op safe spelen, kies dan voor eenvoud. Ook eventuele afscherming, ventilatie en verwarming zijn te versimpelen, zodat je niet scoort op de bijbehorende criteria. Een kamer die je verduistert door een gordijn dicht te schuiven, is geen “afgescheiden ruimte in huis”, maar gewoon een kamer waar je een paar plantjes hebt neergezet. Omdat het zo koud was buiten, of zo nat. Zie het als een uitdaging. Datzelfde geldt voor ziektebestrijding.

Tip 4: Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen, die je zelf maakt als je ze nodig hebt.

Op internet zijn talloze recepten te vinden om veelvoorkomende plagen te bestrijden. Organische voedingsmengsels, of compost teas,  zijn in de Verenigde Staten een groeiende trend bij biologische telers. Een van de beste websites hierover is compostjunkie.com.
Als je traditionele voeding gebruikt, bewaar deze dan –in zo klein mogelijke hoeveelheden- op een andere plek dan waar je planten staan. En koop er een fles Pokon of iets dergelijks bij. Zorg kortom, dat je aannemelijk kunt maken dat het hier om doodsimpele tuinmaterialen gaat. Het is dus handig als je ook wat andere planten hebt staan, waarvoor je die tuinmaterialen gebruikt…

Tip 5: Vernietig of verberg elke vorm van schriftelijk bewijs.

© Gonzo media
© Gonzo media

Denk aan: zakjes van zaadbedrijven en ander verpakkingsmateriaal, kweekhandleidingen en zeker logboeken of andere kweeknotities.
Dan het kweekmedium. De veilige keuze is aarde, dan wel potgrond. Als er nergens een zak of andere verpakking te bekennen valt, is lastig te bewijzen dat deze aarde “speciaal verrijkt” is. Je kunt ook juist een paar lege of halfvolle zakken rond laten slingeren die overduidelijk van Albert Heijn of de Praxis afkomstig zijn. Opnieuw: maak aannemelijk dat het doodgewoon materiaal betreft, dat in miljoenen huishoudens aanwezig is. De categorieën “verwerking” en “CO2-suppletie” vormen voor de thuiskweker nauwelijks een risico. Uiteraard knip je je eigen wiet; dat is één van de leukste momenten van de kweekcyclus. En geen zinnige thuiskweker gebruikt extra CO2. Of beter: hoeft dat te doen om goeie wiet te oogsten.

Tip 6: Gebruik potten op je balkon of in de tuin (of volle grond in de tuin) en maximaal 4 planten.

Hier geldt: hoe groter, hoe beter. Een cannabisplant in een speciekuip kan een enorme omvang bereiken en een hele berg heerlijke wiet opleveren. Als je je aan alle tips in dit artikel houdt, wordt je met vier enorme wietstruiken niet vervolgd. Voorwaarde is wél dat je “afstand doet bij ontdekking” en je planten dus meegeeft aan oom agent. Doe je dat niet, dan wordt je namelijk wél vervolgd.

Tip 7: Zorg dat je altijd een goed verhaal paraat hebt.

Leer de criteria uit je hoofd. En onthoud: je gebruikt geen verwarming of ventilatie, je doet niet aan ziektebestrijding en je plantjes zijn afkomstig van onbekend zaad. Je weet niet eens wat CO2-suppletie ís en je knipt je plantjes natúúrlijk zelf. Je hebt nog nooit van je leven ook maar één kruimel wiet verkocht en bent dat evenmin van plan. Alles is voor persoonlijk gebruik, meneer agent. En dit is de eerste keer dat ik het probeer.
Succes!

(Dit artikel is in licht gewijzigde vorm verschenen in het laatste nummer van maandblad EssensiE)

Laatste editie maandblad EssensiE, mei 2012
Laatste editie maandblad EssensiE, mei 2012

Comments (15)

 • Stefan 04/01/2013 at 11:40 am Reply

  Leuk stukje, dank je wel.

  Je wordt niet vervolgd als je “vrijwillig” afstand doet. Dat is uiteraard pure onzin, er is niets vrijwilligs aan. Je krijgt gewoon een mes op je keel als niet meewerkt, dat heet in andere woorden gewoon chanteren.

  Vrijwillig is het pas als er geen gevolgen zijn als je niet meewerkt. Maar dit is de achterbakse houding van justitie.

 • stefan groningen 24/06/2013 at 8:38 am Reply

  leuk stukje maar niet 100% zo als het is okal heb je een pland ben je straf baar dit heet een gedoog belijd als je slegte agent hent die zal je gewoon vervolgen ender een lamp mag gewoon niet. ok afzuiging met filter is al strafbaar aan gezien een droog hok net zo straf baar is als een kweek hok verschil is wort je huis niet uit gezet voor het droogen de boeten blijft neturlijk wel en het nog altijd wat een gemeentenen justiescie er mee wil doen 2008 kweekte ik in roterdam bine klijn hokje van 1.5 bij 1.5 lampe filter en alles dit werd niet vervolge en of in beslag genomen 3 planden was geen probleem maar die tijd is nu wel voor bij gewoon opleten en idd verklaaren ijgen gebruik knoei niet met stroom dit zal je de grootste dober op levren stoom diefstal wort hard aangepakt buiten teelt lekrr 5 plante neer knalle in de vole hrond of goeie groote poten geen een agent zal je hier om pakken dan zijn je buuren aan het klaagen 😉

 • UrbanG 30/07/2013 at 10:32 pm Reply

  @stefan.

  ben jij maar blij dat je je verklaring niet zelf hoeft te typen ….
  alleen dat levert je al 4 jaar staatshotel op .
  maar dan wel om een diploma te halen.

  O.T.

  als je gepakt bent …..
  houd je bek zolang je niet op t bureau bent.
  die lieve heren in de blauwe golf zijn er louter om jou te chauffeuren .FOUT.. je zit bij de stasi in de auto..
  op t bureau mag je in de cel .. en gebruik deze tijd goed !
  zitten balen heeft geen zin,de lul ben je toch wel .

  dan t verhoor .

  alles is via marktplaats e.d. aangeschaft , al een tijd geleden .. en ja dat geblow helpt t ook niet ..
  steks heb je gehaalt op een parkeerplaats ergens… doosje overgegeven en poen geschoven ..
  jeetje meneer … dat is alweer een tijd geleden hoor 😉

  verder gaan ze vertellen dat ze alles gaan onderzoeken .. van aarde tot filter en zelfs pur-schuim .
  maar dat doen ze net als de rest van t politiewerk .
  NIETS GAAN TOEGEVEN OF ZELFS MAAR KNIKKEN!!

  goed luisteren naar de vragen en lekker rustig antwoord geven .
  ook niet denken dat je misschien eerder naar huis mag als je vertelt met wie je samen iets deed
  OF DAT je iets met iemand samen doet .. ! zelfs niet dat je moeder of vriendin de dames wel een water geeft.
  je naait jezelf alleen maar een heel groot oor aan .

  heb je verder een beetje ballen en je verhaal op orde en je spullen… dan kan je t af zonder advocaat .
  (niet doen als je teveel ballen hebt !)
  het voordeel kan zijn dat je uren eerder thuis bent .. die advocaten hebben niet zon haast .
  het bewijs hebben ze toch al ………:(

  dan aan het eind van het verhoor, LEES JE VERKLARING OP JE GEMAK..
  lees deze ook zoals jij verteld hebt ! tot op het woord …..!!!!!
  laat deze altijd veranderen , ook al kijkt die agent een beetje beroerd .

  pas als jij tevreden bent .. zet je je handtekening .

  suc6!

 • Nickster076 06/09/2013 at 10:03 pm Reply

  Ja goed advies man, laat die advocaat achterwege -_-
  Pfff nog meer blowen gast

 • Alsy 09/09/2013 at 9:42 pm Reply

  De gouden tip is denk ik deels gegeven door UrbanG. Je moet vooral niet denken dat ze je vrienden zijn, nooit toegeven en VOORAL een advocaat in de arm nemen. Gewoon een stelletje machtsverslaafde mafiosi die door middel van diefstal hun geld krijgen. Ookal ben je heel profi, gedraag je als een amateur en laat zo min mogelijk merken.

 • Up in Smoke 14/02/2014 at 10:04 am Reply

  Het gluiperige van de overheid is dat de opbrengst van boetes voor teelt de eigen (staats) zak in gaat. De 200 milj. Euro aan gestolen stroom wordt voor 1/3e doorberekend a/d burger. De inkomsten uit boetes, daar gaat geen cent van naar compensate van die burger.

  Bovendien verdient de staat ook aan de coffeeshop en dus de verkoop van dit illegale product, nl. Door belasting te heffen! Het is zo krom als maar kan en het wordt recht geluld door juristen en beleidsmakers.

  Tip: In zee gaan met een diplomaat uit ussr bv. Dan ben je onschendbaar!

 • klopt niks van! 21/02/2014 at 12:20 am Reply

  Altijd een advocaat nemen. Beroepen op zwijgrecht tot ie er is. Niets tekenen, niets toegeven, niets opnoemen. Goede advocaat verrekent de kosten van de kweek met de zogenaamde opbrengst, netto bedrag is niet hoog als je geen stroom tapt of veel planten hebt en kom je er meestal met een boete vanaf.

  De coffeeshop word dubbel genaaid want bij elk normaal bedrijf kan je ook de inkoop BTW aftrekken van de Verkoop BTW en hou je dus (als je winst maakt) een te betalen bedrag over. De coffeeshop koopt niet legaal in dus de shop betaalt de volle mep belasting. Ik vraag me af of de regering hier niet meer mee verdient dan zelf te gaan kweken en daarom zullen ze het ook niet gauw veranderen.

  De staat is opgericht voor de burger. Tegenwoordig is het helaas andersom.

 • Max 14/07/2014 at 9:00 am Reply

  Je wordt nu wel zwaar financieel aangepakt als je wordt gepakt met een eigen binnen kweek. Wel grappig om die factoren voor professionaliteit te zien. Kan je zien dat de overheid er toch aardig wat vanaf weet. Waarom gaan ze niet zelf kweken zou je zeggen..

 • Fred 04/08/2014 at 10:09 am Reply

  Mooi stuk inderdaad. Het blijft toch vreemd. Een verbod op het groeien van een plant die sowieso niet levensgevaarlijk is. Het hele systeem op wiet gebied zit natuurlijk niet eerlijk in elkaar.

  Kleine kwekers worden nu hard aangepakt inderdaad maar de grote jongens (die voor de echte criminialiteit zorgen) kunnen ze toch niet pakken vaak.

  Coffeeshop hoeven inderdaad geen BTW over de inkoop te betalen maar het wordt ook niet geregistreerd dus wat ze als verkoop aangeven is onmogelijk te controleren.

 • Thomas 05/11/2014 at 8:34 am Reply

  Goed artikel voor enkele achtergronden over deze materie. Interessant, daar kan ik wat mee!

 • hanspy 01/04/2015 at 10:27 am Reply

  Goede info.
  Alleen waarom noemen jullie niet dat elke ”crimineel” het recht heeft zijn mond te houden. Gewoon niets vertellen.Helemaal NIETS.Wacht op advocaat en laat die het woord doen.En laat je niet intimideren door Politie.Ze proberen het wel.(”Kom op man.het is maar klein beetje en teken nu maar, dan mag je snel weg etc etc)

  En zorg er voor dat je een redelijk goede advocaat hebt. Ook pro deo advocaat kan aversie tegen wiet en/of blowers hebben. Heb dit aan den lijve mee gemaakt. Wat je dan doet is gewoon andere advocaat vragen.Dit kan en mag. Je bent daardoor niet sneller thuis maar je recht is wel beter gewaarborgd .

  En NOOIT namen(vrienden,kennissen etc) , getallen(hoeveelheden,prijzen, winsten of verliezen) , plaatsen(steden,woningen,winkels etc) noemen. Het is de taak van Politie om dat uit te zoeken, niet jij als verdachte.En je maakt het voor anderen moeilijker.

  En ondertekenen van verklaring hoeft ook niet. Want op dat moment beschuldig je jezelf en dat is volgens de wet niet nodig.(je hoeft jezelf niet van strafbare feiten te beschuldigen) Dit kan wel betekenen dat Politie je langer vast zet. (aan den lijve ondervonden ) Maar er is een max (4,5 dag) en heb eigenlijk nooit gehoord dat voor beetje(eigen kweek max 5 planten) door OM langer vasthouden word bevolen.

  Want er is EEN gouden regel met praten met Politie. Hoe minder je verteld, hoe minder interessant je voor Politie bent.En dat kan weer schelen wanneer ja later gepakt word. (aan den lijve ondervonden) want als je NIETS verteld weet politie dat je niets zegt en ze hun tijd beter aan andere zaken kunnen besteden.En Jij bent sneller thuis.

  En als kleine kweker altijd vertellen dat het voor eigen gebruik is.Punt! Niet vertellen dat je wel eens wat weg geeft of zo(verkoop,weg geven,kado doen is voor wet allemaal distributie
  ).Of dat iemand je helpt.(Voor je het weet naaien Polite en OM je een Criminele Organisatie aan je broek) En dat gaat sneller dan je denkt.

  En bedenk dat elk uur Politie met jouw bezig is ze NIET bezig zijn een andere wietkweker/blower te pesten!!Laat ze dit ook weten, met een glimlach. Haten ze!! ;-)/

  En vooral niet zeiken tegen Politie en dat ze hun werk niet goed doen en hun tijd beter kunnen spenderen aan echte criminelen. In hun ogen ben jij dat .En dat klopt ook.Volgens de wet ben je ook met EEN plant of korreltje wiet een crimineel. Punt.

 • Itchy8me 07/07/2015 at 5:54 am Reply

  Mogen we nu nog zelf telen? Ik kan amper zaden meer krijgen. Maakt me zo boos. Ik voel me een crimineel. Misschien ben ik wel een. Ik wil gewoon mijn eigen wiet telen zodat ik kan gebruiken en als een normale mens functioneren zonder dat mijn bank rekening word leeg geplunderd. Snappen die gasten dat niet? Ik ben echt serious als ik zeg dat ze medicijnen van mij afpakt die mijn leven niet alleen aangenamer maakt maar leefbaar. Mijn leven rust letterlijk in hun handen. Echt feodalisme. Ik ben aan ze overgeleverd.

 • Sjann 18/09/2015 at 4:30 pm Reply

  Is het drogen van wietbladereookstraf baar (allen bladeren) en kunnen ze dan je huur op zeggen

 • Anoniem 28/06/2016 at 2:11 pm Reply

  Als je maar 3 planten hebt is het voor eigen gebruik. Zelfs als je er 300 gram af haalt en in grip zakjes doet, en deze in hetzelfde huis bewaart als waar de 3 wiet planten staat, is het nog voor eigen gebruik. Bovendien dealen is wat anders dan verkopen natuurlijk. Als de klant zelf komt kopen zonder dat jij actief verkoopt, blijf je buiten schot. Dat mag een coffeeshop namelijk ook. Die verkopen alleen, maar dealen niet. Zet het geld dat je krijgt altijd per transactie op de bank. Bewaar het dus nooit thuis. Word je alsnog gepakt ook al heb je je keurig aan het gedoogbeleid gehouden, begin dan altijd zelf een rechtszaak. En bel zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat. De politie mag alleen je huis in als ze 1. een huiszoekingsbevel hebben 2. toestemming hebben gekregen van de hoofdbewoner. Op dat moment bevinden ze zich niet meer in de openbare ruimte. Tijdens de rechtszaak kun je het gedoogbeleid gebruiken om een schadevergoeding te claimen wegens het wegnemen van legaal in bezit zijnde hennep planten die volgens het gedoogbeleid “gedoogd” zijn. Doe hier uw voordeel mee! En houd je aan al de aanwijzingen als in prachtig omschreven stukjes hierboven! Succes!

 • John 19/01/2017 at 4:12 pm Reply

  Ja dat kan je welke keer zo zegen en verkondigen maar moeten mandaat stellen de wereld is niet gebaat bij de meerderheid volgen kom in opstand ik wel.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*