Historische dag: cannabis vanaf vandaag legaal in Washington State

Vanaf vandaag, 6 december 2012, is het bezit van cannabis legaal in de Amerikaanse staat Washington. Volwassenen van 21 jaar en ouder mogen voortaan tot een ounce (28,35 gram) cannabis bezitten, zonder angst voor arrestatie of vervolging. Een absolute mijlpaal in de strijd tegen het wereldwijde cannabisverbod.

(Beeld: Just Say Now)
(Beeld: Just Say Now)

Bij de presidentsverkiezingen van 6 november haalden ballot initiatives om cannabis te legaliseren in twee staten een meerderheid: Washington State en Colorado. In Colorado gaat de wetswijziging uiterlijk 5 januari 2013 in, de inwoners van Washington State kunnen vanaf vandaag over straat met een onsje cannabis.

Van volledige legalisering is (nog) geen sprake: in Washington blijft teelt, verkoop en consumptie in het openbaar strafbaar. Persbureau Associated Press meldt vandaag dat er gewerkt wordt “om binnen een jaar met een oplossing te komen voor een licentiesysteem voor het verbouwen, verwerken en verkopen van wiet. In elk stadium moet 25% belasting worden afgedragen. Volgens analisten kan een dergelijk systeem de staat honderden miljoenen dollars belastinggeld opleveren, dat kan worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld scholen en gezondheidszorg.”

Het is officieel! (klik voor grote versie)
Het is officieel! (klik voor grote versie)

De spectaculaire ontwikkelingen in de Verenigde Staten bewijzen dat onze eigen minister Opstelten slechts de halve waarheid vertelt als hij blijft volhouden dat regulering van cannabis onmogelijk is, want “in strijd met internationale verdragen”. Aan die verdragen laten Washington State en Colorado zich immers niets gelegen liggen. En toch zijn er geen VN blauwhelmen in Seattle gesignaleerd.

Keith Stroup, oprichter van NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws), verklaarde vandaag: “This is the single most important event that has occurred in 75 years of marijuana prohibition.”

Zie ook: Marijuana is Now Legal in Washington State! [FEATURE], Stopthedrugwar.org, 6 december 2012

Zie ook: Cannabis Is Now Legal In Washington State, NORML Blog, 6 december 2012

VictoryinColoradoAmendment64

Comment (1)

  • Rob Hofman 08/12/2012 at 9:41 am Reply

    En als het in Amerika kan dan moet het ook in Nederland kunnen. Dus wat mij betreft ophouden met die rare spelletjes van de heer Opstelten en verder gaan met een beleid wat iedereen ten goede komt.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*