CDA zet deur voor gereguleerde cannabisteelt op een kier

Het CDA lijkt de deur op een kier te zetten voor regulering van de cannabisteelt voor coffeeshops. Op BNR Nieuwsradio zei Peter Oskam, de nieuwe CDA drugswoordvoerder in de Tweede Kamer, gisteren: “Ik heb steeds gezegd: als het goed te regelen is, als aan alle voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen we er nog eens naar kijken.”

Peter Oskam (Foto: CDA)
Peter Oskam (Foto: CDA)

Oskam deed zijn uitspraak gisteren in een debatje met VOC-woordvoerder Derrick Bergman over de gemeentelijke plannen voor regulering van cannabis. Vandaag voegde Den Bosch zich bij de rij gemeenteraden die pleiten voor regulering. Aan het slot van het gesprek op BNR, ontspon zich deze dialoog:

Bergman: “Wij zijn tegen het idee van een staatskwekerij. Als je het de staat laat doen, schiet het meestal niet erg op. Dus ga werken met ontheffingen of vergunningen, dan kun je het kaf van het koren scheiden, het proces helemaal controleren en dus ook op iedere stap belasting heffen.”

Presentator: “En ik dacht: als ik nou ergens meneer Oskam van het CDA nog mee over de streep zou kunnen krijgen, is als je het in ieder geval landelijk gaat regelen. Want waarschijnlijk zou u dat eventueel misschien nog wel willen, meneer Oskam? Maar zeker niet geprivatiseerd?”

VOC-woordvoerder Derrick Bergman
VOC-woordvoerder Derrick Bergman

Oskam: “Ik heb steeds gezegd: als het goed te regelen is, als aan alle voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen we er nog eens naar kijken.”

Minister Opstelten (VVD) van veiligheid en justitie reageerde gisteren in het RTL4 Journaal op de gemeentelijke plannen. Het mocht dan 5 december zijn, Ivo had geen surprise voor de verslaggever: “Het is in strijd met de Opiumwet. Het is strafbaar. En het is in strijd met internationale verdragen. Dus dat kan niet, uh, het zal niet, gaat niet.”

“Opstelten heeft ongelijk en dat weet hij zelf ook”, reageert VOC-woordvoerder Derrick Bergman vandaag in Metro. “Met zijn logica waren er helemaal nooit coffeeshops geweest. In internationale verdragen mogen uitzonderingen voor landen worden gemaakt in het belang van de volksgezondheid.” Klik hier voor het hele artikel in Metro.

Ook  hoogleraar strafrecht Ybo Buruma, raadsheer bij de Hoge Raad, stelt dat de internationale verdragen voldoende ruimte bieden voor gereguleerde cannabisteelt in het belang van de volksgezondheid. In zijn notitie ‘Cannabis: Internationaal en Europees perspectief’ (2010) schrijft Buruma: “Als wij nu kiezen voor nadere regulering is dat een toepassing van het opportuniteitsbeginsel die wij niet beschouwen als een uitholling van de strafbaarstellingen vereist door beide internationale Verdragen.”

Klik hier voor het item op BNR Nieuwsradio, 5 december 2012

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*