Persbericht VOC: Coffeeshopbrief Opstelten is nieuw rookgordijn

De coffeeshopbrief van minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie is een nieuw rookgordijn, dat zal leiden tot lokale willekeur, terwijl straatoverlast en criminaliteit zullen blijven toenemen. Dat meldt het VOC vandaag in een persbericht.

Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod
Persbericht 20 november 2012
COFFEESHOPBRIEF OPSTELTEN IS NIEUW ROOKGORDIJN
EINDHOVEN – Met zijn nieuwe brief over het coffeeshopbeleid vergroot minister Opstelten de verwarring over zijn beleid. De belangrijkste elementen van het oorspronkelijke wietpas-plan, registratie en discriminatie van coffeeshopbezoekers, zijn niet afgeschaft, zij het dat de fasering aan de gemeentes wordt overgelaten. Dit zal echter leiden tot lokale willekeur. Straatoverlast en criminaliteit zullen blijven toenemen.
“Op het eerste gezicht lijken de nieuwe beleidsvoornemens een teruggang in repressie, maar de brief is veeleer een verwarrend rookgordijn”, aldus VOC woordvoerder Derrick Bergman. Coffeeshops blijven verplicht bezoekers te discrimineren en de registratieplicht is verschoven. Nederlandse bezoekers moeten nog steeds met een uittreksel uit de gemeentelijke Basis Administratie aantonen dat zij “ingezetenen” zijn. Omdat de coffeeshop vervolgd kan worden als er buitenlandse klanten aanwezig zijn, blijft enige vorm van registratie dus nodig. Bergman: “Ruimte voor lokaal maatwerk is mooi, maar deze brief zet de deur voor willekeur en rechtsongelijkheid wijd open.”
Vanaf 1 januari kan elke coffeeshopgemeente zijn eigen koers varen bij de handhaving van het Ingezetenen-criterium; duidelijk is dat Amsterdam gewoon toeristen blijft verwelkomen. Bergman: “Maar woon je in Nijmegen of Maastricht, dan kun je helaas niet met een bevriende Belg of Engelsman naar de coffeeshop. De Tweede Kamer moet duidelijkheid eisen: de coffeeshop blijft toegankelijk voor elke volwassene, die zich kan legitimeren. Het experiment is mislukt. Het Besloten Club criterium én het Ingezetenencriterium moeten volledig van tafel. Die criteria zijn onnodig en hebben in Zuid Nederland tot enorme problemen geleid.” Opmerkelijk is dat het expliciete doel van de B- en I- criteria, kleinschaligheid van coffeeshops, blijkbaar is losgelaten. Het maximale ledental voor coffeeshops is namelijk wél van tafel.
Dat geldt helaas niet voor de maximering van het thc-percentage van cannabis, die onverkort wordt doorgezet. “Goed nieuws voor het illegale circuit”, aldus Bergman. “Voor zogenaamde sterke wiet kun je straks op straat en bij de hasjtaxi terecht.” Dat een hoger thc-gehalte een groter gevaar of risico voor de volksgezondheid oplevert is een misverstand. Consumenten doseren zelf: van sterkere cannabis rook je minder, van zwakkere meer. Zoals je geen whisky uit een bierglas drinkt. Bovendien bepalen ook de andere stoffen in cannabis het effect. Bergman: “Maximering is sowieso praktisch onmogelijk zolang de teelt van cannabis volledig verboden blijft. Dit kabinet moet eindelijk de hele keten reguleren: productie, verkoop en consumptie van cannabis.”
____________________________________________________________________________________

VOC logo

Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Persbericht 20 november 2012

COFFEESHOPBRIEF OPSTELTEN IS NIEUW ROOKGORDIJN

EINDHOVEN – Met zijn nieuwe brief over het coffeeshopbeleid vergroot minister Opstelten de verwarring over zijn beleid. De belangrijkste elementen van het oorspronkelijke wietpas-plan, registratie en discriminatie van coffeeshopbezoekers, zijn niet afgeschaft, zij het dat de fasering aan de gemeentes wordt overgelaten. Dit zal echter leiden tot lokale willekeur. Straatoverlast en criminaliteit zullen blijven toenemen.

“Op het eerste gezicht lijken de nieuwe beleidsvoornemens een teruggang in repressie, maar de brief is veeleer een verwarrend rookgordijn”, aldus VOC woordvoerder Derrick Bergman. Coffeeshops blijven verplicht bezoekers te discrimineren en de registratieplicht is verschoven. Nederlandse bezoekers moeten nog steeds met een uittreksel uit de gemeentelijke Basis Administratie aantonen dat zij “ingezetenen” zijn. Omdat de coffeeshop vervolgd kan worden als er buitenlandse klanten aanwezig zijn, blijft enige vorm van registratie dus nodig. Bergman: “Ruimte voor lokaal maatwerk is mooi, maar deze brief zet de deur voor willekeur en rechtsongelijkheid wijd open.”

Vanaf 1 januari kan elke coffeeshopgemeente zijn eigen koers varen bij de handhaving van het Ingezetenen-criterium; duidelijk is dat Amsterdam gewoon toeristen blijft verwelkomen. Bergman: “Maar woon je in Nijmegen of Maastricht, dan kun je helaas niet met een bevriende Belg of Engelsman naar de coffeeshop. De Tweede Kamer moet duidelijkheid eisen: de coffeeshop blijft toegankelijk voor elke volwassene, die zich kan legitimeren. Het experiment is mislukt. Het Besloten Club criterium én het Ingezetenencriterium moeten volledig van tafel. Die criteria zijn onnodig en hebben in Zuid Nederland tot enorme problemen geleid.” Opmerkelijk is dat het expliciete doel van de B- en I- criteria, kleinschaligheid van coffeeshops, blijkbaar is losgelaten. Het maximale ledental voor coffeeshops is namelijk wél van tafel.

Dat geldt helaas niet voor de maximering van het thc-percentage van cannabis, die onverkort wordt doorgezet. “Goed nieuws voor het illegale circuit”, aldus Bergman. “Voor zogenaamde sterke wiet kun je straks op straat en bij de hasjtaxi terecht.” Dat een hoger thc-gehalte een groter gevaar of risico voor de volksgezondheid oplevert is een misverstand. Consumenten doseren zelf: van sterkere cannabis rook je minder, van zwakkere meer. Zoals je geen whisky uit een bierglas drinkt. Bovendien bepalen ook de andere stoffen in cannabis het effect. Bergman: “Maximering is sowieso praktisch onmogelijk zolang de teelt van cannabis volledig verboden blijft. Dit kabinet moet eindelijk de hele keten reguleren: productie, verkoop en consumptie van cannabis.”

____________________________________________________________________________________

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*