Wietpas update: meer steden willen toerist toelaten

Na de burgemeester van Amsterdam, geven nu ook de burgemeesters van Utrecht, Groningen en Den Haag aan dat zij toeristen willen blijven toelaten in de coffeeshops van hun stad. Onno Hoes (VVD), burgemeester van Maastricht, wil door gaan met het weren van buitenlandse bezoekers.

De uitspraken van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), dat toeristen welkom blijven in de coffeeshops gingen gisteren de hele wereld over, van de BBC tot de New York Times.

420 Smoke out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)
420 Smoke out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)

Vandaag wijden de Volkskrant en NRC/Handelsblad een volledige pagina aan de wietpas. De Volkskrant inventariseert de voornemens van de grote steden:

Utrecht:
Burgemeester Wolfsen (PvdA): “In de Utrechtse coffeeshops blijven de toeristen welkom. Wij zijn een gastvrije stad en doen niet aan discriminatie.”
Groningen:
Burgemeester Rehwinkel (PvdA), verklaard tegenstander van de wietpas: “Als Amsterdam een afwijkende regeling wordt aangeboden, dan moeten ook andere steden die gelegenheid krijgen.”

Den Haag:
Woordvoerder burgemeester Van Aartsen (VVD) meldt dat handhaving niet nodig is: “Buitenlandse toeristen komen naar Den Haag voor het Nederlands Danstheater, het Gemeentemuseum en het Vredespaleis, en dus niet om te gaan blowen in een coffeeshop.”

Rotterdam:
Gemeentewoordvoerder meldt dat Rotterdam nog niet weet wat het met de buitenlandse blowers gaat doen. Eerder noemde Aboutaleb de wietpas “een onding” dat niet functioneert en niet gaat functioneren.

420 Smoke Out protest tegen de wietpas, Amsterdam 20 april 2012 (© Gonzo media)
420 Smoke Out protest tegen de wietpas, Amsterdam 20 april 2012 (© Gonzo media)

Nijmegen:
Burgemeester Bruls (CDA) wil wél buitenlanders weren vanaf 1 januari: “Coffeeshops zijn er niet om buitenlandse bezoekers te faciliteren.” Bruls wil dat de verplichting om een GBA-uittreksel te tonen vervalt.

Maastricht:
Burgemeester Hoes (VVD) juicht toe dat “lokaal uitzonderingen kunnen worden gemaakt” en verwacht dat veel steden het Amsterdamse voorbeeld willen volgen: “Als niet bewezen is dat je overlast hebt van buitenlanders, dan is er ook geen reden om hen te weren.” Maastricht blijft wel toeristen weren: “Bij ons heeft het effect, de buitenlanders blijven weg.”

Die boodschap bracht Hoes ook in een interview met NRC/Handelsblad van vanavond, met als kop “Onze drugstoeristen zijn anders”. Een fragment:

Gaat u buitenlandse toeristen weer toelaten tot de coffeeshops?
Hoes: “Nee, absoluut niet. Ik zie juist de mogelijkheid om hen te blijven weren, en dat gaan we ook doen. We hebben in Maastricht twintig jaar lang enorme problemen gehad met drugstoerisme. Sinds de komst van de wietpas zijn we daar vanaf.”

Beeld: Bobby Fiasco
Beeld: Bobby Fiasco

Uw Amsterdamse collega Eberhard van der Laan wil toeristen juist wel blijven toelaten.
Hoes: “Heel begrijpelijk. Amsterdam heeft helemaal geen last van drugstoerisme zoals wij dat kennen. Hier komen Belgen en Fransen puur en alleen voor de drugs. In Amsterdam zijn het toeristen die naar musea en hotels gaan, en óók een keer naar de coffeeshop. Ze vormen geen probleem, en bij ons zijn ze dat wel.”

Wat voor problemen had u?
Hoes: “Toeterende auto’s, brommertjes die over de stoep reden, fout geparkeerde voertuigen met een buitenlands kenteken. Maatschappelijke onwenselijkheden. In Maastricht verwachten inwoners wat anders van de openbare orde dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Amsterdam is grootstedelijk en kent daarom een andere mate van overlast dan Maastricht. Sommige mensen die bij een coffeeshop woonden lieten hun kinderen niet meer op straat spelen vanwege de overlast.”

420 Smoke Out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)
420 Smoke Out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)

De kritiek op de wietpas is dat straathandel toeneemt.
Hoes: “Juist daarom moeten we het voor Nederlanders niet te lastig maken in de coffeeshop te komen. Veel Nederlanders zijn bang om zich te laten registeren en vluchten de straathandel in. Dat had ik nooit verwacht.”

De straathandel is in Maastricht aantoonbaar toegenomen sinds de wietpas. Wanneer de drugsrunners een Belgisch of Frans kenteken zien, proberen ze deze mensen te verleiden naar hun illegale panden te komen.
Hoes: “Dat is juist het punt. De Belgische en Franse auto’s komen nauwelijks meer in Maastricht. Hen hebben we weten af te schrikken. De drugsrunners proberen vooral Nederlanders in te palmen die geen wietpas willen aanschaffen.”

Het zou ook kunnen dat de buitenlanders van jullie radar zijn verdwenen, juist doordat ze de weg naar de illegale drugshuizen hebben gevonden.
Hoes: “Dat denk ik niet. We houden via grenscontroles drugstoerisme goed in de gaten. We zien dat er minder buitenlandse auto’s naar de stad komen. Sterker nog: we zien zelfs dat we minder parkeerbonnen uitschrijven voor buitenlanders.”

Protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)
Protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)

(…)

Lokale politici in Venlo zeiden al dat ze graag willen dat toeristen weer welkom zijn in de coffeeshop. Is het onwenselijk dat er geen eenduidig beleid is?
Hoes: “Wij hebben natuurlijk een sterke regionale samenhang met Venlo. Het is niet de bedoeling dat toeristen hier niet de shop in mogen en dan doorrijden naar Venlo. Daar moeten we goede afspraken over maken.”

Conclusie? Er is vooral nog veel onduidelijkheid. “Een wietverbod voor toeristen behalve in Amsterdam kan niet”, noteert NRC/Handelsblad vanavond in het hoofdredactioneel commentaar:

“(…) Burgemeesters van andere grote steden overwegen nu ook de Amsterdamse interpretatie van het regeerakkoord te volgen. En toeristen gewoon toe te laten. Daarmee wordt het wietpasbeleid voor buitenlanders behalve onoverzichtelijk ook willekeurig.

Amsterdam zet de kwestie op scherp door het buitenlanderverbod snel opzij te schuiven. De hoofdstad claimt een uitzonderingspositie. Amsterdam wordt voor buitenlandse wiettoeristen in Nederland dan wat Las Vegas is in de VS. Het Sin City wat legale wietverkoop binnen Nederland betreft. Ook de drugskoeriers die nu bot vangen in Venlo en Maastricht, zullen op de snelweg het bord Amsterdam volgen. Zeker nu burgemeester Van der Laan van wietverkoop aan buitenlanders een authentiek unique selling point wil maken. Feitelijk is wietverkoop dan gelegaliseerd. En geconcentreerd.”

Gaat u buitenlandse toeristen weer toelaten tot de coffeeshops?
„Nee, absoluut niet. Ik zie juist de mogelijkheid om hen te blijven weren, en dat gaan we ook doen. We hebben in Maastricht twintig jaar lang enorme problemen gehad met drugstoerisme. Sinds de komst van de wietpas zijn we daar vanaf.”
Uw Amsterdamse collega Eberhard van der Laan wil toeristen juist wel blijven toelaten.
„Heel begrijpelijk. Amsterdam heeft helemaal geen last van drugstoerisme zoals wij dat kennen. Hier komen Belgen en Fransen puur en alleen voor de drugs. In Amsterdam zijn het toeristen die naar musea en hotels gaan, en óók een keer naar de coffeeshop. Ze vormen geen probleem, en bij ons zijn ze dat wel.”
Wat voor problemen had u?
„Toeterende auto’s, brommertjes die over de stoep reden, fout geparkeerde voertuigen met een buitenlands kenteken. Maatschappelijke onwenselijkheden.
„In Maastricht verwachten inwoners wat anders van de openbare orde dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Amsterdam is grootstedelijk en kent daarom een andere mate van overlast dan Maastricht. Sommige mensen die bij een coffeeshop woonden lieten hun kinderen niet meer op straat spelen vanwege de overlast.”
De kritiek op de wietpas is dat straathandel toeneemt.
„Juist daarom moeten we het voor Nederlanders niet te lastig maken in de coffeeshop te komen. Veel Nederlanders zijn bang om zich te laten registeren en vluchten de straathandel in. Dat had ik nooit verwacht.”
De straathandel is in Maastricht aantoonbaar toegenomen sinds de wietpas. Wanneer de drugsrunners een Belgisch of Frans kenteken zien, proberen ze deze mensen te verleiden naar hun illegale panden te komen.
„Dat is juist het punt. De Belgische en Franse auto’s komen nauwelijks meer in Maastricht. Hen hebben we weten af te schrikken. De drugsrunners proberen vooral Nederlanders in te palmen die geen wietpas willen aanschaffen.”
Het zou ook kunnen dat de buitenlanders van jullie radar zijn verdwenen, juist doordat ze de weg naar de illegale drugshuizen hebben gevonden.
„Dat denk ik niet. We houden via grenscontroles drugstoerisme goed in de gaten. We zien dat er minder buitenlandse auto’s naar de stad komen. Sterker nog: we zien zelfs dat we minder parkeerbonnen uitschrijven voor buitenlanders.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*