Toeristen kunnen de coffeeshops in Amsterdam gewoon blijven bezoeken, ook al zijn zij geen Nederlandse ingezetenen. De Volkskrant meldt vanochtend dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dit heeft bevestigt.
Een fraaie opening van de Volkskrant vanochtend: ‘Amsterdamse coffeeshops blijven open voor toerist’. In het artikel meldt verslaggever Jaap Stam dat burgemeester Van der Laan (PvdA) al “ruim een jaar” in gesprek is met minister Opstelten over de gevolgen van het nieuwe softdrugsbeleid voor de hoofdstad. De krant citeert het regeerakkoord waarin staat dat de handhaving van het nieuwe beleid “in overleg met de betrokken gemeenten”, “zonodig gefaseerd” plaatsvindt, “waarbij wordt aangesloten bij het lokale coffeeshop- en veiligheidsbeleid”. De Volkskrant: “Het is die clausule die Amsterdam, als eerste grote stad, aangrijpt om coffeeshops open te houden voor toeristen.”
Lokale politici in het zuiden van Nederland, waar de wietpas al op 1 mei is ingevoerd, reageerden enthousiast. Hay Jansen, fractievoorzitter van de PvdA in Venlo, verklaarde tegen Omroep Venlo: “‘Onze fractie volgt de ontwikkelingen in Amsterdam en hoopt dat Venlo hier zo snel mogelijk bij kan aanhaken en als pilot in de provincie kan dienen.” SP-raadslid Ton Heerschop reageerde op Twitter:
Rond het middaguur meldde NOS nieuws onder de kop “Amsterdam voorbarig over wietpas” dat Opstelten helemaal geen afspraak heeft met Van der Laan. Een niet met name genoemde woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie noemt de conclusie van de burgemeester “voorbarig”. NOS Nieuws: “De woordvoerder van Opstelten zegt dat maatwerk zal worden toegepast, maar dat nog moet worden uitgewerkt hoe dat uitpakt. Het ministerie zal overleggen met gemeenten die behoefte hebben aan maatwerk.”
In het Radio 1 Journaal reageerde de Amsterdamse coffeeshopondernemer Michael Veling, woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) op alle commotie: “Onze verwachtingen zijn uitgekomen, maar het is natuurlijk ook een schandaal wat hier gebeurt. Want het gaat hier om een landelijke richtlijn, die in het hele koninkrijk zou moeten gelden. Er is ontzettende schade aangericht bij de collega’s in de drie zuidelijke provincies, er zijn meer dan duizend mensen ontslagen, zaken zijn gesloten. En nu wordt zomaar eventjes in het kader van een nieuw pretkabinet deze maatregel, althans waar het op lijkt, voor Amsterdam geschrapt. Wat is dit voor bestuurlijk amateurisme?”
Veling: “Wat is hier nu aan de hand? Hoe kan nu een landelijke richtlijn die voor het hele koninkrijk geldt, niet in Amsterdam opgelegd worden? Dat is de vraag die de heer Opstelten moet beantwoorden. En het liefst nog voordat hij maandag op het bordes staat. Wees nou eens een keer helder, bestuurlijke elite, daar in Den Haag.” Om de klucht compleet te maken, ontkent het ministerie van veiligheid en justitie inmiddels dat een woordvoerder de conclusie van de Amsterdamse burgemeester “voorbarig” zou hebben genoemd. Bron: onderstaande tweet van het hoofd bestuursvoorlichting gemeente Amsterdam, Bartho Boer:
Wordt vervolgd…