August de Loor (Adviesburo Drugs): regeerakkoord is koude douche

In een scherpe mail aan kritische PvA-ers reageert August de Loor (Adviesburo Drugs) op de passages over drugsbeleid en coffeeshops in het nieuwe regeerakkoord. “Het is bizar dat dit het resultaat is van het overleg tussen PvdA en VVD, met in feite een continuering van het beleid van de afgelopen jaren van minister Opstelten.”

Beste PvdA-ers, ik krijg een golf aan woedende reacties uit uiteenlopende kringen van de coffeeshopbranche, de cannabiswereld, drugspreventiewerkers, drugsbeleidsmakers, lokale politici, kritische politieke trendsetters, enz op de valse berichten als zou de wietpas tot het verleden behoren. Ben een uitgebreidere reactie dan onderstaand aan het schrijven van wat de gevolgen zijn van dit regeerakkoord.
Daarnaast, in het regeerakkoord staat geen enkele verwijzing naar de invoering van de scholenafstand in 2014 (is die soms weg???), geen enkel woord (lees perspectief) over het regelen van de achterdeur van coffeeshops, geen enkel kritisch commentaar op de bedenkelijke doctrines hoe de afgelopen opeenvolgende regeringen invulling hebben gegeven aan het Nederlandse drugsbeleid, van het niet inhaken met het regeerakkoord op dat steeds meer Europese landen overgaan tot het decriminaliseren van drug en druggebruik. Nog geeneens zo lang geleden was de politieke, lees diplomatieke, lijn om het Nederlandse drugsbeleid in Europees perspectief aan de orde te stellen bij voldoende draagvlak in de andere Europese landen! Waar is in het regeerakkoord deze diplomatie, deze internationale solidariteit “in praktijk” van de PvdA te lezen?????
Tenslotte, hoe kan Samson het toegelaten hebben dat zowel Opstelten als Teeven op dezelfde plek konden blijven, met een Minister Schippers op VWS uit dezelfde VVD? Met een dergelijk toelaten is de weg vrijgemaakt dat het perspectiefloze drugsbeleid van Balkende 1,2,3 en 4 en Rutte1 gewoon door kon gaan met de klemmende vraag waar in dit regeerakkoord de uitruil tussen de onderhandelaren van de VVD en de PvdA te lezen valt. Ik kan die nergens ontdekken!!!
Met vriendelijke groet!   August de Loor
P.s. nog een klein nawoord over de wietpas dat zelfs in die zuidelijke steden waar het tonen van een uittreksel uit het bevolkingsregister voor het mogen bezoeken van coffeeshops niet meer gold de coffeeshops angstvallig vermeden worden door degenen waar de wietpas niet voor bedoeld was, de eigen ingezetenen van die steden!!!
Kortom, de wietpas, in welke “uitgeklede” vorm dan ook, is een gedrocht, nota bene bedacht door politieke partijen die zich altijd afgezet hebben tegen de politieke doctrine van de maakbare samenleving.
Hieronder mijn eerste reactie op het regeerakkoord.
In eenvoudig Nederlands betekent dit dat de wietpas helemaal niet weg is; toeristen blijven coffeeshops NIET in mogen!
Het enige wat opvalt is een (zo nodig) gefaseerde invoering, maar die is er eigenlijk nu ook al!!!
Daarbovenop komt ook nog dat sterke wiet verboden gaat worden, ook alweer zo’n symboolmaatregel, gebaseerd op beeldvorming en gebrek aan kennis van wat werkelijk speelt. Een maatregel met een overdaad aan uitvoeringsproblemen en wat een beter softdrugsbeleid in de weg staat.
Het is bizar dat dit het resultaat is van het overleg tussen PvdA en VVD, met in feite een continuering van het beleid van de afgelopen jaren van Minister Opstelten.
In het akkoord wordt er met geen woord gerept aan de noodzaak van een Europees drugsbeleid, niet ingespeeld op de aanzwellende roep in de wereld van de noodzaak van het decriminaliseren van drug en druggebruik,van de noodzaak van nieuwe wegen inslaan in het Nederlandse drugsbeleid als uitvloeisel van veranderende drugstrends,enz. Het enige waar op ingezet wordt is meer bestrijding, meer politie, en een hardere aanpak van drugsrunners en straathandel. En laten die laatste twee fenomenen nou toegenomen zijn als gevolg van de invoering van de wietpas!!!! Het kan verkeren zou mijn vader verzuchten toen voor de zoveelste keer de keukengeiser er mee ophield met een koude douche tot gevolg.
Tot zover een eerste snelle reactie op het regeerakkoord
Groet,
August

De Loor is een van Nederlands bekendste deskundigen op het gebied van drugsbeleid. Sinds 1986 leidt hij het Adviesburo Drugs in Amsterdam. Vandaag stuurde hij onderstaande mail aan de VOC mailinglijst.

August de Loor en Nicole Maalsté als getuigen deskundigen bij het Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)
August de Loor en Nicole Maalsté als getuigen deskundigen bij het Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)

Beste PvdA-ers,
ik krijg een golf aan woedende reacties uit uiteenlopende kringen van de coffeeshopbranche, de cannabiswereld, drugspreventiewerkers, drugsbeleidsmakers, lokale politici, kritische politieke trendsetters, enz op de valse berichten als zou de wietpas tot het verleden behoren. Ben een uitgebreidere reactie dan onderstaand aan het schrijven van wat de gevolgen zijn van dit regeerakkoord.

Daarnaast, in het regeerakkoord staat geen enkele verwijzing naar de invoering van de scholenafstand in 2014 (is die soms weg???), geen enkel woord (lees perspectief) over het regelen van de achterdeur van coffeeshops, geen enkel kritisch commentaar op de bedenkelijke doctrines hoe de afgelopen opeenvolgende regeringen invulling hebben gegeven aan het Nederlandse drugsbeleid, van het niet inhaken met het regeerakkoord op dat steeds meer Europese landen overgaan tot het decriminaliseren van drugs en druggebruik. Nog niet eens zo lang geleden was de politieke, lees diplomatieke, lijn om het Nederlandse drugsbeleid in Europees perspectief aan de orde te stellen bij voldoende draagvlak in de andere Europese landen! Waar is in het regeerakkoord deze diplomatie, deze internationale solidariteit “in praktijk” van de PvdA te lezen?????

August de Loor en Myranda Bruin bij de VOC demonstratie voor de Tweede Kamer, 3 oktober 2011 (© Gonzo media)
August de Loor en Myranda Bruin, VOC demonstratie Tweede Kamer, 3 oktober 2011 (© Gonzo media)

Tenslotte, hoe kan Samson het toegelaten hebben dat zowel Opstelten als Teeven op dezelfde plek konden blijven, met een Minister Schippers op VWS uit dezelfde VVD? Met een dergelijk toelaten is de weg vrijgemaakt dat het perspectiefloze drugsbeleid van Balkenende 1,2,3 en 4 en Rutte 1 gewoon door kon gaan met de klemmende vraag waar in dit regeerakkoord de uitruil tussen de onderhandelaren van de VVD en de PvdA te lezen valt. Ik kan die nergens ontdekken!!!

Met vriendelijke groet!   August de Loor

P.s. nog een klein nawoord over de wietpas dat zelfs in die zuidelijke steden waar het tonen van een uittreksel uit het bevolkingsregister voor het mogen bezoeken van coffeeshops niet meer gold de coffeeshops angstvallig vermeden worden door degenen waar de wietpas niet voor bedoeld was, de eigen ingezetenen van die steden!!!

Kortom, de wietpas, in welke “uitgeklede” vorm dan ook, is een gedrocht, nota bene bedacht door politieke partijen die zich altijd afgezet hebben tegen de politieke doctrine van de maakbare samenleving.

Hieronder mijn eerste reactie op het regeerakkoord.

August de Loor spreekt tijdens de eerste Cannabis Bevrijdingsdag, 9 mei 2009 (© Gonzo media)
August de Loor spreekt tijdens de eerste Cannabis Bevrijdingsdag, 9 mei 2009 (© Gonzo media)

In eenvoudig Nederlands betekent dit dat de wietpas helemaal niet weg is; toeristen blijven coffeeshops NIET in mogen!

Het enige wat opvalt is een (zo nodig) gefaseerde invoering, maar die is er eigenlijk nu ook al!!!

Daarbovenop komt ook nog dat sterke wiet verboden gaat worden, ook alweer zo’n symboolmaatregel, gebaseerd op beeldvorming en gebrek aan kennis van wat werkelijk speelt. Een maatregel met een overdaad aan uitvoeringsproblemen en wat een beter softdrugsbeleid in de weg staat.

Het is bizar dat dit het resultaat is van het overleg tussen PvdA en VVD, met in feite een continuering van het beleid van de afgelopen jaren van Minister Opstelten.

In het akkoord wordt er met geen woord gerept aan de noodzaak van een Europees drugsbeleid, niet ingespeeld op de aanzwellende roep in de wereld van de noodzaak van het decriminaliseren van drug en druggebruik,van de noodzaak van nieuwe wegen inslaan in het Nederlandse drugsbeleid als uitvloeisel van veranderende drugstrends, enz.

Het enige waar op ingezet wordt is meer bestrijding, meer politie, en een hardere aanpak van drugsrunners en straathandel. En laten die laatste twee fenomenen nou toegenomen zijn als gevolg van de invoering van de wietpas!!!! Het kan verkeren zou mijn vader verzuchten toen voor de zoveelste keer de keukengeiser er mee ophield met een koude douche tot gevolg.

Tot zover een eerste snelle reactie op het regeerakkoord

Groet,
August  adviesburo_drugs_logo


    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*