Onderzoek SP: 77% politieagenten wil wietpas niet

Politieagenten zien niets in de wietpas en willen dat deze wordt afgeschaft. Dat vindt meer dan 77 procent van de door SP-Kamerlid Nine Kooiman ondervraagde politieagenten. Kooiman: ‘Dit is een noodkreet van de mensen die dagelijks zien welke ellende de wietpas oplevert. Ik hoop dat minister Opstelten niet doof is voor de signalen van deze dienders. We moeten zo snel mogelijk de enige juiste beslissing nemen; de wietpas afschaffen.’

Politieagenten zien niets in de wietpas en willen dat deze wordt afgeschaft. Dat vindt meer dan 77 procent van de door SP-Kamerlid Nine Kooiman ondervraagde politieagenten. Kooiman: “Dit is een noodkreet van de mensen die dagelijks zien welke ellende de wietpas oplevert. Ik hoop dat minister Opstelten niet doof is voor de signalen van deze dienders.”

Het onderzoek, ‘Agenten over de wietpas’, verscheen op 19 oktober. In totaal gaven 174 agenten hun mening, zowel in regio’s waar de pas al is ingevoerd als in regio’s waar de pas vanaf 1 januari 2013 verplicht wordt. Klik hier voor het volledige onderzoek.

De belangrijkste resultaten:

Voor invoering of behoud van de wietpas: 30 agenten (17%)
Tegen invoering of behoud van de wietpas: 134 agenten (77%)
Weten het niet of hebben er geen mening: 10 agenten (6%)

Politieregio’s waar de wietpas is ingevoerd (70 reacties):
Voor afschaffing van de wietpas: 50 agenten (71%)
Tegen afschaffing van de wietpas: 20 agenten (29%)

Politieregio’s waar de wietpas niet is ingevoerd (94 reacties):
Voor landelijke invoering van de wietpas: 10 agenten (11%)
Tegen landelijke invoering van de wietpas: 84 agenten (89%)

Agenten_over_de_wietpas_SPOp de SP-website stelt Nine Kooiman: “De agenten die positief zijn over de wietpas zijn een kleine minderheid, slechts 17 procent is voorstander van de wietpas. De overgrote meerderheid van de agenten ziet de illegale straathandel toenemen, waardoor de overlast op straat ook toeneemt. Straatdealers verkopen ook harddrugs en verkopen ook net zo makkelijk aan jongeren. Ik hoop dat Opstelten niet langer doof is voor al deze verontrustende signalen, en dat hij eindelijk gaat luisteren naar de agenten. We moeten zo snel mogelijk de enige juiste beslissing nemen; de wietpas afschaffen.”

Een aantal citaten van agenten die voor het onderzoek zijn ondervraagd:

‘De gevolgen van de invoering van de wietpas zijn extreem. Het geeft voor mij als politieman en wijkagent van de Binnenstad het gevoel dat ik tien jaar terug in de tijd stap. De overlast is enorm. De complete straathandel is geweldig nieuw leven ingeblazen.’

Nine Kooiman (SP) tijdens het laatste drugsdebat, 28 maart 2012 (© Gonzo media)
Nine Kooiman (SP) tijdens het laatste drugsdebat, 28 maart 2012 (© Gonzo media)

‘Ik ben een tegenstander van drugs, maar dit had niet mogen gebeuren. Inmiddels is het kwaad geschied. Ook al wordt de wietpas weer afgeschaft. De straatprijs is inmiddels lager dan de coffeeshopprijs. Het duurt weer tien jaar om dit onder controle te krijgen.’

‘Er zijn geen voordelen. De toestroom van Duitse klanten gaat door, maar dan op straat.’

‘Ik sta NIET achter de wietpas, omdat het nu meer problemen oplevert dan voor de invoering hiervan. Zoals eerder gezegd: de straathandel neemt hiermee toe alsmede de daarmee samenhangende overlast.’

‘Groot nadeel is dat we een verschuiving zien van gebruikersgroepen; jongeren die voorheen “slechts” wiet gebruikten en nu ook harddrugs. Straatdealers verkopen, in tegenstelling tot coffeeshops, dus alles!’

‘Volgens mij kan de wietpas zeer zeker worden afgeschaft. Het was weer zo’n onzinnig besluit van mensen die niet in de praktijk zitten. Mensen willen toch op de een of andere manier aan geld komen. Inbraken, het overvallenpercentage gaat weer stijgen. Bij de coffeeshop heb je wel alles onder controle zodat je geen overlast hebt in de woonwijk.’

‘Ik maak mij ernstig zorgen over al het gewauwel en de spierballentaal van onze minister. Als hij al zijn plannen wil uitvoeren mag hij de recherchecapaciteit en het blauw op straat wel verdubbelen.’

Voorpagina De Pers 28 maart 2012 (© De Pers)
Voorpagina De Pers 28 maart 2012 (© De Pers)

‘Afschaffen die wietpas! Met alle respect, maar het lijkt af en toe of de minister een plaat voor zijn kop heeft, door steeds weer te roepen op tv dat de wietpas zo’n succes is. Een grote fout is het, die zo snel mogelijk moet worden rechtgezet. Het blijkt overal dat de wietpas geen succes is, dat er overal meer straatdealers zijn gekomen -vaak ook erg jonge mensen- en toch blijft de minister roepen dat het een succes is? Ik snap er niks van en kijk steeds weer met verbazing naar die poppenkast.’

‘Ik sta niet achter de invoering van de wietpas. Het is een ondoordachte maatregel. Men heeft de problemen bij de grensgemeenten proberen op te lossen door de wietpas, maar ik ben bang dat de wietpas nu problemen gaat veroorzaken in heel Nederland als de invoering doorgaat.’

‘Dag in dag uit zijn er collega’s (aangewezen voor een termijn van 3 maanden of een half jaar) op pad om de overlast te bestrijden. Overlast die er nooit was! Om drugstoeristen te weren? Wat een onzin. Dit is nu juist waarom ik het liefst de politie de rug toe zou willen keren. De politie is een speeltje van de politiek geworden.’

Comment (1)

  • Stefan 24/10/2012 at 7:46 pm Reply

    77% maar? Ik had eerder 90% verwacht, met de hoop op 98%
    Goed, hoe dan ook. Opstelten geeft weinig tot niets om de Nederlander en zn rechten, dat geldt ook voor de mensen die onder hem werken.
    Er is niets waar uit blijkt dat Opstelten naar de feiten kijkt. Hij gaat puur af op emotie, persooonlijke emotie.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*