Geen gemeente wil nog wietpas… maar Teeven drukt door

De ontwikkelingen rond de wietpas volgen elkaar in sneltreinvaart op. Na onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht liet ook Utrecht weten niets in het failliete project van Opstelten te zien. Vandaag werd bekend dat de acht Limburgse coffeeshopgemeenten per brief om uitstel hebben gevraagd van de landelijke handhaving per 1 januari 2013. De reactie van staatssecretaris Fred Teeven (VVD): “De wietpas is een goed succes.”

De Volkskrant website vandaag
De Volkskrant website vandaag (klik voor grote versie)

Onder de kop ‘Geen gemeente lijkt de wietpas nog te willen’ meldt de Volkskrant vandaag: “De gemeente Utrecht wil niet dat de zogenoemde wietpas wordt ingevoerd in de stad. Burgemeester Aleid Wolfsen zal dat duidelijk maken bij de toekomstige minister van Veiligheid en Justitie, beloofde hij de gemeenteraad. (…)

Fred Teeven (VVD), staatssecretaris van justitie: "Goed succes"
Fred Teeven (VVD), staatssecretaris van justitie: "Goed succes"

Naast Utrecht zijn alle grote steden in Nederland tegen de invoering van de wietpas. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zien de nieuwe regels niet zitten. Burgemeester Aboutaleb liet eerder deze week aan de NOS weten dat de pas niet werkt en in de toekomst ook niet zal werken.”

Deze massale afwijzing van de wietpas was voor de verslaggevers van de NOS en RTL reden genoeg om Fred Teeven (VVD), staatssecretaris van justitie, kritisch te ondervragen. Onder de video staat een letterlijke transcriptie van dit surrealistische gesprek en als extraatje een selectie Teeven Tweets.

Fred Teeven (VVD) over de wietpas, 28 september 2012:

Verslaggever NOS: “Er zijn acht Limburgse gemeenten die vinden dat de wietpas maar eens moet worden uitgesteld, vier grote steden zien het ook helemaal niet zitten. Blijft u er bij dat de pas een goed idee is?”

Teeven: “Ja, de minister blijft erbij dat de wietpas moet worden ingevoerd. Inderdaad, drugsoverlast is afgenomen, een aantal goeie, goeie ontwikkelingen zijn er waar te nemen. Het is wel zo dat er hier en daar illegale straathandel optreedt, dus daar zullen we hard tegen gaan optreden, dat laten we niet gebeuren. En we moeten in overleg met het lokaal bestuur op een aantal plaatsen hoe het het beste kan worden ingevoerd. En dat doen we na de evaluatie, de evaluatie komt in oktober, dat weet u en daarna gaan we kijken hoe verder.”

Verslaggever NOS: “Maar als zoveel partijen -en dat is niet voor het eerst- het een slecht idee vinden om die pas in te voeren, is het dan niet tijd om toe te geven dat het een matig succes is en dat ding gewoon maar eens een keer af te schaffen?”

Teeven: “Ja, nogmaals, dat is niet de informatie, dat heeft de minister ook al, ik herhaal eigenlijk wat de minister daar al een paar keer over heeft gezegd, die zegt: het is allemaal niet zo’n matig succes, het is een goed succes.”

Verslaggever NOS: “Werkelijk een goed succes, vindt u?”

Teeven: “Ja, inderdaad, het heeft heel goede effecten. Maar er zijn wel een paar neveneffecten, die moet je krachtig bestrijden, dat is onder meer de drugspanden, dat is onder meer de illegale straathandel, dat zijn zaken die je dus goed moet aanpakken. Maar ik hoor ook van, ik ben zelf ook in bijvoorbeeld Maastricht geweest en ik heb daar gehoord van buurtbewoners dat sommigen ook zeer tevreden zijn. Dus het is echt niet zo dat er nou een totaal negatief beeld is, wat nu een beetje wordt gekenschetst.”

Verslaggever NOS: “En dat betekent dat hij landelijk wordt ingevoerd volgend jaar, dat gaat gewoon door?”

Teeven: “Nou, we hebben in oktober de evaluatie, maar de wietpas ligt gewoon op schema en we gaan het in goed overleg, dat weet u ook, met het lokaal bestuur doen. Dus ook in de grote steden. Maar het is wel rijksbeleid, het gaat voorlopig vooralsnog wel door.”

Verslaggever RTL: “Maar als het dan zo’n succes is, hoe kan het dan dat zoveel steden zoveel bezwaren maken?”
Teeven: “Nou, sommige burgemeesters hadden in eerste instantie waren ze ook zeer tevreden over die invoering, je ziet sommigen dat nu ineens een ander standpunt wordt ingenomen…”

Verslaggever RTL: “Maar snapt u dat dan?”
Teeven: “Nou, niet helemaal. Daarom is het ook goed om de evaluatie in oktober eventjes af te wachten, dat gaan we ook doen en dan gaan we kijken welke volgende stap we zetten.”

Verslaggever RTL: “U maakt zich in het geheel geen zorgen, merk ik.”
Teeven: “Nou, soms moet je je zorgen maken en dat doe je in stilte, maar op dit punt maak ik me geen zorgen, nee.”

Verslaggever RTL: “U gaat ze gewoon tot de orde roepen dus?”
Teeven: “Nou, de minister is in goed overleg met de burgemeesters, volgens mij gaat hij dat ook gewoon volhouden.”

Alex_Ringeling

Alex_Ringeling02

ASP_Nederland

Bart_Nijman

Diederik_Smit

Geen_Stijl

Guus_Kuijer

Hank_Megens

Hans_Giesing

Harold_B

Matthijs_Pontier

Pyrrrr

Sander_Faas

Comment (1)

  • Ted 29/09/2012 at 10:39 am Reply

    Fredje weet je wat, iet wiet waait is …….weg !wat is dit samen met oom ivo toch een P lijder! ja met lange ij ja. en de P staat inderdaad niet voor politiek! beterschap voor deze mannen die lijden aan doofheid ,blindheid ,ik zie ik zie wat jij niet ziet? raar spelletje spelen die twee….partners in crime dus tiev.op.en.dei

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*