Aboutaleb pleit voor opheffing wietpas; Haarlem wil keurmerk als alternatief

  • SHARE:
  • Tweet this

September 25th, 2012 | 11:28
Door webmaster

Twee opmerkelijke ontwikkelingen rond de wietpas deze week. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb pleit bij Mark Rutte en Diederik Samsom voor opheffing van de pas en Haarlem wil een keurmerk voor coffeeshops als alternatief.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (Foto: Wikimedia)

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (Foto: Wikimedia)

“De wietpas functioneert niet en gaat niet functioneren en leidt tot meer overlast in gemeenten”, aldus Aboutaleb (PvdA), geciteerd op de website van EenVandaag. De rubriek meldt vandaag dat Aboutaleb zich tijdens de afgekondigde radiostilte rond de formatie richt tot onderhandelaars Mark Rutte en Diederik Samson en pleit voor opheffing van de wietpas.

De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) kwam in het Haarlems Dagblad van afgelopen zaterdag met een alternatief voor de wietpas: een keurmerk voor coffeeshops. De intro van het artikel spreekt duidelijke taal:

In Haarlem wordt binnenkort een speciaal keurmerk ingevoerd voor coffeeshops. Daarmee kan de omstreden wietpas de prullenbak in, voorziet burgemeester Bernt Schneiders. Met het keurmerk scoort Haarlem volgens Schneiders een landelijke primeur.

Het plan is nadrukkelijk bedoeld als alternatief voor de wietpas, die -ook volgens de burgemeester van Haarlem- mislukt is:

thc-haarlem-coffeeshop-keurmerkHet keurmerk, een initiatief van burgemeester Schneiders, de cannabis consumentenorganisatie ‘We Smoke’ en belangenvereniging Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC), is bedoeld als alternatief voor de landelijke wietpas. “De wietpas, die begin volgend jaar ook in Haarlem zou moeten worden ingevoerd, blijkt niet het beoogde effect te sorteren. Daarom moest er naar een goed alternatief worden gezocht. Ik ben blij dat de Haarlemse coffeeshophouders met ons de verantwoordelijkheid willen nemen voor het nieuwe keurmerk. Hierdoor kunnen we de zaken nog beter voor elkaar krijgen”, aldus de Haarlemse burgemeester.

Inmiddels zijn ook de data bekend van twee cruciale rechtszaken over de wietpas: de zaak die de Tilburgse coffeeshop Toermalijn heeft aangespannen wordt op 23 november behandeld door de rechtbank in Breda. De rechtszaak die de VOCM (Vereniging Officiƫle Coffeeshops Maastricht) heeft aangespannen wordt op 4 december vanaf 13.00 uur behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank in Maastricht.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.