Aboutaleb pleit voor opheffing wietpas; Haarlem wil keurmerk als alternatief

Twee opmerkelijke ontwikkelingen rond de wietpas deze week. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb pleit bij Mark Rutte en Diederik Samsom voor opheffing van de pas en Haarlem wil een keurmerk voor coffeeshops als alternatief.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (Foto: Wikimedia)
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (Foto: Wikimedia)

“De wietpas functioneert niet en gaat niet functioneren en leidt tot meer overlast in gemeenten”, aldus Aboutaleb (PvdA), geciteerd op de website van EenVandaag. De rubriek meldt vandaag dat Aboutaleb zich tijdens de afgekondigde radiostilte rond de formatie richt tot onderhandelaars Mark Rutte en Diederik Samson en pleit voor opheffing van de wietpas.

De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) kwam in het Haarlems Dagblad van afgelopen zaterdag met een alternatief voor de wietpas: een keurmerk voor coffeeshops. De intro van het artikel spreekt duidelijke taal:

In Haarlem wordt binnenkort een speciaal keurmerk ingevoerd voor coffeeshops. Daarmee kan de omstreden wietpas de prullenbak in, voorziet burgemeester Bernt Schneiders. Met het keurmerk scoort Haarlem volgens Schneiders een landelijke primeur.

Het plan is nadrukkelijk bedoeld als alternatief voor de wietpas, die -ook volgens de burgemeester van Haarlem- mislukt is:

thc-haarlem-coffeeshop-keurmerkHet keurmerk, een initiatief van burgemeester Schneiders, de cannabis consumentenorganisatie ‘We Smoke’ en belangenvereniging Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC), is bedoeld als alternatief voor de landelijke wietpas. “De wietpas, die begin volgend jaar ook in Haarlem zou moeten worden ingevoerd, blijkt niet het beoogde effect te sorteren. Daarom moest er naar een goed alternatief worden gezocht. Ik ben blij dat de Haarlemse coffeeshophouders met ons de verantwoordelijkheid willen nemen voor het nieuwe keurmerk. Hierdoor kunnen we de zaken nog beter voor elkaar krijgen”, aldus de Haarlemse burgemeester.

Inmiddels zijn ook de data bekend van twee cruciale rechtszaken over de wietpas: de zaak die de Tilburgse coffeeshop Toermalijn heeft aangespannen wordt op 23 november behandeld door de rechtbank in Breda. De rechtszaak die de VOCM (Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht) heeft aangespannen wordt op 4 december vanaf 13.00 uur behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank in Maastricht.

Comments (3)

 • nol van schaik 25/09/2012 at 5:11 pm Reply

  En dan is er nog de bodemprocedure die door 20 coffeeshops in en rond Groningen is aangespannen tegen de Staat.

 • Stefan 02/10/2012 at 10:55 am Reply

  1 ding vat ik nog steeds niet… Ik heb altijd gelezen dat wanneer de gemeente niet akkoord gaat, de wietpas er ook niet komt. Omdat Opstelten dit niet landelijk kan doordrukken dus..
  Waarom komen dan elke keer die berichten in de media over gemeenten die de wietpas niet willen?
  Ik bedoel, het is toch simpel dan? Gewoon nee zeggen, klaar.

 • webmaster 02/10/2012 at 1:31 pm Reply

  @Stefan Helaas: het is precies andersom. De wietpas (feitelijk: het B en I criterium: Besloten club en Ingezetenen) is landelijk beleid. Als de regering dit beleid niet wijzigt, moeten de gemeenten het invoeren. De nationale regering is de hoogste macht (tenzij de rechter een wet onrechtmatig acht). Vergelijk het met asielzoekers: een burgemeester kan hoog of laag springen, de landelijke wet bepaalt. De richtlijnen voor coffeeshops zijn gewijzigd per 1 januari 2012: feitelijk is de wietpas dus al ingevoerd. De handhaving is in de drie zuidelijke provincies per 1 mei gestart, in de rest van Nederland begint de handhaving op 1 januari 2013. Het kabinet kan zijn keutel intrekken, maar dat betekent zwaar gezichtsverlies voor Opstelten, de VVD en de Nederlandse overheid (richting het buitenland). De grote vraag is of de PvdA haar rug recht houdt tijdens de formatie en haar verkiezingsbelofte nakomt: de wietpas moet zo snel mogelijk van tafel.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*