Worden de verkiezingen van 2012 in de coffeeshop beslist?

De Tweede Kamerverkiezingen van 2012 zouden weleens de geschiedenis in kunnen gaan als de eerste die in de coffeeshop werden beslist. Cannabisland komt massaal in actie om de blower naar de stembus te krijgen voor een cannabisvriendelijke stem. Een overzicht van alle campagnes en acties in Nederland.

Hoezo zijn die blowers er altijd als laatste bij? (© Gonzo media)
Hoezo zijn die blowers er altijd als laatste bij? (© Gonzo media)

CDA, PVV en VVD, de drie partijen die verantwoordelijk zijn voor de wietpas, kunnen hun borst nat maken: nooit eerder waren er zoveel campagnes in cannabisland om de uitslag van de verkiezingen positief te beïnvloeden. Een aantal coffeeshopondernemers en cannabista’s voert voluit campagne voor de SP, om de strijd tussen Rutte en Roemer te beslechten. In het voordeel van de laatste, welteverstaan. Zoals ‘potfather’ Wernard Bruining vandaag stelt via de VOC mailinglist:

Poster van de SP Promo Tour van de verenigde coffeeshops (te bestellen bij Futurebags)
Poster van de SP Promo Tour van de verenigde coffeeshops (te bestellen bij Futurebags)

“Het gaat bij de komende verkiezingen maar om één ding, welke partij wordt de grootste en mag de minister president leveren, Rutte of Roemer?
Daarom is iedere stem op een van de ander linkse partijen als de SP in wezen een deels verloren stem.
Laat de misser van de afgelopen verkiezingen niet nog eens gebeuren, toen kwam links 60.000 lullige stemmetjes tekort of we hadden een kabinet Cohen gehad. In plaats daarvan kwam er een kabinet Rutte met Opstelten.”

Eén boodschap draagt iedereen in cannabisland tot 12 september uit: stem in elk geval NIET op PVV, CDA of VVD, want dat zijn de partijen die verantwoordelijk zijn voor de wietpas. Als cannabisvriendelijk gelden behalve de SP ook de PvdA, D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de Piratenpartij, 50Plus en SOPN.

Gezien de grote hoeveelheid acties en de groeiende aandacht in de media is het zeker niet ondenkbaar dat de blower dit jaar de linkse partijen aan een meerderheid gaat helpen. Daarmee zou de wietpas van tafel zijn en behoort volledige regulering van cannabis, inclusief de teelt, wellicht tot de mogelijkheden…

Cannabis Kieswijzer
Zoals bij elke verkiezingen is er de zeer uitgebreide Cannabis-Kieswijzer van het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland). Over alle 21 partijen is hier informatie te vinden.

Achterkant van de eerste VOTE2SMOKE flyer (te bestellen bij JaJa) >Klik voor grote versie
Achterkant van de eerste VOTE2SMOKE flyer (te bestellen bij JaJa) >Klik voor grote versie

Vote2smoke
Nieuw is de landelijke campagne VOTE2SMOKE, die het VOC ondersteunt en inhoudelijk adviseert. Op de overzichtelijke website is objectieve informatie te vinden over de standpunten van de politieke partijen over cannabis en coffeeshops. De campagne, die op 17 juni tijdens de vierde Cannabis Bevrijdingsdag werd gelanceerd, maakt gebruik van social media, posters, flyers, filtertips en jointverpakkingen. Vrijwilligers zijn zeer welkom om mee te helpen: klik hier voor meer informatie.
Cannabisconsumentenbond WeSmoke voert een eigen opkomstbevorderingscampagne, met als slogans ‘Ga stemmen!’, ‘Pak je zetel’ en ‘De maatschappij, dat ben jij!’

Actiepakketten
Drie groothandels voor rokersbenodigdheden, TGC uit Tilburg , JaJa uit Breda en Futurebags uit Amsterdam, bieden groene ondernemers actiepakketten aan met flyers en posters van de verschillende campagnes, aangevuld met T-shirts, losse VOTE2SMOKE filtertips of de mogelijkheid promotieteams in te huren voor de laatste twee dagen voor de verkiezingsdatum.

Te bestellen bij TGC Trading
Te bestellen bij TGC Trading

Informatie en bestellen:

TGC Trading Tilburg:
Telefoon: 013-5722959  Fax: 013-5443043
Mail: info@tgctrading.com
JaJa Import & Export Breda:
Telefoon: 076-5878028 Fax: 076-5720510
Mail: info@jaja.net
Futurebags Amsterdam:
Telefoon: 020-6811319 Fax: 020-6811779
Mail: post@futurebags.nl

De CannaBus! (Foto: Coffeeshopnieuws.nl)
De campagnebus (Foto: Coffeeshopnieuws.nl)

Campagnebus
Een veelbelovend initiatief is de “Wietpas? NEE! Stem SP! Campagnebus” en limousine tour, die een groot aantal coffeeshopondernemers op touw heeft gezet. De bus en de limousine rijden langs coffeeshopgemeenten in het hele land en luisteren de acties en evenementen op die in de komende weken op de agenda staan. De kick-off van deze “SP Promotour van de verenigde coffeeshops” vindt plaats op zaterdag 18 augustus in Maastricht. Vanaf 11.00 uur zijn de spectaculaire campagnebus en de limo te vinden op de Markt. Het Limburgse luchtruim zal doorkruist worden door “een vliegtuigje met pro SP banner”, aldus een aankondiging op Coffeeshopnieuws.nl. Het volledige tourschema staat onderaan deze pagina en op coffeeshopnieuws.nl. Woordvoerder van de SP Promo Tour is Nol van Schaik uit Haarlem (bereikbaar via wortel@hempcity.net).

Verkiezingsposter van cannabisconsumentenbond WeSmoke uit Zeeland
Verkiezingsposter van cannabisconsumentenbond WeSmoke uit Zeeland

Agenda
Op dit moment staan de volgende acties en evenementen gepland:

18 augustus: Kick-off SP Promo Tour van de verenigde coffeeshops, Markt, Maastricht, vanaf 11.00 uur

23 augustus: symposium van WeSmoke in Venlo, met de PvdA.

2 september: Haagse Sjonnie organiseert de manifestatie Stop de Wietpas op het Malieveld in Den Haag. Vanaf 12.00 uur, met live muziek, de Verdamper, de Canna Embassy en speeches van o.a. Freek Polak. Klik hier voor de Facebook-pagina.

9 september: Manifestatie voor cannabis acceptatie / tegen de wietpas op de Dam in Amsterdam. Organisatie: Peter Lunk (Coffeeshopnieuws.nl) en cannabisconsumentenbond WeSmoke. Klik hier voor meer informatie.

10 september: (o.v.b.) persconferentie VOC over verloop verkiezingscampagne en presentatie van het VOC bidbook. Nadere informatie volgt.

Poster voor de manifestatie voor cannabis acceptatie in Amsterdam op 9 september
Poster voor de manifestatie voor cannabis acceptatie in Amsterdam op 9 september

Stemadvies VOC
Nu al is duidelijk dat we aan het begin staan van de grootste campagne die ooit in Nederwietland is gevoerd om de blower naar de stembus te krijgen. Het VOC is druk bezig met een nieuwe drukronde posters en flyers voor VOTE2SMOKE en ansichtkaarten met een persoonlijk stemadvies van onze voorzitter Henk Poncin. Daarnaast proberen we als altijd de samenwerking tussen alle organisaties en personen in cannabisland te bevorderen. Houd deze website in de gaten en volg het VOC ook op Twitter voor het laatste nieuws: twitter.com/vocnederland

Tourschema CannaBus / SP promotour:

Augustus:
18 Maastricht (Markt, vanaf 11 uur)
19 Roermond
20 Arnhem
21 Zwolle
22 Dedemsvaart
23 Groningen
24 Leeuwarden
25 Floriade (Mistery Land )
26 Almere
27 Haarlem, Houtplein
28 Den Haag
29 Middelburg
30 Utrecht
31 Amsterdam

De CannaBus komt naar u toe deze zomer! (foto: Coffeeshopnieuws.nl)
De Canmpagnebus komt naar u toe deze zomer! (foto: Coffeeshopnieuws.nl)

September:
1 Den Bosch
2 Alkmaar
3 Rotterdam
4 Breda
5 Goes
6 Oss
7 Roosendaal
8 Eindhoven
9 Amsterdam (Dam Manifestatie)
10 Rustdag
11 Den Haag
12 Den Haag

VCE_button-3D-png

Telefoon: 020-6811319 Fax: 020-6811779  Mail: post@futurebags.nl

Telefoon: 013-5722959  Fax: 013-5443043  Mail: info@tgctrading.com

23 augustus: symposium van WeSmoke in Venlo, met de PvdA. Het zou interessant zijn als hier ook een VOC-er aanwezig zou kunnen zijn. Wie heeft tijd en gelegenheid?

2 september: Haagse Sjonnie organiseert een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. O.a. Evert zal erbij zijn, VOC probeert ook iemand aanwezig te hebben met VOTE2SMOKE materiaal (flyers, posters, tips).. Er is waarschijnlijk ook een reggaefestival, de vergunning is volgens Evert vanochtend verleend, ook voor het neerzetten van Verdampers. Freek vraagt Sjonnie of hij namens het VOC mag speechen.

9 september: Manifestatie voor cannabis acceptatie / tegen de wietpas. Georganiseerd door Peter Lunk en de Haarlemse coffeeshops. VOC probeert iemand aanwezig te hebben met promomateriaal en evt. sprekers.

Het gaat bij de komende verkiezingen maar om een ding, welke partij wordt de grootste en mag de minister president leveren, Rutte of Roemer?

Daarom is iedere stem op een van de ander linkse partijen als de SP in wezen een deels verloren stem.
Laat de misser van de afgelopen verkiezingen niet nog eens gebeuren, toen kwam links 60.000 lullige stemmetjes tekort of we hadden een kabinet Cohen gehad. In plaats daarvan kwam er een kabinet Rutte met Opstelten.

Comments (3)

 • piet 18/08/2012 at 12:26 pm Reply

  Grandioos werk.
  top klasse!

  ook nog wat kritiek op iets waarvan de meesten waarschijnlijk zullen vinden dat het de moeite van kritiek niet waard was, maar toch:
  – ten eerste de rood groen geel kleuren in de posters representeren de rasta vlag en die is afrikaans. Is dat wel zo gepast op nationale verkiezingen? http://www.rastagear.com/cat/3314/
  – ten tweede organiseer je een stemwijzer terwijl je gelijktijdig iedereen adviseert om sp te stemmen. Zijn jullie niet te gebiassed voor een eerlijke stemwijzer?

  maargoed.. beide niet echt zwaarwegend.,
  Ik hoop dat het lukt jongens. heel veel succes.

 • Stefan 24/08/2012 at 11:26 am Reply

  Stemwijzer kun je beter niet gebruiken. Dit is een polariserende verloedering van de luiheid van onze kiesgerechtigden. Lees gewoon de partijprogramma’s, dan krijg je een veel beter beeld.
  Via de stemwijzer kwam ik ook bij SP terecht, maar als ik op de pagina van de SP kijk, zie ik dingen die ik helemaal niet leuk vind. Voor mij geen SP, dat zeg ik als wietroker. Ik zie veel liever Opstelten opstappen, dan kan ik weer op de VVD stemmen. Dan kan de V van vrijheid weer mening krijgen.

 • Geesje 26/08/2012 at 7:54 am Reply

  Ik stem zeker SP, voor mij de enige partij die de menselijke maat terug wil brengen in de maatschappij.
  Met partijen als de vvd in de regering is de repressie toegenomen en de privacy afgenomen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*