‘Politietop wordt de mond gesnoerd over wietpas’

  • SHARE:
  • Tweet this

July 31st, 2012 | 16:30
Door webmaster

De angst onder hoge politieambtenaren om hun mening te geven over controversiële zaken als de wietpas is “heel sterk”. Dat zegt Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Zelf zegt hij wat zijn oud-collega’s denken over de pas: ‘Niemand is hier mee geholpen.’ Exclusief interview.

Van Duijn was ruim vijftien jaar voorzitter van de Nederlandse Politiebond en veertig jaar in overheidsdienst. Door zijn praktijkervaring en die van zijn collega’s is hij ervan overtuigd dat de war on drugs een verloren strijd is, waarvan alleen criminelen profteren. Hij doet zijn uitspraken in een interview met Steven Kompier, opgenomen tijdens Het Beleg van Woudrichem op 26 juli jl. (lees verder onder de video)

Hans van Duijn: ‘De wietpas is verkocht als ‘wij willen de buitenlandse afnemers buiten de deur houden. Dat lukt hier natuurlijk mee. Dan kan de minister zeggen: operatie geslaagd. De keerzijde is dat we hier veel meer illegale handel hebben en meer criminaliteit op straat.’

Niet alleen buitenlandse bezoekers zijn sinds 1 mei verdwenen uit de coffeeshops in Zuid Nederland, ook Nederlanders wijken massaal uit naar shops boven de rivieren of het illegale circuit. ‘Een volslagen verkeerd effect van deze wietpas. Daar frustreer je burgers mee, want die hebben de last op straat, je frustreert de gebruikers en je bruuskeert de politieambtenaar, die continu aanhoudingen pleegt, wetende dat het niets oplost. Elke dealer die je vervangt staat in no time op straat of zijn plek wordt ingenomen. De handel gaat gewoon door. Niemand is hier mee geholpen, echt niet.’

De politietop is opvallend stil over de mislukte invoering van de pas. Van Duijn: ‘De angst onder politieambtenaren in de top is heel sterk. Sterker dan je zou mogen verwachten en dan wenselijk is. Stel nou dat er dingen gebeuren die wij ons in dit democratische land niet kunnen voorstellen: staat er dan iemand op die zegt: dit kan niet? Toen de politiek -en vooral de ministers van binnenlandse zaken en justitie- het helemaal hadden gehad met korpschefs die een eigen opvatting hadden en maatschappelijke thema’s aan de orde stelden, hebben ze gezegd: iedereen houdt vanaf nu zijn snavel dicht. Er staat de hoofdstraf op, namelijk dat je uit je functie gaat.”

Een zorgelijke ontwikkeling, waarschuwt Van Duijn: “Ik vind dat heel slecht voor het functioneren van de politie. Het is slecht voor de kritische massa die je in een democratische rechtsstaat nodig hebt om te wegen en te her-wegen of wat je met zijn allen doet wel zo verstandig is. Dat is met name bij dit onderwerp een probleem.” Terwijl de oplossing zo eenvoudig is. “Als je de bevolking wil helpen, moet je zo snel mogelijk van die wietpas af. Dat betekent dat je cannabisproductie en handel moet reguleren, dat je het toegankelijk moet maken, van de straat af halen, de illegale dealers uitsluiten. Dat kan alleen maar als je het reguleert.”

Bekijk en deel deze VOC-video: tinyurl.com/wietpaspolitie

De angst onder hoge politieambtenaren om hun mening te geven over controversiële zaken als de wietpas is “heel sterk”. Dat zegt Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.