Volkskrant op hol geslagen: Doede de Jong reageert

Na een tenenkrommend tendentieus hoofdcommentaar vol feitelijke onjuistheden afgelopen maandag, brengt de Volkskrant vandaag een groot artikel over de “ex-cannabisverslaafde” Mark, die na 26 jaar hulp zocht om met cannabis te stoppen. Biologisch wietkweker en VOC-er Doede de Jong reageert.

Onderstaande ingezonden brief heeft Doede vanavond aan de redactie van de Volkskrant gemaild:

Geachte redactie,

Slaap- en kalmeringsmiddelen: 1,1 miljoen gebruikers, waarvan een derde chronisch gebruiker
Slaap- en kalmeringsmiddelen: 1,1 miljoen gebruikers, waarvan een derde chronisch gebruiker

Volgens “de Nationale Drug Monitor’’ zijn er 11.000 mensen verslaafd aan  blowen, waarvan het grootste gedeelte onder de achttien. Deze mogen dus geen cannabis gebruiken. Blowen is overigens iets anders dan cannabisgebruik. Verder meldt ze dat in 2009 anderhalf miljoen mensen slaap- en kalmeringsmiddelen slikten en dat er in 2010 19.000 mensen stierven door tabaksgebruik.

Ex-cannabis verslaafde Mark zocht na 26 jaar hulp. Uit het verhaal blijkt duidelijk dat Mark zijn problemen probeerde te verdrijven door zich suf te roken. Nooit handig, want ongeacht het middel: het werkt niet. (zie Volkskrant, zaterdag 28 juli 2012)

Achteraf gezien mag hij blij zijn dat hij dit niet alleen  met alcohol heeft geprobeerd. Dan waren zijn geest en lichaam onherstelbaar naar de Filistijnen geweest.

Cannabis: naar schatting een miljoen gebruikers, waarvan 11.000 zich melden bij de hulpverlening (© Gonzo media)
Cannabis: naar schatting een miljoen gebruikers, waarvan 11.000 zich melden bij de hulpverlening (© Gonzo media)

Drugsgebruik is natuurlijk heel persoonlijk. Niet iedere drug past bij iedereen. Er zijn een miljoen cannabisgenieters, die marihuana wel als een plezierig geestverruimend middel ervaren!

Zelf rook ik al 43 jaar wiet, heb al 40 jaar een fantastische vrouw en drie geweldige, universitair geschoolde kinderen.

Ik ervaar wietgebruik als een verrijking van mijn geest. Je wordt er vredelievend, vriendelijk en verdraagzaam van. (Ook lees ik o.a. vier kranten en kan gelukkig niet alles onthouden)

Je gaat meer relativeren. Je kan een beter inzicht in jezelf, je bestaan en de wereld waarin je leeft krijgen. Meer empathie met je medemens. Bovendien gaat er ook nog eens niemand dood aan cannabis!

Het Holland Heineken House in Londen wordt bevoorraad met tankcontainers van 23.000 liter per stuk
Het Holland Heineken House in Londen wordt bevoorraad met tankcontainers van 23.000 liter per stuk

Verder wens ik zelf te bepalen, wat ik doe en wat ik zeg. Het criterium is, dat je een ander niet concreet tot last moet zijn.

Dit kunnen we van alcohol niet bepaald zeggen. Ondanks alle aan alcohol gerelateerde ellende vinden we het “dood”normaal dat d.m.v. alledaagse tv uitzendingen (nota bene via een publiekszender) vanuit “het Heineken House” alcohol, de meest giftige  harddrug, wordt gepromoot.

Hoezo dubbele moraal? Geen probleem, ondanks de tweeduizend doden per jaar en de miljoen verslaafden.

Cannabis Sativa Hollandica (© Gonzo media)
Cannabis Sativa Hollandica (© Gonzo media)

Alcoholgebruik is sinds de jaren zeventig met 300 procent toegenomen. Veertien procent van de mensen in Europa sterft door alcohol en dan moeilijk doen over  cannabisgebruik. Er is in de loop van de tijd minstens een kruiwagen aan literatuur verschenen, waaruit zonneklaar blijkt dat we blij mochten zijn als alcohol half zo onschuldig was. Een gotspe!

Het gaat hier om een rijke plant, waarvan een miljoen mensen de vele goede eigenschappen, zowel op recreatief als op medicinaal gebied, wel onderkennen. Zij doen er hun voordeel  mee en verrijken hun geest en hun leven.

Dat Mark hier niet bij hoort, heeft dan ook alles met de mens “Mark” en weinig met de wietplant te maken. Het middel is nooit het probleem, maar het vervoermiddel!

Mark hoort helaas bij die halve procent die er beter niet aan had kunnen beginnen.

Veel frustratie ontstaat door stiekem gebruik. Decriminalisering, goede voorlichting en vooral respect voor mensen met een afwijkende levenswijze zijn belangrijk.

Legalisering, in het belang van een vrijere en blijere samenleving, waar het recht op zelfbeschikking wordt gerespecteerd, is de oplossing!

Doede J. de Jong, Appelscha
Biologische wietkweker en V.O.C. medewerker
(kweker uit “Nederwiet-de moevie”)

Zie ook: Doede de Jong: brandgevaar, politionele actie bij veerboot en dringende oproep
(VOC Blog 21 juli 2012)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*