SP vol achter coffeeshops op actiebijeenkomst

‘Coffeeshops zijn geen probleem, maar de oplossing van een probleem.’ Dat zei SP Kamerlid Harry van Bommel vandaag tijdens een actiebijeenkomst van coffeeshopondernemers in Amsterdam. Verslag van een historische dag.

Harry van Bommel spreekt de coffeeshopondernemers toe (© Gonzo media)
Harry van Bommel spreekt de coffeeshopondernemers toe (© Gonzo media)

De bijeenkomst vond plaats bij groothandel Futurebags in Amsterdam. Belangrijkste doel was, net als op 4 juli bij TGC Trading in Tilburg, het activeren van coffeeshops om campagne te voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

‘In navolging van onze collega’s in het zuiden van het land’, aldus de uitnodiging, ‘doen wij hierbij ook een oproep aan cannabisondernemers in het hele land om tezamen te komen.’ De reden is duidelijk: ‘Als er nu niet snel iets gebeurt, is het met het Nederlandse gedoogbeleid op 1 januari 2013 definitief afgelopen.’

Willem Vugs, eigenaar van coffeeshop Toermalijn in Tilburg, schetste een even somber als realistisch beeld van de situatie onder de rivieren sinds 1 mei. Lege coffeeshops, dramatische omzetverliezen, trouw personeel dat ontslagen moet worden en straatdealers en wiettaxi’s die de buitenlandse én Nederlandse consument maar wat graag van dienst zijn.

Willem Vugs, coffeeshop Toermalijn, Tilburg (© Gonzo media)
Willem Vugs, coffeeshop Toermalijn, Tilburg (© Gonzo media)

Vugs bekende dat ook hij vóór 1 mei dacht dat de wietpas er uiteindelijk niet zou komen en dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Hij riep zijn collega’s op snel in actie te komen om te zorgen voor een massale stembusgang van hun klanten, de naar schatting 800.000 cannabisliefhebbers.

Nol van Schaik, coffeeshopondernemer uit Haarlem, hield een helder pleidooi voor een duidelijke keuze voor de SP. ‘Wordt het Rutte of Roemer? Elke zetel die naar GroenLinks of de Piratenpartij gaat is verloren voor de SP, zodat ze minder kans hebben de grootste te worden. Het is dus heel simpel: we moeten SP stemmen, dan kan die wietpas de prullenbak in.’

Ook ‘potfather‘ Wernard Bruining, oprichter van Amsterdams eerste coffeeshop, stelde zich vierkant achter de SP op. Bruining: ‘Dit jaar is het erop of eronder. Bij de vorige verkiezingen was het verschil tussen Rutte en Cohen maar één zetel. Voor één zetel in de Tweede Kamer zijn ongeveer 60.000 stemmen nodig. Dat is niet veel op een miljoen blowers.’

Coffeeshopondernemers op de barricade, op de eerste rij Harry van Bommel (© Gonzo media)
Coffeeshopondernemers op de barricade, op de eerste rij Harry van Bommel (© Gonzo media)

Toen SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel rond half twee de zaal toesprak, bleek al snel dat zijn partij het predikaat cannabisvriendelijk voluit verdient. ‘De coffeeshops zijn geen probleem, maar de oplossing van een probleem’, aldus van Bommel. Op de vraag of hij niet bang is voor imagoschade als de SP zich zo duidelijk tegen de wietpas keert en zo duidelijk pleit voor legalisering en regulering van cannabis, antwoordde hij: ‘Als ik dit klein zou willen houden, dan was ik hier toch niet gekomen vandaag? Met andere woorden: wij lopen daar niet voor weg.’

'De coffeeshop is geen probleem, maar de oplossing van een probleem' (© Gonzo media)
'De coffeeshop is geen probleem, maar de oplossing van een probleem' (© Gonzo media)

Van Bommel begrijpt dat er heel wat stemmen op te halen zijn in de 660 coffeeshops in Nederland: ‘Onder jullie klanten is een flink aantal mensen dat graag de luiken dicht doet, letterlijk en figuurlijk. Die niet gaan stemmen, omdat ze denken dat dat toch niets uitmaakt. Maar deze keer is het anders. Nu kun je zeggen: als je nu niet gaat stemmen, dan is deze tent straks dicht. Dat werkt wel, denk ik.’

Bernard, alias Bobby Fiasco, maakte indruk met een sterke presentatie van de VOTE2SMOKE campagne, inclusief posters, flyers, filtertips en vloei, ansichtkaarten, promotieteams en een Cannabus-tour langs coffeeshops in de laatste weken voor 12 september.

Bernard presenteert de VOTE2SMOKE campagne (© Gonzo media)
Bernard presenteert de VOTE2SMOKE campagne (© Gonzo media)

Bernard: ‘Het zijn blowers, ze vergeten snel, dus je moet het honderd keer zeggen. Op 11 september moeten je klanten er bij wijze van spreken helemaal ziek van zijn.’ Aan de wanden hingen de verschillende campagneposters gebroederlijk naast elkaar: van TGC, van consumentenbond WeSmoke en natuurlijk van VOTE2SMOKE. Het VOC ondersteunt en faciliteert alle campagnes zoveel mogelijk, maar is inhoudelijk het meest betrokken bij de VOTE2SMOKE campagne.

Ondernemers die interesse hebben in de campagne kunnen direct materiaal bestellen bij Futurebags, TGC Trading en JaJa. De fraaie VOTE2SMOKE filtertips zijn ook direct te bestellen via het VOC, voor 100 euro per doosje. In elk doosje zitten veertig zakken met 1000 tips, dus veertigduizend tips per doos. Bestellingen mailen naar info@voc-nederland.org

Veel dank aan alle mensen die deze succesvolle actiebijeenkomst mogelijk hebben gemaakt; een puik staaltje VOC-mentaliteit!

Kijk ook op www.vote2smoke.nl

(© Gonzo media)
(© Gonzo media)
Historische alliantie: Harry van Bommel spreekt de cannabisondernemers toe (© Gonzo media)
Historische alliantie: Harry van Bommel spreekt de cannabisondernemers toe (© Gonzo media)
'Potfather' Wernard Bruining: 'Dit jaar is het erop of eronder' (© Gonzo media)
'Potfather' Wernard Bruining: 'Dit jaar is het erop of eronder' (© Gonzo media)
Nol van Schaik: onvermoeibaar strijder voor fatsoenlijk cannabisbeleid (© Gonzo media)
Nol van Schaik: onvermoeibaar strijder voor fatsoenlijk cannabisbeleid (© Gonzo media)
Duidelijke taal (© Gonzo media)
Duidelijke taal (© Gonzo media)
(nog) geen officiële SP poster (© Gonzo media)
(nog) geen officiële SP poster (© Gonzo media)
Helpen de coffeeshops en hun klanten Roemer straks aan de overwinning? (© Gonzo media)
Helpen de coffeeshops en hun klanten Roemer straks aan de overwinning? (© Gonzo media)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*