Cannabisland bijeen in Tilburg: brandbrief uit het zuiden

Tijdens een drukbezochte en warme bijeenkomst bij TGC Trading in Tilburg staken groene ondernemers uit heel Nederland vandaag de koppen bij elkaar om zoveel mogelijk samen op te trekken in de komende, cruciale maanden.

Gelooft u hem?
Gelooft u hem?

Een groot aantal ondernemers uit de coffeeshop-, growshop en toeleveringsindustrie nam deel aan het actieberaad. De Nederlandse pers was niet welkom, maar een Brits team maakte uitgebreid opnames voor een documentaire over de wietpas voor de Chinese televisie.

Gastheer Rutger Cranssen presenteerde een emotionele brandbrief, die hieronder volledig is opgenomen. Coffeeshopondernemers uit Eindhoven, Den Bosch en Tilburg schetsten de dramatische gevolgen van de wietpas in het zuiden: lege coffeeshops, enorme omzetdalingen en klanten die massaal ondergronds zijn gegaan. Dimitri Breeuwer van cannabisconsumentenbond WeSmoke vertelde over de activiteiten van de bond, zoals het burgerinitiatief en de verkiezingscampagne, die ook gericht wordt op mensen die nooit in coffeeshops komen.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

VOC woordvoerder Derrick Bergman hield een korte presentatie over de geschiedenis van het VOC, de succesvolle vierde editie van Cannabis Bevrijdingsdag, de lobby richting politiek en media en het Cannabis Tribunaal. Duidelijk is dat het gevoel van urgentie vandaag flink is toegenomen in cannabisland, zeker boven de rivieren. De komende maanden is het erop of eronder.

Niet alleen de toekomst van de groene branche staat op het spel, ook alle onomstreden positieve gevolgen van het Nederlandse cannabisbeleid zoals dat sinds 1976 vorm heeft gekregen. Denk aan het niet criminaliseren of stigmatiseren van de cannabisconsument, de scheiding van de markten voor cannabis en hard drugs, het verlichten van de strafrechtketen, de veilige, controleerbare en belastbare omgeving om cannabis te kopen en te consumeren als alternatief voor het illegale circuit en het relatief zeer lage aantal harddrugs gebruikers en hard drugsdoden in Nederland.

Logo TGC Trading
Logo TGC Trading

Het VOC zet in deze cruciale periode alle zeilen bij om het tij te keren, de wereldvreemde wietpas van tafel te krijgen en door te pakken naar het échte probleem: de achterdeur. Oftewel: de regulering van de teelt van cannabis, zowel voor persoonlijk gebruik als voor de aanlevering van coffeeshops.

Complimenten aan TGC, de gastheer van deze bijeenkomst en dank aan alle deelnemers en sprekers. De documentaire voor de Chinese televisie zal zo snel mogelijk beschikbaar worden gemaakt via de VOC-site.

Hieronder de letterlijke tekst van de brandbrief die Rutger Cranssen van TGC vandaag presenteerde:

BRANDBRIEF

Wietpas weg!

Nederland-Zuid is kapot, straks de rest van Nederland voorgoed verrot

In het zuiden van Nederland is het sinds 1 mei helemaal mis:

 • De samenleving is ontwricht en overgeleverd aan straathandel;
 • De coffeeshops zijn keihard verlieslijdend  en massale personeelsontslagen – nu al 1.500 mensen – zijn nu al noodzakelijk;
 • De wietpas is helemaal mislukt: niemand wil zich registreren door middel van een GBA-uittreksel;
 • De veiligheid op straat is ver te zoeken;
 • De volksgezondheid is in gevaar nu er geen scheiding meer is tussen soft- en harddrugs bij de straat- en thuishandel;
 • Er worden in crisistijd enorme belastinginkomsten, naar schatting 400 miljoen euro, gemist; en
 • De eindregulering van ons gedoogbeleid is verdwenen, misschien zelfs voorgoed.

Dit is een farce van de politiek!
Crimineel, dat is juist de overheid, door dit wan-gedoogbeleid!
De overheid heeft zelf de crimineel / criminaliteit geschapen, aan de ‘achterzijde’ van de coffeeshops, door de aanvoer van cannabis niet te reguleren en te legaliseren.

De eindconsument (blower) die liever op straat koopt dan zijn persoonsgegevens in handen van deze overheid te leggen, wordt tegen zijn wil in ook crimineel gemaakt. Door alle beperkingen van het ‘Wietpas’ beleid, en de onduidelijkheden in deze wetgeving, wordt registratie zelfs tegengewerkt. En de straathandel is de lachende derde: daar worden hele maandsalarissen in één avondje binnen gesleept.

Heeft de overheid nu 4 keer iets crimineel gemaakt? Of 3 keer de criminaliteit rechtstreeks gesteund!

 1. De nooit gereguleerde achterdeur / wietkweek is het domein van georganiseerde criminaliteit;
 2. In de straathandel halen de dealers nu superwinsten binnen, en niets stopt ze van de verkoop van harddrugs;
 3. De blower, die best gedoogd-legaal zijn wiet zou willen kopen, wordt in het zwarte segment geduwd;
 4. En de coffeeshophouders en growshophouders werden en worden als criminelen gezien en behandeld.

De wietpas moet NU van tafel, want:

 • In deze tijden kan dit land de belastinginkomsten van de shops goed gebruiken;
 • Het coffeeshop personeel belandt in massa’s bij het UWV;
 • De bestrijding van de drugscriminaliteit kost miljarden;
 • Hoe langer deze situatie blijft duren, hoe meer cross-selling van andere (drugs)handel gestimuleerd wordt; en
 • De veiligheid op straat neemt met de dag verder af.

Nederland lijkt kierewiet geworden

In Spanje, Tsjechië en de USA, o.a. via de apotheek (mediwiet) is men al veel verder dan het in Nederland reeds sinds 1976 bestaande gedoogbeleid. In Uruguay wordt cannabis binnenkort waarschijnlijk zelfs via overheidskanalen gedistribueerd.

Wat gebeurt er ondertussen in Nederland? Coffeeshophouders proberen op de best mogelijke manier te voorzien in een prangende maatschappelijke vraag, terwijl ze als aangeschoten wild laveren tussen:

 • Criminelen
 • Belastingdienst
 • Justitie
 • Politie
 • Brandweer
 • UWV
 • lokale politiek
 • landelijke politiek; en
 • dan nog hun eigen bedrijfsvoering die onverkoopbaar en onoverdraagbaar is.

Deze problemen komen geheel voort uit het wanbeleid van de afgelopen 40 jaar. Zowel niet- als wel blowers kunnen, mogen en willen dit niet blijven accepteren puur omdat de ‘enge mensen’ in Den Haag dit door willen drukken, koste wat het kost!
Uit politiek prestige en spierballentaal is ons landje in gevaar. Er moet ingegrepen worden, en wel nú!

Imagoschade voor Nederland

Dit is ook funest voor het imago van ons land. Nederland stond internationaal altijd bekend als een tolerant, weldenkend land. Of het nu ging om:

 • euthanasie
 • abortus
 • softdrugs (de bekende scheiding der markten)
 • legalisering van prostitutie
 • of andere maatschappelijk omstreden onderwerpen.

Altijd kwam het pragmatische, tolerante Nederland met het best werkende of minstens het minst slechte systeem.

Maar nu faalt de overheid. Niet de cannabis branche, en zeker niet de cannabis consumenten!

In Brabant, Zeeland en Limburg, overal zie je hetzelfde, de coffeeshops zijn dicht of leeg. In Nijmegen zitten de shops dan weer vol, overal hoor je de ‘zachte g’. De ‘wietpassteden’ zitten ondertussen met de handen in het haar wegens een iedere dag verder uit de hand groeiende, blijvende harde onbestrijdbare criminaliteit.

Je zou haast spreken van Amerikaanse toestanden, als men in Amerika niet inmiddels al in rap tempo onder ogen zag dat een repressief beleid volstrekt averechts werkt. Desalniettemin is de rampspoed niet te overzien als dit beleid ook doorgevoerd gaat worden in de Nederlandse randsteden!

In Londen en Parijs weten ze allang uit ervaring hoe het uit de hand kan lopen. Beide steden zijn reeds één grote probleemwijk, of probleemgebied.

Naast alle reeds bestaande problematiek in de dichterbevolkte Nederlandse gebieden is dit beleid straks niet te handhaven of in de hand te houden! De politie heeft daar nu al de grootste moeite met zaken als:

 • De chaos bij Hoek van Holland;
 • De supportersrellen van Feyenoord;
 • De criminaliteit van de motorclubs; of
 • Situaties als de Willem Holleeder affaire.

Chaos regeert nu al, en anders zullen we het zeker morgen weten. Wie bekommert zich om deze zorgen, politiek???????

Heel andere buitenlandse blik

De scherpe blik vanuit het buitenland, die altijd, schoorvoetend het goede voorbeeld volgend, lette op de ontwikkelingen in Nederland, keert zich nu af van deze situatie. Bill Clinton kwam nog ooit naar Nederland om ons sociaal ziektekostenstelsel te bestuderen, wat tegenwoordig niet meer bestaat. En daar in de USA hebben ze reeds coffeeshops, onder het verstandige beleid ‘tax and regulate’! Wie loopt er nu ineens achter???

Maar niet getreurd, een heel andere buitenlandse blik volgt deze nieuwe ontwikkelingen. De straatdealers, de zogenaamde afvalligen van onze maatschappij, verdienen nu enorme hoeveelheden geld, en elke dag meer! Net als een jachthond die wild heeft gegeten, is dit niet meer terug te draaien.

Elk uur dat het kromme ‘clubpasbeleid’ voortzet groeit deze situatie tot proporties van de grote bendes zoals ze die in Amerika kennen. Dat is Nederland, zelfs met een halfslachtig wanbeleid altijd bespaard gebleven. Onder het gedoogbeleid met een niet gereguleerde achterdeur maakten slechts een paar zogenaamd grote criminelen de dienst uit. Maar de ontstane straatcriminaliteit in Zuid-Nederland zal politie en politiek niet snel meer terug onder controle krijgen. Dadelijk zijn dit er 25.000, 50.000 of misschien wel 100.000 met alle gevolgen van dien.

Want per 1 januari 2013 zal door onze regering niet langer de grenzen gesloten mogen worden voor Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Wacht maar tot de bewoners van die landen hier mogen komen. Wat zullen ze meteen doen in ons falende integratiebeleid?

De hardste en meest gepokte en gemazelde criminelen, in een kwetsbaar land, met een softe bevolking. In een falend, naar de afgrond stevenend softdrugsbeleid. Met meer dan 1 miljoen blowers, die nu al de straathandel boven de registratie van de Wietpas verkiezen??

Ra, ra…

Daarom, stop de levensgevaarlijke Wietpas voor het te laat is – het is nu al 12 uur!

STOP DE PAS!

Comment (1)

 • Patrick 08/07/2012 at 9:07 am Reply

  Hahahah die afbeelding… Onno Hoes ^^ LOL
  Mooi uitgebeeld! Gr

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*