Puike video: CANNABIS BEVRIJDINGSDAG 2012

De fraaiste videoreportage over de vierde Cannabis Bevrijdingsdag tot nu toe staat sinds vanavond online…

CBD2012_Vloei02

Cannabis Bevrijdingsdag trekt record aantal bezoekers

AMSTERDAM – MASSAAL PROTEST TEGEN WIETPAS

AMSTERDAM (17 juni) – Een zonovergoten Westerpark vormde vandaag het decor voor de vierde editie van de Cannabis Bevrijdingsdag. Met een opkomst van 6.000 bezoekers kon de organisatie een nieuw record noteren. Het grootste cannabiscultuurfestival van Nederland stond in het teken van protest tegen de wietpas en lanceerde de campagne ´VOTE2SMOKE’, stemadvies voor de Tweede Kamer-verkiezingen in september.

VOC-woordvoerder Derrick Bergman over het aantal bezoekers: “Uit het hele land kwamen bussen naar het Westerpark. In Groningen waren alle coffeeshops vandaag zelfs speciaal gesloten, zodat iedereen naar Amsterdam kon komen. We hebben niet van iedereen een pas gecontroleerd bij de ingang, want het was gratis, maar het waren er echt heel veel. Dat is ook logisch, dit jaar is het erop of eronder voor de coffeeshop.”

Het programma van de alcoholvrije (!) protestmanifestatie kende onder meer een optreden van de godfather van de Nederhop, Def P. , met de strakste skaband van Nederland, The Beatbusters. Een nieuw onderdeel dit jaar was de Speakers Corner, waar bezoekers hun hart konden luchten en mee konden praten over de koers van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbond, dat het evenement organiseerde.

Met het oog op de verkiezingen in september werd de campagne VOTE2SMOKE (www.vote2smoke.nl) gelanceerd. De organisatie wil dat de Tweede Kamerverkiezingen in september het een einde inluiden van het anticannabisbeleid van het ´slagerstrio´ Opstelten, Teeven en Rutte.

Voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) Henk Poncin: “Minimaal 600.000 mensen in het land kennen de geneugten van cannabis uit eigen ervaring. Een deel daarvan stemt niet, of op een van de politieke partijen die verantwoordelijk zijn voor het afbraakbeleid.” Poncin ziet ze liever hun stem geven aan een partij die zich sterk maakt voor de traditionele waarden van het Nederlandse cannabisbeleid: “Wat je ook doet doe je, maar geef je stem vooral niet aan PVV, CDA of VVD.”

Opvallende sprekers waren Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong, Dimitri Breeuwer van consumentenbond WeSmoke en Jo Smeets van de SBCN, die de belangen van coffeeshoppersoneel behartigt. Chakib El-Khayari, een Marokkaanse activist die twee jaar vastzat nadat hij een nationaal debat over legalisering van cannabis initieerde, vertelde zijn verhaal vanaf het hoofdpodium. El-Khayari: “Ik heb het heel zwaar gehad als politiek gevangene in de Marokkaanse gevangenis, maar het is de moeite waard geweest. Dankzij mijn arrestatie staat legalisering in Marokko nu wel op de agenda.”

Jarenlang nachtburgemeester dj Isis verklaarde vanaf het hoofdpodium: “Met twintig jaar ervaring zie ik mezelf als expert op het gebied van cannabis en coffeeshops. De wietpas is een absurde stap terug in de tijd, we moeten cannabis eindelijk gewoon legaliseren. Ook de achterdeur. Maar eerst moet die wietpas weg.”

Op het festivalterrein was een keur aan kraampjes, liefst dertig ondernemers en organisaties presenteerden zich op de hennepmarkt. Het publiek deed zich tegoed aan hennepburgers, cannabis energy drink, en een heuse wereldprimeur: cannabischocolademelk in zelfverwarmende blikjes. In de grootste ger van Europa waren films te zien over de war on cannabis, in de Ganja Dancehall kon gedanst worden op irie reggae & dub.
Om 21.00 uur sloot dj Isis, voormalig nachtburgemeester van Amsterdam, Cannabis Bevrijdingsdag af met een speciale mellow dj-set.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*