Wietpas één groot drama voor Zuid Nederland

De wietpas, die sinds 1 mei wordt gehandhaafd in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland, is nu al uitgelopen op een totaal fiasco. Dat meldt het VOC in een persbericht dat vandaag is verspreid.

VOC logo

Persbericht Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, 21 juni 2012

WIETPAS ÉÉN GROOT DRAMA VOOR ZUID NEDERLAND

EINDHOVEN – De wietpas, die sinds 1 mei wordt gehandhaafd in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland, is nu al uitgelopen op een totaal fiasco. De coffeeshops in het zuiden zijn leeg, de straathandel in cannabis en andere drugs floreert en honderden mensen vrezen voor hun baan. ‘De pas moet heel snel de prullenbak in’, aldus VOC woordvoerder Joep Oomen.

Tijdens de vierde Cannabis Bevrijdingsdag, afgelopen zondag in Amsterdam, werd opnieuw duidelijk hoe groot het wietpasdrama nu al is. Cannabisactivisten en coffeeshopondernemers uit het hele land deelden hun ervaringen. Duidelijk is dat de regering totaal heeft onderschat hoeveel Nederlanders passen voor de pas en kiezen voor de straat, de wiettaxi of eigen teelt. Buitenlandse bezoekers blijven gewoon komen, maar rijden door naar Nijmegen, Dordrecht, Utrecht of andere steden in ‘het vrije Noorden’. Hoeveel van hen in het illegale circuit zijn verdwenen weet niemand. Maar dat de straatdealers feest vieren staat vast.

Het Eindhovens Dagblad meldt vandaag onder de kop ‘Straathandel in wiet floreert’: “Sinds de invoering van de wietpas, op 1 mei, heeft een beduidend deel van de handel in wiet zich verplaatst van coffeeshops naar de straat.” Een jongerenwerker verklaart: “De wietpas is een prachtige actie om criminelen te steunen.” Een collega: “Allerlei kleine dealertjes zijn netwerken aan het creëren.” [1] Terwijl belasting betalende, transparante ondernemers de nek wordt omgedraaid, gaat de handel naar vaak minderjarige dealers die lachen om leeftijdsgrenzen of een scheiding tussen cannabis en andere drugs.

Het VOC is verbijsterd over de uitlatingen van de Maastrichtse burgemeester Hoes en zijn partijgenoot Ivo Opstelten, demissionair minister van justitie, over het ‘succes van de wietpas’. Zo vertelde Hoes aan persbureau AFP dat de pas heeft geleid tot ‘a significant drop in the number of drug-related disturbances’ [2]. In werkelijkheid is het aantal meldingen van drugsoverlast binnen een maand verviervoudigd, zoals onder meer NRC/Handelsblad op 31 mei berichtte [3].

Het VOC vraagt de Tweede Kamer haar taak serieus te nemen en demissionair minister Opstelten op het matje te roepen over dit aangekondigde fiasco. VOC-woordvoerder Joep Oomen: “Vrijwel elke betrokken partij heeft gewaarschuwd voor alle negatieve effecten die we nu zien: gemeenteraden, burgemeesters, instellingen voor verslavingszorg, jongerenwerkers, ondernemers en consumenten. Opstelten heeft hun geïnformeerde en onderbouwde kritiek steeds in de wind geslagen. Elke dag dat dit mislukte experiment voortduurt, wordt de schade groter en onherstelbaarder. De pas moet heel snel van tafel.”

[1]: www.ed.nl/regio/eindhovenstad/11258998/Straathandel-in-wiet-floreert.ece
[2]: www.france24.com/en/20120617-pro-pot-supporters-celebrate-dutch-dope-culture
[3]: www.nrc.nl/nieuws/2012/05/31/drugsoverlast-maastricht-in-maand-verviervoudigd-schuld-wietpas/

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*