Toermalijn Tilburg vandaag enige vrije coffeeshop van het Zuiden: verslag

  • SHARE:
  • Tweet this

May 7th, 2012 | 16:26
Door webmaster

De Tilburgse coffeeshop Toermalijn was vandaag, 7 mei 2012, de enige coffeeshop in Zuid Nederland die iedereen boven de 18 toegang verleende en cannabis verkocht. De politie constateerde tot twee keer toe dat Toermalijn de nieuwe B & I criteria overtrad. VOC-woordvoerders Joep Oomen en Derrick Bergman waren aanwezig, net als Dimitri Breeuwer en Will van Looy van WeSmoke, de cannabis consumentenbond.

Ambtenaren en politie bij Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

Ambtenaren en politie bij Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

Om half elf opende de Toermalijn haar deuren. Op 1 mei weigerde de coffeeshop ook al te discrimineren; het resultaat was toen een waarschuwing. In een unieke wending weigerde justitie te vervolgen, ondanks duidelijke en demonstratieve overtreding van de nieuwe regels. De zaak werd nog eigenaardiger toen gisteren bleek dat de uitgedeelde waarschuwing waardeloos was, omdat de gemeente Tilburg vergeten was deze nieuwe regels deugdelijk te publiceren en te communiceren.

Willem en Marianne Vugs van Toermalijn willen hoe dan ook een proefproces uitlokken over de rechtsgeldigheid van de maatregelen in de specifieke Tilburgse situatie. Dagblad De Stentor meldt vandaag dat burgemeester Noordanus (PvdA) morgen zal besluiten met welke sanctie de overtredingen van vandaag bestraft zullen worden. Volgens Willem Vugs is een sluiting van drie maanden de meest waarschijnlijke sanctie.

Politie noteert gegevens van VOC woordvoerder Joep Oomen en zijn zoon (© Gonzo media)

Politie noteert gegevens van VOC woordvoerder Joep Oomen en zijn zoon (© Gonzo media)

Rond twaalf uur en twee uur kwamen politieagenten de coffeeshop binnen en vroegen de aanwezigen naar hun legitimatie. Mensen met een Belgisch id-bewijs werden uitgebreid ondervraagd, al hun persoonsgegevens inclusief woonplaats werden genoteerd. VOC-woordvoerder Joep Oomen, een Nederlander die in België woont en zijn zoon beantwoordden vriendelijk alle vragen. In een aantal gevallen ondertekenden de ondervraagden hun verklaring. Het weer was prachtig en de sfeer gemoedelijk; tenminste één agent liet duidelijk doorschemeren dat hij de wietpas een onnodig onding vindt. Ook een topambtenaar van de gemeente bezocht Toermalijn en sprak met de Belgische bezoekers.

Toermalijn gaat, net als alle andere coffeeshops in Brabant, Limburg en Zeeland zware maanden tegemoet. Het kabinet mag dan gevallen en demissionair zijn; in Den Haag lijkt weinig urgentie te bestaan over de chaos en verwarring die de wietpas onder de rivieren veroorzaakt. De coffeeshops in het zuiden blijven leeg, de straat- en huisdealers vieren feest. Het zou de coffeeshopondernemers boven de rivieren sieren als zij in de periode tot 1 januari hun zuidelijke collega’s zoveel mogelijk zouden ondersteunen. Al is het maar om de verdeel & heers strategie van de minister van justitie te laten mislukken.

Zie ook: Tilburgse coffeeshop twee keer betrapt, De Stentor, 7 mei 2012

Zie ook: Waarschuwing Tilburgse coffeeshop stelt niets voor, Omroep Brabant, 6 mei 2012

Politie noteert gegevens van een Belgische bezoeker (© Gonzo media)

Politie noteert gegevens van een Belgische bezoeker (© Gonzo media)

Verkoop van cannabis aan een Belgische bezoeker (© Gonzo media)

Verkoop van cannabis aan een Belgische bezoeker (© Gonzo media)

Agent probeert uit te leggen wat hij aan het doen is en waarom (© Gonzo media)

Agent probeert uit te leggen wat hij aan het doen is en waarom (© Gonzo media)

Politie noteert gegevens van bezoeker uit België (© Gonzo media)

Politie noteert gegevens van bezoeker uit België (© Gonzo media)

VOC-er Joep Oomen en Dimitri Breeuwer van WeSmoke (© Gonzo media)

VOC-er Joep Oomen en Dimitri Breeuwer van WeSmoke (© Gonzo media)

Willem en Marianne Vugs kunnen nog lachen (© Gonzo media)

Willem en Marianne Vugs kunnen nog lachen (© Gonzo media)

De tuin van Toermalijn in het zonnetje: slegs vir Nederlanders? (© Gonzo media)

De tuin van Toermalijn in het zonnetje: slegs vir Nederlanders? (© Gonzo media)

Coffeeshop Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

Coffeeshop Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

Coffeeshop Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

Coffeeshop Toermalijn, Tilburg, 7 mei 2012 (© Gonzo media)

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.