Ben Dronkers hekelt de pers: ‘Mogen jullie het niet, of kunnen jullie het niet?’

  • SHARE:
  • Tweet this

May 7th, 2012 | 20:08
Door webmaster

In een persbericht met als titel ‘Mogen jullie het niet, of kunnen jullie het niet?’ hekelt Ben Dronkers, oprichter van het Hash, Marihuana & Hemp Museum de Nederlandse journalistiek. ‘Is het de Nederlandse pers niet toegestaan, om op een constructieve wijze over het cannabisdebat te schrijven, of is zij niet meer in staat om op een objectieve wijze haar informatieve taak te vervullen?’

Persbericht:  7 mei 2012

‘MOGEN JULLIE HET NIET, OF KUNNEN JULLIE HET NIET?

——————————————————————————————————————————————————–

Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg, Hemp Gallery Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg, Hemp Gallery Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Twee weken geleden werden in Amsterdam, onder grote publieke belangstelling, de Cannabis Culture Awards 2012 uitgereikt door oud-premier van Agt aan o.a. psychiater Freek Polak en de Global Comission on Drug Policy, vertegenwoordigd door Thorvald Stoltenberg, oud minister van buitenlandse zaken van Noorwegen en hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN.

Aansluitend werd het vernieuwde Hash Marihuana & Hemp Museum geopend door oud-minister van WVC en Europarlementariër Hedy d’Ancona. Terwijl de Scandinavische pers veel belangstelling toonde, liet u, Nederlandse pers, het massaal afweten, op een berichtje in het NRC, een interview op Radio 5 en Mobiel met Giel na.

Ben Dronkers, grondlegger van het museum en initiator van de Cannabis Culture Awards, beticht u, Nederlandse pers, van het verzaken van uw bijzondere plicht.

Is het de Nederlandse pers niet toegestaan, om op een constructieve wijze over het cannabisdebat te schrijven, of is zij niet meer in staat om op een objectieve wijze haar informatieve taak te vervullen?

Hedy D'Ancona heropent het vernieuwde Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, geheel links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)

Hedy D'Ancona heropent het vernieuwde Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, geheel links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)

Wereldwijd raken meer en meer  wereldleiders ervan overtuigd dat criminalisering van cannabis zinloos is, omdat het leidt tot ongewenste effecten op sociaal, economisch, juridisch en medisch vlak. Is de Nederlandse pers zo verknocht geraakt aan de zero-tolerance-dwalingen van het gevallen kabinet Rutte?

Hoe kan de Nederlandse  pers schrijven over duurzaamheid, mensenrechten, de medische wetenschap, gelijke rechten en vrijheid van informatie, als het onderscheidend vermogen ontbreekt? Is het het nationale journaille ontgaan dat Nederland van een gidsland is verworden tot een provinciedorp?

Thorvald Stoltenberg en Dries van Agt, Hemp Gallery, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Thorvald Stoltenberg en Dries van Agt, Hemp Gallery, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Het is een gotspe dat het Nederlandse cannabisbeleid in de hele wereld als positief rolmodel geldt, terwijl de Nederlandse overheid dit zelfde beleid laat eroderen, door een gebrek aan visie, ratio en menselijkheid.

Welke rol heeft de sensatiebeluste Nederlandse pers gespeeld, bij het verketteren van een beleid dat gebaseerd is op gezond verstand en respect voor de private rechten van burgers? Het veroordelen van een bronrijke plant als cannabis is een misdaad tegen de natuur en tegen de mensheid. Het is de plicht van de pers, om het publiek van objectieve informatie te voorzien, zeker als het hun persoonlijke vrijheden aangaat. John F. Kennedy verwoordde het al in 1961, in een speech die gericht was aan de American Newspaper Publishers Association.

‘And so it is to the printing press, to the recorder of man’s deeds, the keeper of it’s conscience, the courier of its news, that we look for strength and assistance, confident that with your help, man will be what he was born to be, free and independent.’

Dries van Agt en Freek Polak, Bethaniënklooster, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Dries van Agt en Freek Polak, Bethaniënklooster, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

De traditionele media zijn aan het uitsterven. Als dinosauriërs dwalende op zoek naar de laatste graspol in de woestijn. Jongeren weten dit en nieuwe en sociale media maken het hen mogelijk om zich volledig en ongefilterd te kunnen informeren en zelf een gefundeerde mening te vormen. Beluister (en huiver) het volledige fragment. Dit is belangrijke kost voor iedere rechtgeaarde journalist met gezond verstand en een geweten: http://youtu.be/ACICJhnohq0

Net als in 1961 loopt de pers aan de leiband van mediamagnaten, aandeelhouders en investeringsmaatschappijen. ‘Some complain about the prostitutes, I complain about ‘presstitutes’, zoals Ben Dronkers het ook wel verwoordt. In haar zucht naar sensatie loopt de Nederlandse pers achter de feiten aan. Of loopt zij er bewust langs, om het rechtse politieke vuur verder op te kunnen stoken?

Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds, Hempflax, de Hemp Gallery en de Hash, Marihuana & Hemp Musea in Amsterdam en Barcelona (© Gonzo media)

Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds, Hempflax, de Hemp Gallery en de Hash, Marihuana & Hemp Musea in Amsterdam en Barcelona (© Gonzo media)

Zo niet de Buitenlandse pers. Bloomsberg Businessweek plaatste het persbericht over de uitreiking van de Cannabis Culture Awards en de opening van de Hemp Museum Gallery, die  9 mei aanstaande zullen plaatsvinden in Barcelona. Ook de Spaanse pers toont veel belangstelling. Niet alleen voor Sir Richard Branson, die de award namens de Global Comission on Drug Policy in ontvangst zal nemen, maar ook voor cultureel ondernemer en filantroop Ben Dronkers en de Nederlandse psychiater Freek Polak, die de award reeds in Amsterdam in ontvangst nam.

Het is aan u, Nederlandse pers, of u zich laat leiden door de waan van de dag en achter iedere provinciale hype aan blijft hollen, of dat u zich weer gaat bezighouden met (internationale) journalistiek.
———————————————————————————————————————————————————

Openingsspeech Hash Marihuana & Hemp Museum door oud-minister van WVC, Hedy d’Ancona:

Video-impressie Cannabis Culture Awards 2012 Amsterdam:

Thorvald Stoltenberg in gesprek met Hanneke Groenteman, nadat hij uit handen van oud premier van Agt de Cannabis Culture Award, namens de ‘Global Commission on Drug Policy’  in ontvangst heeft genomen:

Oud premier van Agt reikt de Cannabis Culture Award uit aan Freek Polak:

Fragment  van toespraak John F Kennedy gericht aan de ‘American Newspaper Publishers Association’’:

Meer over de Cannabis Culture Awards: cannabiscultureawards.com

Perspagina: cannabiscultureawards.com/press

Meer over Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam en Hemp Museum Gallery Barcelona:
hashmuseum.com  hempmuseumgallery.com

——————————————————————————————————————————————————–
Zie ook: Cannabis Culture Awards voor VOC-er Freek Polak, Thorvald Stoltenberg en Lester Grinspoon,
VOC Blog, 26 april 2012

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.