Ben Dronkers hekelt de pers: ‘Mogen jullie het niet, of kunnen jullie het niet?’

In een persbericht met als titel ‘Mogen jullie het niet, of kunnen jullie het niet?’ hekelt Ben Dronkers, oprichter van het Hash, Marihuana & Hemp Museum de Nederlandse journalistiek. ‘Is het de Nederlandse pers niet toegestaan, om op een constructieve wijze over het cannabisdebat te schrijven, of is zij niet meer in staat om op een objectieve wijze haar informatieve taak te vervullen?’

Persbericht:  7 mei 2012

‘MOGEN JULLIE HET NIET, OF KUNNEN JULLIE HET NIET?

——————————————————————————————————————————————————–

Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg, Hemp Gallery Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)
Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg, Hemp Gallery Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Twee weken geleden werden in Amsterdam, onder grote publieke belangstelling, de Cannabis Culture Awards 2012 uitgereikt door oud-premier van Agt aan o.a. psychiater Freek Polak en de Global Comission on Drug Policy, vertegenwoordigd door Thorvald Stoltenberg, oud minister van buitenlandse zaken van Noorwegen en hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN.

Aansluitend werd het vernieuwde Hash Marihuana & Hemp Museum geopend door oud-minister van WVC en Europarlementariër Hedy d’Ancona. Terwijl de Scandinavische pers veel belangstelling toonde, liet u, Nederlandse pers, het massaal afweten, op een berichtje in het NRC, een interview op Radio 5 en Mobiel met Giel na.

Ben Dronkers, grondlegger van het museum en initiator van de Cannabis Culture Awards, beticht u, Nederlandse pers, van het verzaken van uw bijzondere plicht.

Is het de Nederlandse pers niet toegestaan, om op een constructieve wijze over het cannabisdebat te schrijven, of is zij niet meer in staat om op een objectieve wijze haar informatieve taak te vervullen?

Hedy D'Ancona heropent het vernieuwde Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, geheel links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)
Hedy D'Ancona heropent het vernieuwde Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam, geheel links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)

Wereldwijd raken meer en meer  wereldleiders ervan overtuigd dat criminalisering van cannabis zinloos is, omdat het leidt tot ongewenste effecten op sociaal, economisch, juridisch en medisch vlak. Is de Nederlandse pers zo verknocht geraakt aan de zero-tolerance-dwalingen van het gevallen kabinet Rutte?

Hoe kan de Nederlandse  pers schrijven over duurzaamheid, mensenrechten, de medische wetenschap, gelijke rechten en vrijheid van informatie, als het onderscheidend vermogen ontbreekt? Is het het nationale journaille ontgaan dat Nederland van een gidsland is verworden tot een provinciedorp?

Thorvald Stoltenberg en Dries van Agt, Hemp Gallery, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)
Thorvald Stoltenberg en Dries van Agt, Hemp Gallery, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

Het is een gotspe dat het Nederlandse cannabisbeleid in de hele wereld als positief rolmodel geldt, terwijl de Nederlandse overheid dit zelfde beleid laat eroderen, door een gebrek aan visie, ratio en menselijkheid.

Welke rol heeft de sensatiebeluste Nederlandse pers gespeeld, bij het verketteren van een beleid dat gebaseerd is op gezond verstand en respect voor de private rechten van burgers? Het veroordelen van een bronrijke plant als cannabis is een misdaad tegen de natuur en tegen de mensheid. Het is de plicht van de pers, om het publiek van objectieve informatie te voorzien, zeker als het hun persoonlijke vrijheden aangaat. John F. Kennedy verwoordde het al in 1961, in een speech die gericht was aan de American Newspaper Publishers Association.

‘And so it is to the printing press, to the recorder of man’s deeds, the keeper of it’s conscience, the courier of its news, that we look for strength and assistance, confident that with your help, man will be what he was born to be, free and independent.’

Dries van Agt en Freek Polak, Bethaniënklooster, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)
Dries van Agt en Freek Polak, Bethaniënklooster, Amsterdam, 26 april 2012 (© Gonzo media)

De traditionele media zijn aan het uitsterven. Als dinosauriërs dwalende op zoek naar de laatste graspol in de woestijn. Jongeren weten dit en nieuwe en sociale media maken het hen mogelijk om zich volledig en ongefilterd te kunnen informeren en zelf een gefundeerde mening te vormen. Beluister (en huiver) het volledige fragment. Dit is belangrijke kost voor iedere rechtgeaarde journalist met gezond verstand en een geweten: http://youtu.be/ACICJhnohq0

Net als in 1961 loopt de pers aan de leiband van mediamagnaten, aandeelhouders en investeringsmaatschappijen. ‘Some complain about the prostitutes, I complain about ‘presstitutes’, zoals Ben Dronkers het ook wel verwoordt. In haar zucht naar sensatie loopt de Nederlandse pers achter de feiten aan. Of loopt zij er bewust langs, om het rechtse politieke vuur verder op te kunnen stoken?

Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds, Hempflax, de Hemp Gallery en de Hash, Marihuana & Hemp Musea in Amsterdam en Barcelona (© Gonzo media)
Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds, Hempflax, de Hemp Gallery en de Hash, Marihuana & Hemp Musea in Amsterdam en Barcelona (© Gonzo media)

Zo niet de Buitenlandse pers. Bloomsberg Businessweek plaatste het persbericht over de uitreiking van de Cannabis Culture Awards en de opening van de Hemp Museum Gallery, die  9 mei aanstaande zullen plaatsvinden in Barcelona. Ook de Spaanse pers toont veel belangstelling. Niet alleen voor Sir Richard Branson, die de award namens de Global Comission on Drug Policy in ontvangst zal nemen, maar ook voor cultureel ondernemer en filantroop Ben Dronkers en de Nederlandse psychiater Freek Polak, die de award reeds in Amsterdam in ontvangst nam.

Het is aan u, Nederlandse pers, of u zich laat leiden door de waan van de dag en achter iedere provinciale hype aan blijft hollen, of dat u zich weer gaat bezighouden met (internationale) journalistiek.
———————————————————————————————————————————————————

Openingsspeech Hash Marihuana & Hemp Museum door oud-minister van WVC, Hedy d’Ancona:

Video-impressie Cannabis Culture Awards 2012 Amsterdam:

Thorvald Stoltenberg in gesprek met Hanneke Groenteman, nadat hij uit handen van oud premier van Agt de Cannabis Culture Award, namens de ‘Global Commission on Drug Policy’  in ontvangst heeft genomen:

Oud premier van Agt reikt de Cannabis Culture Award uit aan Freek Polak:

Fragment  van toespraak John F Kennedy gericht aan de ‘American Newspaper Publishers Association’’:

Meer over de Cannabis Culture Awards: cannabiscultureawards.com

Perspagina: cannabiscultureawards.com/press

Meer over Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam en Hemp Museum Gallery Barcelona:
hashmuseum.com  hempmuseumgallery.com

——————————————————————————————————————————————————–
Zie ook: Cannabis Culture Awards voor VOC-er Freek Polak, Thorvald Stoltenberg en Lester Grinspoon,
VOC Blog, 26 april 2012

Comments (5)

 • hanspy 07/05/2012 at 11:11 pm Reply

  Ja. als dezelfde dames en heren aanwezig waren geweest bij Opstelten voor een antie drugs verhaal was waarschijnlijk geen plek op de Dam leeg gebleven.Helaas voor Opstelten geloof ik niet dat deze personen met heel veel plezier dat gedaan zouden hebben.In elk geval niet uit vrije wil. Het was een prachtige en mischien juist door afwezigheid van vele journalisten een intime jolige en spontane sfeer. Maar geen goed voorbeeld van journalistiek en gezien de huidige aandacht voor Cannabis op dit moment zeker geen pluim waard. Maar de woorden van Hedy d’Ancona hebben mischien wel wat museum directeuren aan het denken gezet. Met zo weinig overheids steun(geen geloof ik) een bezoekers aantal neerzetten waar andere musea een moord voor zouden doen.(mijn vrije interpretatie)
  En daar kan ook het weg blijven van de pers gewoon helemaal geen donder aan doen.
  God zij dank.

 • H* 07/05/2012 at 11:35 pm Reply

  Chapeau & bien Ben! – niet insluiten, niet uitsluiten maar bijsluiten! H*K

 • afgfdagafdg 08/05/2012 at 11:45 am Reply

  Fuck het establishment!

 • nol van schaik 08/05/2012 at 2:21 pm Reply

  Cannabis en cannabisten zijn het slachtoffer van een geplande propaganda golf, aangemoedigd door Uncle Sam. Het journaille is er in blijven hangen….

 • yvonne hoekema 08/05/2012 at 4:47 pm Reply

  Kijk naar de aandeelhouders van de nederlandse kranten dan weet je genoeg!! Informeer jezelf op internet dan zie je vanzelf dat kranten NIET de waarheid spreken……

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*