5 dagen wietpas in het zuiden: chaos, woede en verwarring

Na vijf dagen handhaving van de wietpas in Limburg, Brabant en Zeeland kan maar één conclusie getrokken worden: dit misplaatste prestigeproject van minister Ivo Opstelten is mislukt. De vraag is niet óf maar wanneer de demissionaire regering haar verantwoordelijkheid neemt en een punt zet achter dit werkgelegenheidsproject voor straatdealers en drugsrunners.

420 Smoke-Out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)
420 Smoke-Out protest tegen de wietpas, Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)

In een hoofdredactioneel commentaar getiteld ‘Drugshandel de straat op’ constateert het Eindhovens Dagblad van zaterdag 5 mei jl.: ‘De invoering van de wietpas lijdt onder een gebrekkige voorbereiding en een minstens zo gebrekkig draagvlak.’ Precies datgene waarvoor alle tegenstanders van de pas steeds hebben gewaarschuwd is werkelijkheid geworden; niet alleen buitenlandse coffeeshopbezoekers maar ook Nederlanders kiezen massaal voor het illegale circuit.

Zoals het Eindhovens Dagblad schrijft: ‘In plaats van zich te laten registreren als ‘lid’ keren klanten de coffeeshops de rug toe. Niet alleen de buitenlanders, die Opstelten wil weren, zoeken hun heil op straat maar ook Nederlanders.’

De wietpas is een zinloze en discriminerende maatregel voor een grotendeels fictief probleem. Opnieuw het E.D.: ‘Opstelten wil met de wietpas het drugstoerisme de pas afsnijden. Hij bestrijdt daarmee een probleem dat in veel steden niet of nauwelijks bestaat. Tegelijkertijd negeert hij de werkelijke problematiek – aan de achterdeur van de coffeeshop waar de illegaal geteelde hennep wordt aangevoerd. En hij creëert bovendien nieuwe problemen. Door de verschuiving van de handel naar de straat dreigt een nog groter deel van het drugscircuit in criminele handen te komen.’

VOC woordvoerder Joep Oomen bij Pownews
VOC woordvoerder Joep Oomen bij Pownews

Pownews besteedde de afgelopen dagen meermaals aandacht aan de chaos die in Limburg is ontstaan door de wietpas. VOC-woordvoerder Joep Oomen zei in de uitzending van 4 mei: ‘Het is niet leuk om gelijk te krijgen. Wij zeggen dit natuurlijk al jaren, dat die wietpas een heilloze weg is. En nu zien we inderdaad dat dit gebeurt en kijkt iedereen naar Den Haag. Ivo Opstelten is hier verantwoordelijk voor.’ Ook tijdens de uitzending die NCRV’s Debat op 2 gisteren aan de wietpas wijdde werd glashelder hoe het beleid van Opstelten precies datgene veroorzaakt wat het kabinet zegt te willen bestrijden: overlast, criminaliteit en onveiligheid.

Mediacircus bij coffeeshop Easy Going in Maastricht, 1 mei 2012
Mediacircus bij coffeeshop Easy Going in Maastricht, 1 mei 2012

De balans van vijf dagen wietpas: chaos, woede en verwarring. Chaos in Maastricht waar door de sluiting van alle 14 VOCM coffeeshops duidelijk wordt wat er gebeurt als er geen coffeeshops meer zouden zijn. Een dieptepunt was de weigering van justitie om aangiften wegens discriminatie te behandelen, die op 1 mei zijn ingediend door buitenlandse coffeeshopbezoekers die vanwege hun woonplaats werden geweigerd in coffeeshop Easy Going van Marc Josemans. Gelukkig kunnen deze mensen nog terecht bij het gerechtshof in Den Bosch. Bovendien staan er nieuwe juridische procedures op stapel in Maastricht.

Maastrichtse traatdealer schept op over zijn gouden handel in het NOS Journaal
Maastrichtse traatdealer schept op over zijn gouden handel in het NOS Journaal

Verschillende media brachten afgelopen week de feestelijke stemming onder jonge drugsrunners en straatdealers in Maastricht in beeld; zij prezen hun waren in alle openheid aan op de nationale televisie, tot aan de handelsprijzen toe. De Pownews camera registreerde ook hoe de politie de dealertjes geen strobreed in de weg legt, alle stoere verhalen over handhaving en “keiharde aanpak” van Opstelten en zijn partijgenoot Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, ten spijt.

Woede bij de lokale politiek -van links tot rechts- in Venlo, die ziet hoe alle resultaten van de afgelopen tien jaar om de overlast van illegale dealers terug te dringen verloren gaan door de wietpas. Woede ook bij sommige coffeeshopbezoekers die nu pas ervaren dat de wietpas realiteit is en zij dus niet langer binnen kunnen in de coffeeshop waar ze soms al decennia lang vaste klant zijn.

Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)
Amsterdam, 20 april 2012 (© Gonzo media)

Verwarring over de bescherming van de persoonsgegevens van de paar coffeeshopbezoekers die zich als lid hebben geregistreerd bij een coffeeshop in zuid Nederland. In coffeeshop Club 88 te Geleen wilde de plaatselijke politie bij een controle doodleuk het complete ledenregister meenemen naar het bureau, een flagrante schending van alle privacy regels van het College Bescherming Persoonsgegevens.

In Tilburg sloten op 1 mei negen van de elf coffeeshops; op dit moment zijn nog steeds zes coffeeshops dicht. Het Tilburgse verzet wordt geleid door coffeeshop Toermalijn. Bizar genoeg koos justitie er bij deze coffeeshop voor om juist níet te vervolgen na demonstratieve overtreding van de nieuwe criteria. Daarom gaat Toermalijn morgenochtend 7 mei weer open en zal opnieuw toegang worden verleend aan iedereen boven de 18 die zich kan legitimeren. VOC woordvoerder Joep Oomen en vertegenwoordigers van cannabisconsumentenbond WeSmoke zullen aanwezig zijn in de Toermalijn. Joep heeft een Nederlands paspoort en woont in Antwerpen en mag dus officieel niet toegelaten worden.

In Eindhoven heeft burgemeester Rob van Gijzel besloten dat een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) niet meer nodig is om je in te schrijven. Waarmee de tienduizenden Nederlanders die in België en Duitsland wonen dus gewoon de Eindhovense coffeeshops kunnen blijven bezoeken. Rechtsongelijkheid op zijn minst en daarmee grond voor een schadeclaim van coffeeshops die deze doelgroep wél buiten moet sluiten.

Sowieso lijkt de mate en aard van handhaving van de nieuwe B (Besloten club) en I (Ingezetenen) criteria per gemeente te verschillen. In veel gemeenten worden politieagenten en andere ambtenaren ingezet om flyers uit te delen aan iedereen met een buitenlands kenteken of een buitenlandse tongval.

Beeld: VOC
Beeld: VOC

Die flyers worden ook door dealers en drugsrunners uitgedeeld om reclame te maken voor hun eigen handel die 24 uur per dag doorgaat, geen leeftijdsgrens kent en alle denkbare drugs omvat. Voorwaar een innovatieve vorm van samenwerking tussen het bevoegd gezag en het criminele circuit!

Sinds 23 april is Nederland verlost van de wurggreep van Geert Wilders, de vraag is hoe lang we ons nog laten gijzelen door Ivo Opstelten, de meest anti-liberale VVD minister sinds mensenheugenis…

Zie ook: Wietpas past niet, Weblog Veerle Slegers (SP), 6 mei 2012

Zie ook: Uitspraak kort geding wietpas: Nederland legaliseert discriminatie, VOC Blog, 27 april 2012

Debat op 2 (NCRV) over de wietpas, NL2, 5 mei 2012 (volledige uitzending):

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Comments (9)

 • rob 06/05/2012 at 3:51 pm Reply

  Perfecte overzicht van de laatste dagen. Ik ben alleen bang dat dit demissionaire kabinet deze onzin niet gaan intrekken, want het is per slot van rekening door een van henzelf, een VVD’er, bedacht. Als dit plan door Geert was bedacht dan waren de hypocrietelingen van VVD?CDA er als de kippen bijgeweest om het af te blazen.

 • hanspy 06/05/2012 at 5:01 pm Reply

  Ik ben het zat. Verstoppen achter wetten die totaal waanzin zijn.Alle adviezen in de wind slaan.Een totaal gebrek aan goede argumenten tegen Cannabis en het blindelinks volgen van vooroordelen.

  Vergeet niet dat deze wet ontstaan is door iemand die zei”Van Cannabis gebruik word je waanzinnig en moordlustig”” Wat zou die man gebruikt hebben?Zelfde geld dus nu ook weer voor Opstelten.

 • nol van schaik 06/05/2012 at 9:26 pm Reply

  Het wordt tijd voor harde actie, geen lekker geurende smoke-outs meer, gewoon massaal de broek laten zakken en het Binnenhof onderschijten, ze hebben ook schijt aan ons.
  Ik zet vast een grote pan snert op….

 • an vernelen 07/05/2012 at 7:45 am Reply

  Zo alles even mooi op een rijtje.Dat de wietpas NIET werkt moet nu ondertussen toch wel overduidelijk zijn!
  En idd Nol van Shaik …indien dit niet word terug gedraaid …tijd voor harde actie’s .
  Dit probleem krijgen ze echt niet opgelost ,als ze de drugrunnertjes al zouden kunnen oppakken ,(wat ze echt niet lukt……is net als onkruid ) dan kunnen ze dan verder gaan met de ……wiettaxi’s die nu ook massaal beginnen rond te rijden!!
  Dus dit is echt een straatje zonder einde ,word tijd dat ze in Den Haag (in)zien wat dit allemaal teweeg brengt.
  Onze jongeren worden er ook niet echt beter van, want die lopen ondertussen ook te dealen op straat en dit allemaal dankzij die geweldige wietpas.
  Hoop dat ze dit SNEL terugdraaien om nog meer ellende te voorkomen!!!

 • John Haane 07/05/2012 at 1:07 pm Reply

  Straatdealers die het te druk krijgen!!!!!
  Brengt een nieuw fenomeen (althans voor mij) levendige handel in telefoonkaarten waar bijv. honderd klanten op bellen die willen kopen prijs varieert mee met het aantal klanten of soort klanten (kilo,onsjes,etc.etc.)

 • dierckx marc 07/05/2012 at 9:14 pm Reply

  wat gaat er gebeuren bij onze noorderburen? ik als belg ben verontwaardigd door de komst van de wietpas!! en ik denk dat elke blowende belg dat zal zijn. na 15j leuke coffeeshopbezoekjes te doen worden wij nu verplicht om rommel van straatdealers te kopen tegen woekerprijzen? neen dank u!!

 • afgfdagafdg 09/05/2012 at 2:16 am Reply

  wat een showdebatje.
  elk zinnig argument werd afgekapt door die presentatrice

 • Hay 09/05/2012 at 11:46 am Reply

  06/05/2012 at 3:51 pm

  Hoe zo Rob: “het is niet bedacht door Geert”. Dit is wel degelijk door Geert bedacht. Dat het CDA er als de kippen bij was lijkt me niet vreemd . Dat de liberale VVD zich voor het karretje heeft laten spannen is natuurlijk bezopen. Ze waren altijd voor legalisering. Maar laat één ding duidelijk zijn!! Deze wietpas komt wel degelijk van Geert Wilders

 • Anoniem 13/05/2012 at 10:57 pm Reply

  Het grote probleem zijn de mensen (vooral de oudere generatie) die wiet zien als een of ander duivels middel wat alleen door junks gerookt wordt, terwijl men zelf graag van alcohol snoept!

  Afschaffen die onzin, En Opstelten (en iedere andere tegenstander van wiet) moet eerst maar eens wat kennis en ervaring opdoen, zelf een keertje roken, en dan pas besluiten maken. Alcohol treft duizenden mensen en gezinnen, van huiselijk geweld tot ongevallen tot alcoholvergiftiging!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*