Maastrichtse coffeeshops blijven bij weigering wietpas

De Maastrichtse coffeeshops verenigd in de VOCM (Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht) blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas. Ook na 30 april.
VOCM-logo
De VOC ontving vandaag het volgende persbericht van de VOCM:

MAASTRICHTSE COFFEESHOPS BLIJVEN BIJ WEIGERING WIETPAS

Persbericht VOCM, 30 april 2012

MAASTRICHT – De Maastrichtse coffeeshops verenigd in de VOCM blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas. Voorzitter Marc Josemans: ‘Er is nog teveel onduidelijk. Over de privacyaspecten, maar ook over de exacte eisen die de minister stelt. Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren.’

Nog steeds is onduidelijk welke personen en instanties bevoegd zijn om de verplichte ledenlijst in te zien. Ook heeft de minister van veiligheid en justitie op 27 april aangegeven het kritische advies over de wietpas van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) d.d. 18 april niet te willen opvolgen. De VOCM is een principieel tegenstander van verplichte registratie en permanente opslag van persoonsgegevens. Zeker als men beseft dat er tot op heden de gevraagde duidelijkheid uitblijft voor de consument en de coffeeshophouder over wie er nu precies wat namens de overheid met deze gegevens mag doen.

De rechtszaak
De VOCM voert een tweesporenbeleid op 1 mei, de dag waarop de handhaving van de nieuwe regels in Zuid Nederland van start gaat. Voorzitter Josemans zal om 10.15 uur een klein aantal niet-ingezetenen de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Meteen hierna gaat om 11.00 uur de verkoop als vanouds verder: aan niet-ingezetenen én ingezetenen die zich niet willen laten registreren. Alle VOCM leden weigeren te discrimineren en te registreren.

Drugsrunners
Maastricht wordt nu al geconfronteerd met drugsrunners die nooit eerder in de stad zijn gesignaleerd, uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk. Zij gebruiken nota bene de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen! We gaan zo in rap tempo terug naar lang vervlogen tijden, waarin er geen sprake was van een scheiding van markten voor cannabis en hard drugs en dealers op straat de dienst uitmaakten.

Symboolpolitiek
De VOCM is het eens met de tientallen burgemeesters, gemeenteraden en Tweede Kamerleden, de vele wetenschappers, de verslavingszorg en de (consumenten)organisaties die de wietpas en de besloten club beschouwen als contraproductieve symboolpolitiek. De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar méér overlast en criminaliteit. Honderden banen worden opgeofferd aan een tot mislukken gedoemd project waarvan alleen het illegale circuit profiteert.

De verliezers zijn de inwoners van onze stad, de middenstand en de talloze tevreden rokers die hier sinds jaar en dag zonder enige overlast cannabis kopen in een veilige, gecontroleerde omgeving, waar alle regels streng worden nageleefd.

Eén ding is duidelijk: het wordt een hete zomer. Wat de VOCM betreft horen de wietpas en de besloten club bij de failliete boedel van het demissionaire kabinet Rutte. Josemans: ‘Laten we deze rechtse hobby snel vergeten en ons richten op het werkelijke probleem: de achterdeur. Dat is de achilleshiel van het gedoogbeleid. Als we eindelijk de cannabisteelt en de aanvoer van coffeeshops gaan reguleren, slaan we drie vliegen in één klap: fors minder criminaliteit, dikke winst voor de volksgezondheid en leefbaarheid en een miljard Euro per jaar extra in de schatkist.’

Comments (3)

 • Jan Stonedman 30/04/2012 at 12:33 pm Reply

  “De VOCM is het eens met de tientallen burgemeesters, gemeenteraden en Tweede Kamerleden, de vele wetenschappers, de verslavingszorg en de (consumenten)organisaties die de wietpas en de besloten club beschouwen als contraproductieve symboolpolitiek.”

  Precies mijn mening. Ik ben momenteel gestopt met blowen, maar dat allemaal om de verkeerde redenen. Ik wil gewoon af en toe kunnen genieten van een blowtje in een plezierige/veilige omgeving, met leuke mensen [die je voornamelijk in de shop vindt] en zonder me druk te hoeven maken op justitie. Net zoals anderen dan weer liever in de kroeg zitten en een biertje drinken. Niks mis mee toch?

  Bovendien gaat men mensen zoals mij in de criminaliteit duwen, desondanks ik een blanco strafblad heb en nooit een vlieg kwaad doe… en dat allemaal omdat ik het ‘verkeerde’ roesmiddel prefereer.

  VVD gaat criminaliteit tegen? Laat me niet lachen.

 • Dennis 01/05/2012 at 2:03 pm Reply

  Jan, ik sluit me volledig aan bij je mening. Ik rook zelf ook graag een jointje, vooral in het weekend is het heerlijk om even te kunnen ontspannen. Als ik vandaag alleen al kijk naar de reacties van sommige mensen, realiseer ik me steeds meer dat veel mensen een vertekent beeld hebben van de gemiddelde shopganger. We werken niet, dus we kosten alleen maar geld. Bovendien zijn we onverzorgt en lui, en vallen we mensen op straat lastig. Nou, met alle respect, maar ik werk 40 uur per week,en heb een functie waarin ik mensen constant te woord moet staan. ben vervolgens mijn hele huis aan het verbouwen, en help mijn vrienden en bekenden als ze me nodig hebben. Verder verzorg ik me prima, en val nooit iemand lastig op straat. Of ik moet gedronken hebben natuurlijk, maar dat is een welbekend feit waarvoor iedereen maar al te graag zijn kop in het zand steekt. Dus na al deze bezigheden vind ik het heerlijk om eens niks te hoeven, en lekker af te schakelen met een jointje. Dat is immers mijn goed recht in deze samenleving. En omdat ik dit doe, moet ik dus nu gestraft worden met een wietpas, zodat men ten alle tijden kan zien dat ik wiet rook, en vervolgens meteen bovengenoemde argumenten op me los kan laten. Nu moet ik verplicht een pas aanschaffen, en lid worden van een shop. Als ik vervolgens bij deze shop mijn wiet haal, en ik concludeer dat men me rotzooi heeft verkocht, kan ik niet naar een andere shop gaan, omdat ik daar geen lid van ben. Bovendien is het onzin dat ik ten alle tijde verplicht ben om daar mijn wiet te halen, zelfs ik aan de andere kant van de stad ben en niet daar even naar de shop zou kunnen.

  Dus al met al is de wietpas niet alleen discriminerend naar buitenlanders toe, maar ik als Nederlander word ook aangetast in mijn vrijheid, en dat pik ik dus echt niet. Stik maar in die pas, als ik niet meer naar de shop kan, haal ik het wel ergens anders.

 • David 01/05/2012 at 4:03 pm Reply

  EEN DAG WIETPAS BINNEN TWEE UUR TIJD DOOR TWAALF MENSEN GEVRAAGD OF IK AAN WIET KON KOMEN METEEN AL STRAATDEALERS ROND DE SHOPS GEZIEN
  FUCK FUCK FUCK FUCK

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*