Maastrichtse coffeeshops blijven bij weigering wietpas

  • SHARE:
  • Tweet this

April 30th, 2012 | 11:46
Door webmaster

De Maastrichtse coffeeshops verenigd in de VOCM (Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht) blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas. Ook na 30 april.
VOCM-logo
De VOC ontving vandaag het volgende persbericht van de VOCM:

MAASTRICHTSE COFFEESHOPS BLIJVEN BIJ WEIGERING WIETPAS

Persbericht VOCM, 30 april 2012

MAASTRICHT – De Maastrichtse coffeeshops verenigd in de VOCM blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas. Voorzitter Marc Josemans: ‘Er is nog teveel onduidelijk. Over de privacyaspecten, maar ook over de exacte eisen die de minister stelt. Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren.’

Nog steeds is onduidelijk welke personen en instanties bevoegd zijn om de verplichte ledenlijst in te zien. Ook heeft de minister van veiligheid en justitie op 27 april aangegeven het kritische advies over de wietpas van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) d.d. 18 april niet te willen opvolgen. De VOCM is een principieel tegenstander van verplichte registratie en permanente opslag van persoonsgegevens. Zeker als men beseft dat er tot op heden de gevraagde duidelijkheid uitblijft voor de consument en de coffeeshophouder over wie er nu precies wat namens de overheid met deze gegevens mag doen.

De rechtszaak
De VOCM voert een tweesporenbeleid op 1 mei, de dag waarop de handhaving van de nieuwe regels in Zuid Nederland van start gaat. Voorzitter Josemans zal om 10.15 uur een klein aantal niet-ingezetenen de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Meteen hierna gaat om 11.00 uur de verkoop als vanouds verder: aan niet-ingezetenen én ingezetenen die zich niet willen laten registreren. Alle VOCM leden weigeren te discrimineren en te registreren.

Drugsrunners
Maastricht wordt nu al geconfronteerd met drugsrunners die nooit eerder in de stad zijn gesignaleerd, uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk. Zij gebruiken nota bene de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen! We gaan zo in rap tempo terug naar lang vervlogen tijden, waarin er geen sprake was van een scheiding van markten voor cannabis en hard drugs en dealers op straat de dienst uitmaakten.

Symboolpolitiek
De VOCM is het eens met de tientallen burgemeesters, gemeenteraden en Tweede Kamerleden, de vele wetenschappers, de verslavingszorg en de (consumenten)organisaties die de wietpas en de besloten club beschouwen als contraproductieve symboolpolitiek. De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar méér overlast en criminaliteit. Honderden banen worden opgeofferd aan een tot mislukken gedoemd project waarvan alleen het illegale circuit profiteert.

De verliezers zijn de inwoners van onze stad, de middenstand en de talloze tevreden rokers die hier sinds jaar en dag zonder enige overlast cannabis kopen in een veilige, gecontroleerde omgeving, waar alle regels streng worden nageleefd.

Eén ding is duidelijk: het wordt een hete zomer. Wat de VOCM betreft horen de wietpas en de besloten club bij de failliete boedel van het demissionaire kabinet Rutte. Josemans: ‘Laten we deze rechtse hobby snel vergeten en ons richten op het werkelijke probleem: de achterdeur. Dat is de achilleshiel van het gedoogbeleid. Als we eindelijk de cannabisteelt en de aanvoer van coffeeshops gaan reguleren, slaan we drie vliegen in één klap: fors minder criminaliteit, dikke winst voor de volksgezondheid en leefbaarheid en een miljard Euro per jaar extra in de schatkist.’

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.