Uitspraak kort geding wietpas: Nederland legaliseert discriminatie

Naar aanleiding van de uitspraak in het kort geding tegen de Staat der Nederlanden over de wietpas heeft het VOC een persbericht verstuurd.

[klik hier voor volledige uitspraak in PDF]

Persbericht Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

NEDERLAND LEGALISEERT DISCRIMINATIE


DEN HAAG – Naar aanleiding van de uitspraak van de Haagse rechtbank in het kort geding tegen de Staat der Nederlanden constateert het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod het volgende.

Deze uitspraak stemt ons bitter.  De rechter heeft geaccepteerd dat discriminatie van niet-ingezetenen in Nederlandse coffeeshops is toegestaan als middel ter bestrijding van overlast en criminaliteit in het illegale cannabiscircuit. Het verband tussen deze zaken is echter nooit aangetoond.

Nog afgezien van de verwachting dat de invoering van de wietpas in Zuid-Nederland op 1 mei a.s. juist tot meer overlast en criminaliteit zal leiden, gaat de rechter volledig voorbij aan het feit dat de huidige regelgeving voor coffeeshops (omschreven in de zgn. AHOJG-criteria) nu al ruimschoots voorziet in maatregelen om overlast te beteugelen, terwijl de criminaliteit rond cannabis het gevolg is van het verbod op de teelt van deze plant.

Bovendien staat de wietpas haaks op artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, die het discrimineren op grond van afkomst verbiedt. De Raad van State concludeerde vorig jaar dat dit middel enkel in Maastricht toegestaan is als sprake is van ernstige verstoring van de openbare orde, die niet meer door andere, minder zwaarwegende middelen kan worden tegengegaan.  Zelfs in Maastricht, een van de steden waar buitenlands coffeeshopbezoek het meest geconcentreerd is, is van beide zaken geen sprake.

Wat wel bestaat is overlast en criminaliteit als gevolg van het illegale cannabiscircuit. De echte oplossing voor dat probleem begint bij regulering van de achterdeur van de coffeeshop. In het afgelopen drugsdebat in de Tweede Kamer hebben vijf partijen (PvdA, D66, GroenLinks, SP en de PvdD) zich uitgesproken vóór stappen in deze richting, zoals die momenteel ook in andere landen plaatsvinden.

Het VOC blijft zich verzetten tegen de wietpas en wacht de uitspraak in hoger beroep met vertrouwen af. Tevens vestigen we onze hoop op de rechtbank in de proefprocessen die  gevoerd gaan worden tegen coffeeshops die weigeren niet-ingezetenen anders te behandelen dan ingezetenen. In de nabije toekomst zullen zij symbool staan voor het verzet tegen een door de overheid opgelegde discriminatieplicht.

Comments (7)

 • David 27/04/2012 at 12:25 pm Reply

  Till the last bullet till the last man WE FIGHT

 • Patient-Zero 27/04/2012 at 12:28 pm Reply

  tjongejonge… burger-ongehoorzaamheid zal volgen. deze burger zal zich niet inschrijven, Ik zoek wel een goede dealer.

  Iemand een adresje?

 • Patient-Zero 27/04/2012 at 12:28 pm Reply

  R.I.P Nederlandse Coffeeshops. ik ga jullie missen…. 🙁

 • hanspy 27/04/2012 at 3:35 pm Reply

  Dus zijn we nu ook af van die overlast gevende voetballers uit andere landen?
  Zijn we nu ook af van die bier zuipende touristen?
  Mogen we die fout geparkeerde belgen nu de banden lek steken? Dan zijn we die overlast ook snel kwijt!
  En mag ik op de rem trappen als er weer eens een duitser zit te drukken en te knipperen op de snelweg?Want dat is ook overlast.
  etc etc

 • Smokert 27/04/2012 at 3:48 pm Reply

  Je moet je zowiezo al legitimeren dus waarom registreren? kan zo al zien of ik nederlander ben….

 • Inwoner Maastricht 27/04/2012 at 11:56 pm Reply

  Ik vind het vrij verontrustend dat de rechten van de Nederlanders zo makkelijk kunnen worden ingeperkt. Dat iedereen dit zo maar toelaat is onbegrijpelijk. Er is totaal geen weerstand behalve de juridische strijd die de coffeeshops aangaan. Probeer zoiets eens in een willekeurig ander land en je stad fikt tot op de grond af.

  Misschien is dit ook een teken van hoe vredelievend de cannabis gebruikers zijn. Want laten we eerlijk zijn,dat zijn geen overlastgevers of ruziemakers.

  Dit gaat helemaal niet over overlast of veiligheid. Opstelten wilt een witvoetje halen in Brussel. Dat fossiel, mijn mening, heeft geen benul wat er buiten de poorten van Den Haag gebeurt.

  Het zal mij allemaal benieuwen. Mensen moeten zich alleen een ding beseffen. De overheid gaat dit nooit meer terug draaien, want problemen aanpakken, dat kost moeite en vereist vooral intelligentie. Verbieden is veel makkelijker.

 • 2lisa2 30/04/2012 at 12:37 pm Reply

  De coffeeshophouder krijgt een mooie missie anno 2012, strijden voor vrijheid!!!
  Dit is toch niet te geloven en zwaar achterhaald.
  Maak de boel legaal en begin de staatkas te spekken, in plaats van de boel op STELTEN zetten.
  En geloof me, de coffeeshophouders bellen ook liever even de groothandel voor een voorraadje hoor, en overhandigen ook liever een factuurtje aan de Belastingdienst.
  HAHAHAHHAHAH Dat Fossiel die is goed

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*