Cannabis Culture Awards voor VOC-er Freek Polak, Thorvald Stoltenberg en Lester Grinspoon

Tijdens een feestelijke en ontroerende ceremonie zijn vandaag de Cannabis Culture Awards uitgereikt in Amsterdam. Twee elder statesmen, Thorvald Stoltenberg uit Noorwegen en Dries van Agt uit Nederland, spraken hun hoop uit op een toekomst zonder cannabisverbod. ‘Hoop is bijna even belangrijk als het leven zelf’, aldus Stoltenberg, vader van de huidige premier van Noorwegen.

Amsterdam, 26 april 2012, vlnr: Freek Polak, Thorvald Stoltenberg, Ben Dronkers en Dries van Agt (© Gonzo media)
Amsterdam, 26 april 2012, vlnr: Freek Polak, Thorvald Stoltenberg, Ben Dronkers en Dries van Agt (© Gonzo media)

Stoltenberg nam de Cannabis Culture Award in ontvangst namens de Global Commission on Drug Policy. Dries van Agt, die de Cannabis Culture Award in 2009 kreeg toegekend, reikte de prijzen uit in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Van Agt complimenteerde Stoltenberg met zijn baanbrekende werk voor de Global Commission en voor een eerdere adviescommissie over drugbeleid die hij in Noorwegen heeft geleid. (lees verder onder de video)

Van Agt laat zien hoe politici reageren op de wereldwijde roep om decriminalisering van cannabis (© Gonzo media)
Van Agt laat zien hoe politici reageren op de wereldwijde roep om decriminalisering van cannabis (© Gonzo media)

Voormalig minister van justitie en minister president Van Agt (CDA) speelde een sleutelrol bij de invoering van het wereldberoemde Nederlandse gedoogbeleid voor cannabis (zie: Dries van Agt en de geboorte van het gedoogbeleid – PDF). Hij was zeer uitgesproken in zijn kritiek op de recente aanscherping van dat beleid: ‘Deze koerswijziging naar meer repressie of zelfs “zero tolerance” is verwoestende nonsens’ aldus Van Agt.

Lester Grinspoon, emeritus professor psychiatrie aan de Harvard Medical School, kon niet naar Amsterdam reizen, maar deze pionier op het gebied van cannabisonderzoek sprak het publiek toe via een opgenomen interview met Ben Dronkers, eigenaar van het Hash Marihuana & Hemp Museum.

Digitale uitreiking van de Cannabis Culture Award aan Lester Grinspoon door Ben Dronkers (© Gonzo media)
Video uitreiking: Ben Dronkers en Lester Grinspoon (© Gonzo media)

Grinspoon bedankte Dronkers voor de oprichting van de Sensi Seed Bank en het veilig stellen van cannabissoorten en genetica. Grinspoon is wereldwijd één van de meest gerespecteerde en uitgesproken voorstanders van cannabis. Dronkers memoreerde het moment dat zijn klassiek geworden boek ‘Marijuana Reconsidered’ in 1971 verscheen. Voor Dronkers was het een enorme inspiratiebron en een morele steun in de rug bij zijn missie om de cannabisplant in al haar glorie te herstellen: als medicijn, industriële grondstof voor tienduizenden producten en -uiteraard- als roesmiddel.

Veteraan in de strijd voor rationeel drugsbeleid: Freek Polak, een van de drijvende krachten achter de VOC (© Gonzo media)
Veteraan in de strijd voor rationeel drugsbeleid: Freek Polak, een van de drijvende kracht achter de VOC (© Gonzo media)

De derde Cannabis Culture Award 2012 ging naar onze eigen Freek Polak, medeoprichter van het VOC en al decennia een gezaghebbende stem in het internationale debat over drugs en drugsbeleid. Freek sprak over de meest recente politieke ontwikkelingen: de val van het kabinet zal hopelijk leiden tot afstel van de nieuwe regels voor coffeeshops en de zogenaamde “wietpas”.

Ben Dronkers laakte de dramatisch lage opkomst van de media, die er wel als de kippen bij zijn om cannabis in een negatief daglicht te stellen. Dronkers: ‘En als je dan wél een keer op televisie je verhaal mag vertellen, krijg je drie minuten om zeventig jaar leugens recht te zetten.’ Overigens was wel een Noorse journalist naar Amsterdam gekomen om verslag te doen van de unieke ceremonie; in Noorwegen geldt Stoltenberg als een moderne vader des vaderlands.

Na de uitreiking liep het gezelschap naar de nabij gelegen Hemp Gallery, waar de traditionele collages van de winnaars werden onthuld door Ben Dronkers en zijn dochter Shiva. Een keur aan grootheden uit de internationale cannabiswereld genoot van de voordracht van Edith Ringnalda, weduwe van Simon Vinkenoog, die in 2008 de Cannabis Cultuurprijs won; de voorganger van de Cannabis Culture Award. Edith las The Optimist Creed, een tekst die perfect aansloot bij de sfeer van hoop en optimisme die de hele dag kenmerkte (scroll voor de tekst van The Optimist Creed naar beneden).

Thorvald Stoltenberg in de Hemp Gallery: End the war on drugs (© Gonzo media)
Thorvald Stoltenberg in de Hemp Gallery: End the war on drugs (© Gonzo media)

De zon brak door toen het tijd was voor een laatste plechtig moment: de officiële (her)opening van het Hash Marihuana & Hemp Museum. Na een verbouwing die vier jaar heeft geduurd is het museum klaar voor de 21e eeuw. Elke Nederlander moet hier geweest zijn: de ongelofelijke collectie wordt op een even stijlvolle als speelse manier gepresenteerd. Het museum trok tot nu toe zo’n 100.000 bezoekers per jaar, maar dat zou weleens snel op kunnen lopen. Dit museum is niet alleen uniek in de wereld, het heeft nu ook internationale allure.

Hedy D'Ancona opent het vernieuwde Hash Marihuana & Hemp Museum, links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)
Hedy D'Ancona opent het vernieuwde Hash Marihuana & Hemp Museum, links Thorvald Stoltenberg (© Gonzo media)

Hedy D’Ancona, voormalig minister van WVC, opende het museum officieel met een openhartige speech; cannabis schenkt haar al heel lang veel plezier. D’Ancona roemde het moedige werk van Thorvald Stoltenberg; tijdens haar ministerschap heeft zij de starre Scandinavische opvattingen over drugsbeleid goed leren kennen. ‘U bent niets minder dan een echte held, meneer Stoltenberg’, sprak D’Ancona, onder het toeziend oog van haar man Aad Veldhoen. Onder luide bijval van het publiek sprak zij de hoop uit dat de politiek eindelijk zal begrijpen dat er maar één partij belang heeft bij het verbod op cannabis: de internationale maffia. ‘En leve de vrijheid!’

Freek Polak luister naar Ben Dronkers in de Hemp Gallery (© Gonzo media)
Freek Polak luistert naar Ben Dronkers in de Hemp Gallery (© Gonzo media)

Onder de aanwezigen bevonden zich kweekgoeroe Ed Rosenthal, die het museum in 1986 samen met Ben Dronkers oprichtte, Nicole Maalsté, cannabisactivist Todd McCormick, Egbert Tellegen, Bulldog-oprichter Henk de Vries, Mila Jansen en Henk Poncin, VOC-voorzitter en oprichter van het Cannabis College.

Eens te meer bewees de familie Dronkers haar niet te overschatten belang voor de Nederlandse en internationale cannabiscultuur. Met de Cannabis Culture Awards, het museum, Hempflax en niet te vergeten met de Sensi Seed Bank. Want alles draait uiteindelijk om ‘de pitjes’, de zaadjes van het Moederkruid, Cannabis Sativa.

Klik hier voor de Cannabis Culture Awards website

Vlnr: Dries van Agt, Freek Polak, Thorvald Stoltenberg en presentatrice Hanneke Groenteman (© Gonzo media)
Vlnr: Dries van Agt, Freek Polak, Thorvald Stoltenberg en presentatrice Hanneke Groenteman (© Gonzo media)
Ben Dronkers, cannabis entrepreneur par excellence (© Gonzo media)
Ben Dronkers, cannabis entrepreneur par excellence (© Gonzo media)
Dries van Agt legt het principe uit: de scheiding van markten voor cannabis en hard drugs (© Gonzo media)
Dries van Agt legt het principe uit: de scheiding van markten voor cannabis en hard drugs (© Gonzo media)
Edith Ringnalda leest The Optimist Creed in de Hemp Gallery (© Gonzo media)
Edith Ringnalda leest The Optimist Creed in de Hemp Gallery (© Gonzo media)
(Collectie Simon Vinkenoog / Edith Ringnalda)
(Collectie Simon Vinkenoog / Edith Ringnalda)
Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg: End the war on drugs (© Gonzo media)
Ben Dronkers en Thorvald Stoltenberg: End the war on drugs (© Gonzo media)

CCA2012_00387

CCA2012_0386

Hedy D'Ancona: leve de vrijheid! (© Gonzo media)
Hedy D'Ancona: leve de vrijheid! (© Gonzo media)
Een van de vele topstukken van de collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum (© Gonzo media)
Een van de vele topstukken van de collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum (© Gonzo media)
© Gonzo media
© Gonzo media

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*