WeSmoke: Coffeeshop verdient plaats op Werelderfgoedlijst UNESCO

De Nederlandse coffeeshop hoort thuis op de lijst met werelderfgoederen van Unesco, vindt cannabis consumentenbond WeSmoke. Vandaag startte de bond een campagne om dit voor elkaar te krijgen.

World_Heritage_Logo
Logo van de Werelderfgoed organisatie van de UNESCO

Dimitri Breeuwer, woordvoerder van WeSmoke: “Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Daarom zijn wij van mening dat de unieke Nederlandse coffeeshop, spil van het cannabis gedoogbeleid waar al decennia lang wereldwijd over gedebatteerd wordt, op de UNESCO Werelderfgoedlijst thuishoort. Momenteel zetten we vol in om dat voor elkaar te krijgen.”

In een persbericht over de campagne meldt WeSmoke:

Al decennia lang, maar zeker de laatste jaren, wordt met een veel opener blik vanuit het buitenland gekeken naar het Nederlandse gedoogbeleid. Stapje voor stapje volgt men juist in de rest van Europa en Amerika ‘the Dutch model’. Dit terwijl in het beroemde gidsland zelf het gedoogbeleid afgebroken wordt.

'Dutch delight' (© Floris Leeuwenberg)
'Dutch delight' (© Floris Leeuwenberg)

Stichting WeSmoke ziet het vol verbazing gebeuren. “Over de hele wereld is inmiddels een consensus dat het Nederlandse gedoogbeleid beter werkt dan het criminaliseren van de cannabiscultuur. In het maatschappelijk belang van bijna de hele Westerse wereld lijkt het ons cruciaal dat het fenomeen van de Nederlandse Coffeeshop beschermd moet worden. Hoe kun je discussiëren over iets dat er niet meer is?”

Werelderfgoed
“Het kan en mág niet dat door een wisselend politiek klimaat, een bedrijfstak die correct en vooruitstrevend de weg verkent naar het beste cannabisbeleid van het wereldtoneel geduwd wordt terwijl men internationaal schreeuwt om navolging van dit model,” stelt WeSmoke.

“De Nederlandse coffeeshop heeft aantoonbaar gezorgd voor minder drugsverslavingen, medicinale toepassingen, uitbannen van criminele activiteiten en de daarmee gepaarde maatschappelijke acceptatie van cannabis. Als de Nederlandse politiek hier blind voor is, hopen we dat UNESCO het behoud van de coffeeshops wél durft uit te dragen. Maak de Nederlandse coffeeshop Werelderfgoed, ze verdient het!”

Logo van de UNESCO, de culturele en wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties
Logo van de UNESCO, de culturele en wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties

Politieke steun
Overigens is het niet zo dat het politieke draagvlak voor dit initiatief niet bestaat. WeSmoke zoekt momenteel toenadering tot verscheidene vooraanstaande (ex-)politici en wereldburgers om uiterst serieus te bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden. “Uit veel onverwachte hoeken ontstaat steeds meer steun voor dit idee.” In Nederland maar ook in het buitenland nemen de signalen voor het behoud van de Nederlandse cannabiscultuur sterk toe.

“We gaan dit dus zeker doorzetten. Als het lukt om de Nederlandse coffeeshop tot Werelderfgoed te verheffen, is dit een mooi maatschappelijk signaal over het nut van gedogen van softdrugs onder correct ondernemerschap. Een grotere waardering voor het onder vuur liggende gedoogbeleid kunnen we ons moeilijk indenken.”

Dimitri Breeuwer is een van de sprekers op Cannabis Bevrijdingsdag, op zondag 17 juni in het Westerpark in Amsterdam.

Wesmoke_weblogo
Wordt vandaag nog lid van WeSmoke: het is gratis!

Ga naar website WeSmoke

Samen staan we sterk!

Comment (1)

  • rob 12/04/2012 at 8:19 pm Reply

    Goed initiatief. We Smoke is goed bezig…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*