Cannabispionier Wernard Bruining: ‘Groenboek – Verkenningen rondom de wietpas’

Wernard Bruining, oprichter van de eerste coffeeshop van Amsterdam en de eerste growshop van Europa, informeert de leden van de Amsterdamse gemeenteraad en de burgemeester over de verwoestende economische effecten van de wietpas met een digitaal ‘Groenboek’. Nu in PDF beschikbaar op de VOC-site.

Omslag van het Groenboek
Omslag van het Groenboek

Vandaag heeft Wernard het Groenboek naar de burgemeester, de locoburgemeester en alle leden van de Amsterdamse gemeenteraad gestuurd. Het is een uniek document, dat ruime verspreiding verdient. In de inleiding schrijft cannabispionier en VOC-er Wernard:

“Als voormalig eigenaar van de eerste coffeeshop in Amsterdam, de Mellow Yellow (1973-1978) heb ik de stad zien opleven door de coffeeshops en het toerisme. Met de naderende wietpas en de toenemende bewustzijnsvernauwing in Nederland voel ik mij verplicht een waarschuwend geluid te laten horen.Vandaar dit Groenboek, ik wens U veel leesplezier.”

Klik hier voor een PDF van het Groenboek: verkenningen rond de wietpas

In het Groenboek komt een aantal mensen uit de cannabiswereld aan het woord en in beeld: consumenten uit binnen- en buitenland, personeel van coffeeshops en coffeeshopondernemer Michael Veling. Centrale vraag: wat vinden zij van de wietpas?

Wernard Bruining (rechts) en Nol van Schaik, VOC-vergadering Cannabis College, 2 maart 2010 (© Gonzo media)
Wernard Bruining (rechts) en Nol van Schaik, VOC-vergadering Cannabis College, 2 maart 2010 (© Gonzo media)

In het hoofdstuk over de economische effecten van de wietpas schrijft Wernard:

“Je kunt op je vingers natellen dat als de coffeeshops voor toeristen verboden worden dit negatieve consequenties zal hebben voor de bezoekersaantallen. Amsterdam wordt jaarlijks bezocht door ruim 20 miljoen toeristen. Dat zijn 16,5 miljoen dagtoeristen en 4,5 miljoen mensen die er overnachten. Al die toeristen besteden samen jaarlijks 5 miljard euro. Als Amsterdam door invoering van de wietpas een minder liberaal imago krijgt en daardoor slechts 10% minder toeristen zou ontvangen kost dat de stad 500 miljoen per jaar, dat is een miljard euro minder inkomsten iedere twee jaar!”

Wernard Bruining, Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)
Wernard Bruining, Cannabis Tribunaal 2011 (© Gonzo media)

Na een interessante analyse van de vergrijzing onder de voorstanders van het cannabisverbod, concludeert hij:

“De war on cannabis heeft zijn langste tijd gehad. De voorstanders van een verbod zijn op leeftijd en dat worden er ieder jaar minder. We leven in een overgangsperiode die eindigt met een of andere vorm van regulering.

Hoe eerder we reguleren, des te beter, want tegen beter weten in het verbod handhaven kost veel opsporingscapaciteit, creëert een hoge marktprijs en stimuleert daarmee grootschalige illegale teelt.

Wat erger is, handhaven van sociaal achterhaalde wetgeving zorgt voor een alsmaar dalend wederzijds respect en vertrouwen tussen overheid en burgers.”

Klik hier voor PDF van het Groenboek – Verkenningen rondom de wietpas

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*