Open brief van 6 organisaties aan Edith Schippers over cannabisbeleid

Zes organisaties sturen vandaag een open brief aan minister van VWS Edith Schippers over het cannabisbeleid van dit kabinet. ‘Als u instemt met de aangekondigde maatregelen, maakt u zich medeverantwoordelijk voor een beleid dat schadelijk is voor de volksgezondheid en dat van Nederland een natie van drugsrunners zal maken.’

De brief is ondertekend door de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), Cannabis Consumentenbond We Smoke, Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid (ENCOD), Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC), Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN), de Stichting Drugsbeleid en Adviesburo Drugs Amsterdam. Klik hier voor PDF

Scroll naar beneden voor video of kijk op YouTube

Minister van VWS Edith Schippers (VVD) bij het drugsdebat van 1 maart 2012 (© Gonzo media)
Minister van VWS Edith Schippers (VVD) bij het drugsdebat van 1 maart 2012 (© Gonzo media)

Amsterdam, 27 maart 2012

Geachte minister Schippers,

Binnenkort vindt de tweede termijn plaats van het Kamerdebat over het drugsbeleid. U krijgt daarin namens het kabinet de kans te antwoorden op vele vragen die gerezen zijn i.v.m. de aangekondigde aanscherping van het gedoogbeleid voor cannabis.

Deze aanscherping treft vooral de coffeeshops. Door de uitsluiting van niet-ingezetenen, de verplichte registratie van klanten en het verbod op de verkoop van cannabis met meer dan 15 % THC komt een einde aan de openlijk toegankelijke coffeeshop, de ‘belangrijkste Nederlandse sociale innovatie van de afgelopen halve eeuw’, aldus emeritus hoogleraar sociologie en milieukunde Egbert Tellegen.

Sinds 1976 staat het cannabisbeleid in Nederland in het teken van de bescherming van de volksgezondheid. Door de verkoop van kleine hoeveelheden in coffeeshops onder strenge voorwaarden te gedogen wordt de consument niet gecriminaliseerd en is er een alternatief voor de illegale straathandel, waar kwaliteit niet verzekerd is en waar hij/zij ook in aanraking komt met andere middelen die een stuk schadelijker zijn dan cannabis. De ervaringen met dit beleid zijn voor het grootste deel positief. Het gebruik van cannabis in Nederland is lager dan in een groot aantal Europese landen waar geen coffeeshops zijn, de shops zelf creëren nauwelijks overlast en vormen een integraal onderdeel van het uitgaansleven met een niet te onderschatten sociale functie.

Opstelten en Schippers bij het drugsdebat van 1 maart 2012 (© Gonzo media)
Opstelten en Schippers bij het drugsdebat van 1 maart 2012 (© Gonzo media)

Er is echter een groot probleem met ons gedoogbeleid . Omdat de teelt nog altijd illegaal is bestaan er naast de gedoogde verkoop in coffeeshops ook een groot aanbod van kwalitatief goede cannabis op de illegale markt. Terwijl de coffeeshophouder er alles aan doet om zich aan de regels te houden hebben de personen die op de illegale markt opereren daar geen boodschap aan. En omdat het aanbod van cannabis in onze buurlanden niet alleen volledig illegaal is, maar ook vaak van erbarmelijke kwaliteit, steken vele Belgen, Duitsers en Fransen dagelijks de grens over op zoek naar een paar gram goed geteelde cannabis voor een redelijke prijs.

Laat er geen twijfel over bestaan: ze zullen dat blijven doen ook als ze de coffeeshops niet in komen. Nu al zijn de voorbereidingen om de wietpas te ontwijken in volle gang. Zo bieden Nederlanders aan Belgische coffeeshopbezoekers hun diensten aan om na 1 mei als tussenpersoon te fungeren – om nog maar te zwijgen over de scooterjongens die op parkeerplaatsen hun waren aanbieden aan de toerist met het verhaal dat toegang voor niet-ingezetenen nu al verboden is. Bovendien zijn het niet alleen buitenlanders die zich na 1 mei niet meer in de coffeeshop zullen laten zien. Er zijn ook vele Nederlanders die zich niet willen laten registreren als cannabisconsument.

Sommige mensen riskeren hun baan te verliezen als hun werkgever lucht krijgt van hun geliefde hobby. Ook vrezen vele cannabisconsumenten negatieve consequenties voor hun ziektekostenverzekering, hypotheekverstrekking etc.

Als het kabinet deze plannen doorzet, zullen coffeeshops verworden tot een soort afhaalcentra. Drugsrunners, straat- en huisdealers en hasjtaxi’s zullen cannabis -al dan niet verzwaard met verf, haarlak of andere rotzooi- leveren aan mensen die geen lid van de “club” willen dan wel mogen worden. De gevolgen voor de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid zullen navenant zijn.

Wij zien uit naar uw standpunt in het Kamerdebat. Uw collega van Veiligheid en Justitie heeft regelmatig laten weten dat hij cannabisgebruik ‘gewoon slecht’ vindt en dat hij de coffeeshops het liefst allemaal zou willen sluiten. Wij hopen van u argumenten van een hoger kaliber te mogen vernemen. Maar hoe het ook zij, als u instemt met de aangekondigde maatregelen, maakt u zich medeverantwoordelijk voor een beleid dat schadelijk is voor de volksgezondheid en dat van Nederland een natie van drugsrunners zal maken.
Dát kan toch zeker niet de bedoeling zijn?

Met vriendelijke groeten,

Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod
Cannabis Consumentenbond We Smoke
Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid
Landelijk Overleg Coffeeshopbonden
Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland
Stichting Drugsbeleid
Adviesburo Drugs Amsterdam

VOC logoWesmoke_weblogo ENCOD_logo_klein Logo_LOCLogo_SBCN logostichtingdrugsbeleid adviesburo_drugs_logo

Comment (1)

  • Stefan 28/03/2012 at 11:27 pm Reply

    Ik hoop dat ze t leest, maar ik hoop nog veel meer dat ze het ter harte neemt.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*