Boris van der Ham eist oorspronkelijke versie Asser rapport over reguleren cannabis

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) eist opheldering van het kabinet over de oorspronkelijke versie van het Asser rapport over de mogelijkheden voor regulering van cannabis in Nederland. Vandaag vroeg hij het kabinet dit rapport voor donderdag 22 maart, 12.00 uur, aan de Kamer beschikbaar te stellen.

© Global Eye / Fresh TV
© Global Eye / Fresh TV

Al jaren circuleren er geruchten over een eerste versie van het Asser rapport, dat toenmalig minister van justitie Donner in de shredder gestopt zou hebben. Op 23 februari jl. ging de documentaire ‘De Achterdeur’ van Steven Kompier in première. Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschappen aan de Universiteit Groningen, verklaart hierin:

“Het is een publiek geheim dat er een onderzoek is uitgezet bij het Asser instituut om te informeren, om een wetenschappelijke analyse te maken, van: is het reguleren van de achterdeur internationaal rechtelijk haalbaar of niet? En dat daar een advies is uitgekomen dat door een minister gewoon verscheurd is, en is gezegd: deze uitkomst wil ik niet. Ja, dat is een publiek geheim, daar mogen we niet hardop over spreken, maar iedereen weet het zo langzamerhand. De uitkomst was dat als de voordeurproblematiek niet in strijd is met de internationaal rechtelijke verplichtingen, dat je dan niet met droge ogen kunt beweren dat de achterdeurproblematiek niet gereguleerd zou kunnen worden, omdat dat in strijd zou zijn met de internationale verplichtingen.”

Boris van der Ham speecht tijdens de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in mei 2009 (foto © Gonzo media)
Boris van der Ham speecht tijdens de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in mei 2009 (foto © Gonzo media)

Boris van der Ham (D66) stelde de kwestie vorige week maandag in de Tweede Kamer aan de orde:

“Een dezer weken zullen wij doorgaan met het hoofdlijnendebat over het drugsbeleid. In de eerste termijn van de Kamer van dat debat is vaak het rapport van het T.M.C. Asser Instituut uit 2005 genoemd. De laatste paar weken circuleren er nogal wat berichten over de totstandkoming van dat rapport in 2005. Daarover was achter de schermen veel te doen. Het rapport dat de Kamer heeft ontvangen, zou eigenlijk een tweede versie van dit rapport zijn. Ik wil graag het oorspronkelijke rapport ontvangen, dus de versie die in eerste instantie door het instituut naar de regering is gestuurd. De regering heeft de vraagstelling gewijzigd. Door de twee versies naast elkaar te leggen, kunnen wij zien welke gevolgen die wijziging van de vraagstelling heeft gehad voor de inhoud van het rapport. Voor het debat is het volgens mij belangrijk dat dit openbaar wordt.”

Minister van veiligheid & justitie Opstelten, drugsdebat Tweede Kamer, 1 maart 2012 (© Gonzo media)
Minister van veiligheid & justitie Opstelten, drugsdebat Tweede Kamer, 1 maart 2012 (© Gonzo media)

Vandaag zette Van der Ham zijn pleidooi extra kracht bij tijdens de regeling van werkzaamheden, na afloop van het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Via de voorzitter riep hij het kabinet op het oorspronkelijke Asser rapport vóór donderdag 22 maart, 12.00 uur, aan de Kamer ter beschikking te stellen, gezien de aanstaande voortzetting van het drugsdebat. Een datum voor deze voortzetting is overigens nog niet vastgesteld.

Duidelijk is dat “de kwestie Asser” een bom legt onder het hele cannabisbeleid. Sinds de verschijning van het (tweede) Asser rapport wordt dit document keer op keer door de regering aangehaald als bewijs dat regulering onmogelijk zou zijn. Als het kabinet Rutte dan nog niet gevallen is, weten we donderdag meer…

Zie ook: Online documentaire leidt tot Kamervragen, Persbericht FreshTV, 16 maart 2012

Zie ook: Onthullende documentaire ‘De achterdeur’ over coffeeshopbeleid, VOC-Blog, 29 februari 2012

Comments (2)

  • hanspy 21/03/2012 at 5:54 pm Reply

    Ja. mooi.Kabinet laten vallen zullen de nu zittende partijen helemaal niet leuk vinden.Maar gezien de recente uitspraken en gedragingen , die erg lijken op dictatuur, mag dit best gebeuren. Opstelten heeft niet de macht, het volk heeft dat.Altands dat zou het gezien de Grondwet , moeten zijn. Laat het volk dus spreken!!

  • Erique 22/03/2012 at 5:55 pm Reply

    Is er al nieuws of de betreffende personen het 1ste rapport naar de kamer gestuurd hebben???

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*