Telegraaf: alcohol veel grotere bedreiging volksgezondheid dan drugs

Rob Hoogland, de meest gelezen columnist van dagblad de Telegraaf vloekt in zijn column ‘Drank en drugs’ van vandaag in de rechtse kerk. Niet alleen stelt hij vast dat alcohol een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan drugs, hij pleit ook voor Europese legalisering van cannabis.

Telegraaf_T
Eindelijk wakker?

In het hoofdcommentaar op dezelfde pagina pleit de krant voor verhoging van de leeftijdsgrens voor aankoop van alcohol van zestien naar achttien. Citaat: “Steeds meer onderzoeken bewijzen dat regelmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd zeer schadelijk is voor de zich nog ontwikkelende hersenen. Waarbij vooral de gevolgen op langere termijn tot voor kort werden onderschat. Zo leidt drankgebruik op jonge leeftijd later sneller tot alcoholisme.”

Voorwaar wijze woorden. Hetzelfde geldt voor de column van Rob Hoogland, waarvan de tekst hieronder staat. NB: in verband met auteursrecht zijn enige zinnen verwijderd uit de column.

DRANK EN DRUGS

rob-hoogland-KringenNee, ik spuug er zelf ook niet in. Maar dat maakt mij wel tot een ervaringsdeskundige.
Daarom kan ik, in het besef dat ik gelijk heb, met een gerust hart beweren dat alcohol een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan drugs.

Vijftien jongeren meldden zich het afgelopen weekend op de eerste hulp van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. (…) Het verleidde MST-bestuursvoorzitter Herre Kingma, die tevens wist dat het aantal ziekenhuisopnames in Nederland van jongeren met acute alcoholvergiftiging van 337 in 2008 tot 684 in 2010 was gegroeid, tot de uitspraak dat jeugdigen die door comazuipen in het ziekenhuis belanden zelf de rekening moeten betalen.

100% legaal
100% legaal

(…)

Het zal dan ook wel onuitvoerbaar zijn, dat idee van Herre Kingma. Maar ik blijf er sympathiek tegenover staan omdat over het algemeen nog steeds niet genoeg wordt beseft hoe groot de negatieve rol is die alcohol binnen onze maatschappij speelt. Praat maar eens met medewerkers van de Jellinek-kliniek of andere instellingen die zich met verslavingszorg bezighouden. Zij zullen het bevestigen: het alcoholprobleem overtreft het drugsprobleem in Nederland in hoge mate.

Maar ja, drinken mag hier. Het is wettelijk toegestaan en het is onlosmakelijk met onze samenleving verboden. Dat er desondanks zoveel misbruik plaatsvindt, bewijst het ongelijk van degenen die stellen dat legalisering van (soft)drugs de verslavingscijfers zal doen afnemen. Van mij mag ‘t, die legalisering, mits Europees toegepast. Al was het alleen maar omdat het iets vreemds heeft het ene roesmiddel wel toe te staan en het andere niet. Vergeet echter niet dat het nuttigen van alcoholhoudende dranken, ondanks het feit dat het allang is gelegaliseerd, voor steeds meer maatschappelijke narigheid zorgt.

Brugklassers die zich klem zuipen: laat mij dan maar de dominee zijn die met opgeheven vingertje roept dat het een zorgwekkende ontwikkeling is, waarvoor met name de ouders, vaak zelf zware drinkers, zich diep moeten schamen. (…)
———————————————————————-

Songtekst:

Heineken is een harddrugdealer

door Joop VisserNederwiet op een Hollands balkon

Heineken maakt alles stuk
Het Leidseplein, je huwelijk
Heineken is een harddrugdealer
De ziekenhuizen liggen vol
Met slachtoffers van alcohol
Heineken is een harddrugdealer
Laat je toch niet belazeren
Laat je toch niet bedonderen
Heineken is een harddrugdealer
En als het stadion schuimbekkend wordt verbouwd
Zit Heineken schijnheilig thuis
En telt z’n centen

Heineken verkoopt agressie
In een blikkie of een flessie
Heineken is een harddrugdealer
Heineken verdient z’n geld
Aan verslaving en geweld
Heineken is een harddrugdealer
Laat je toch niet belazeren
Laat je toch geen oor aannaaien
Heineken is een harddrugdealer
En als een feestje eindigt
In een bocht tegen een boom
Zit Heineken schijnheilig thuis
En telt z’n centen

Heineken hoort niet in een villa
Heineken hoort niet op een jacht
Heineken is een harddrugdealer
Heineken is een moordbedrijf
Een moordbedrijf met geld en macht
Heineken is een harddrugdealer
Laat je toch niet belazeren
Laat je toch niet verneuken
Heineken is een harddrugdealer
En zolang de Haagse hufters
Liever hennep strafbaar stellen

Zit Heineken schijnheilig thuis
Zit Heineken schijnheilig thuis
Zit Heineken schijnheilig thuis
En telt en telt en telt en telt en telt en telt en telt en telt
En raakt niet uitgelachen

Comments (5)

 • Danny 12/03/2012 at 3:04 pm Reply

  Het discriminatieverbod is geschonden wanneer voor een verschil in behandeling tussen twee of meerdere personen, situaties of gevallen geen redelijke verantwoording bestaat.

  De Nederlandse Grondwet

  ‘Art 1. Allen die zich in Nederland bevinden , worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

  Discriminatie op welke grond dan ook is dus verboden volgens de Nederlandse grondwet. Word het dan eens geen tijd om de drugswetgeving aan te klagen als zijnde in strijd met het gelijkheidsbeginsel en de antidiscriminatiewetgeving?

  Waarom ben ik een toffe gast als ik iedereen onder de toog kan drinken, maar een crimineel als ik een jointje rook?

  STOP DE DISCRIMINATIE VAN DRUGGEBRUIKERS!!!

 • Mrs 12/03/2012 at 6:09 pm Reply

  Precies danny..
  Als ik int weekend me zelf vol laat lopen met bier is het prima geweldig HOORT ER BIJ!Schreeuwe opstraat snachts,ruzie maken dingen slopen.god weet wat er nog allemaal meer gebeurt tijdens uitgaan
  ma als je een jointje rookt ben je verkeerd bezig..
  Ik heb in de tijd dat ik blow nog NOOIT RUZIE GEZIEN IN EEN SHOP Mense die schreeuwed de shop uit komen enz enz.
  ik wou dat ik geld zat had dan zou ik mij toch een campange opzetten, mensen eens met de neus in de feiten drukken!Al dat vaag gelul en gelieg van de (leiders) top is gewoon te triest voor woorden!

 • Erique 13/03/2012 at 12:43 am Reply

  Comazuipers die in het ziekenhuis belanden, hoeven de behandeling niet zelf te betalen, maar chronische zieken die medisch marijuana gebruiken moeten dat in de meeste gevallen zelf wel betalen.Waar ligt de logica in dit land of zijn de hersencellen zo bedwelmd door overmatig alcoholgebruik dat men niet meer kan logisch nadenken.

 • Danny 15/03/2012 at 6:52 pm Reply

  Hey Mrs,

  Maandag is de eerste vergadering om een nieuwe cannabisbond op te richten. Hopelijk word binnen enige tijd de drugswetgeving in de prullenbak geworpen!

  Alle hulp is welkom!
  Klik op mijn website voor meer info en mijn email.

  Grts,
  Danny

 • Mnr. van der W. 18/03/2012 at 5:15 pm Reply

  Stamp het erin; wereldwijd; 5 milj. Tabaks-, 2,5 milj. Alcohol-, 0,5 milj. Hard-Drugs-
  0,00001 Synthetische Cannabis en…0 (zero tolerance) Cannabis Doden per jaar, volgens
  cijfers van de Global Commission on Drugs Policy. Waar hebben we het eigenlijk nog over ?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*