Personeel Nederlandse coffeeshops bereidt zich voor op acties: massaontslag dreigt

De medewerkers van de Nederlandse coffeeshops verenigen zich in een landelijke organisatie. Morgen wordt in Maastricht de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland officieel opgericht. Dat meldt de website MaastrichtDichtbij vandaag.

Get_up_Stand_up

Website www.sbcn.nl nu online!

Organisaties en bonden van cannabisconsumenten en coffeeshopeigenaren bestaan al veel langer in Nederland, een aparte organisatie voor coffeeshop-personeel is een nieuw fenomeen. In het artikel op MaastrichtDichtbij meldt verslaggever Maarten van Laarhoven dat het personeel zich voorbereidt op landelijke acties. ‘Die houden geen verband met de cao, maar met het massaontslag dat dreigt nu het overgrote deel van de medewerkers van coffeeshops door de invoering van de wietpas op staat komt te staan. In het zuiden van het land per 1 mei aanstaande.’

De nieuwe organisatie wordt vanuit Maastricht vormgegeven en aangestuurd. De Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland wordt op woensdag 7 maart om 15.00 uur officieel opgericht door de notaris, bevestigt Jo Smeets, een van de initiatiefnemers. Volgens Smeets, werkzaam bij coffeeshop Fantasia in Maastricht, is de actiebereidheid onder zijn collega’s groot. “Wij zijn een tijdje geleden bij elkaar gaan zitten en hebben met elkaar besloten dat wij ons niet naar de slachtbank laten brengen. Wij worden als nette, fatsoenlijke burgers als pionnen gebruikt door de Nederlandse overheid.”

Marc Josemans tijdens het derde Cannabis Tribunaal op 16 mei 2011 (© Gonzo media)
Marc Josemans tijdens het derde Cannabis Tribunaal op 16 mei 2011 (© Gonzo media)

De Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht staat achter het initiatief, meldt woordvoerder Marc Josemans in het artikel. Alleen al in Maastricht is per 1 mei voor 360 coffeeshopmedewerkers ontslag aangevraagd. Jo Smeets: “We hebben het over gewone burgers die gezinnen moeten onderhouden en hun hypotheek moeten betalen.” Josemans benadrukt dat ontslag voor coffeeshopmedewerkers een extra hard gelag is: “Als jij twintig jaar ervaring in een coffeeshop op je cv hebt staan, ga jij niet zo snel een nieuwe baan krijgen. Dat is ook de reden waarom wij ons personeel, dat formeel werkt volgens de horeca-cao, extra goed betalen.”

Josemans hoopt nog steeds dat de rechter een stokje voor de wietpas en de besloten club zal steken. Alleen zo kan het massaontslag afgewend worden. Josemans: “Voor 1 mei zullen we naar de rechter gaan om een antwoord te krijgen op de vraag of de minister zijn aanwijzing inzake coffeeshops op de juiste juridische gronden heeft gewijzigd. Wij denken van niet. Er is een groot financieel belang En wij zullen ook niet aarzelen om, als we in het gelijk worden gesteld, een forse claim in te dienen.”

Beeld: VOC
Beeld: VOC

VOC-woordvoerder Joep Oomen reageert verheugd op het initiatief: “Een hele interessante ontwikkeling. Had al veel eerder moeten bestaan.”

Zie ook: Met ontslag bedreigde coffeeshop-medewerkers gaan landelijk actievoeren tegen wietpas, MaastrichtDichtbij, 6 maart 2012

Zie ook: Onthullende documentaire ‘De achterdeur’ over coffeeshopbeleid, VOC Blog, 29 februari 2012

Comments (2)

  • H* 06/03/2012 at 11:50 pm Reply

    Beetje aan de late kant is het niet coffeeshopboyz ‘n girlzzz? Meteen kijken of er een FNV-vakbondsformule uit te halen is…

    Detachering bij regionale structurele cannabisscreenings & sealings is ook nog altijd een optie vanuit ‘de tussendeur van de coffeeshop’.

  • haagse sjonnie 07/03/2012 at 12:34 pm Reply

    het is nooit te laat gewoon door gaan jullie zijn goed bezig haagse sjonnie steun ook jullie groetjes
    cannabisclub de huiskamer van haagse sjonnie

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*