“Drugsdebat was een aanfluiting”

“Het drugsdebat was een aanfluiting waarbij de crimefighters, de moraalridders en de angst-onderbuikgevoelens van de woordvoerders van de regeringspartijen ruim baan kregen”, aldus August de Loor (Adviesburo Drugs) in een eerste reactie op het Kamerdebat over de hoofdlijnen van het drugsdebat van gisteren.

De Loor, via de VOC-mailing list:

Ivo Opstelten en Edith Schippers tijdens het drugsdebat van 1 maart in de Tweede Kamer (© Gonzo media)
Ivo Opstelten en Edith Schippers tijdens het drugsdebat van 1 maart in de Tweede Kamer (© Gonzo media)

Al diegenen die beweerden dat we met deze regering,  met de VVD aan het roer, aan de vooravond stonden van het legaliseren van cannabis moeten, kijkend naar het drugsdebat in de Tweede Kamer van 1 maart, in een gezegde uit de Islam het boetekleed aantrekken en voor de poort van de Moskee een aalmoes vragen, waarbij degenen die dat sprookje geloofden verplicht zijn om een aalmoes te geven! (en je zou ze de kost moeten geven hoeveel belangrijke personen in de cannabis- en coffeeshopwereld dit sprookje geloofden!!!!).

Nu wordt ook, naast “sterke” Nederwiet hasj uit Marokko, Libanon en Afghanistan verboden, op voorspraak van de VVD. En nu ik dit schrijf besef ik pas dat dit allemaal Islamitische landen zijn; trekt Wilders ook bij dit dossier aan de touwtjes???  Dit verbod is, nog meer dan de scholenafstand, pure symboolpolitiek! Het internationale verbod op cannabis uit 1921 van de vorige eeuw heeft in 2012 een bizar vervolg gekregen en dat in een land waar vele condities aanwezig waren voor een doorbraak om de verkoop en het gebruik van het, na alcohol, meest populaire genotsmiddel in goede banen te leiden. Met het softdrugsbeleid in de jaren zeventig was daar de kiem voor gelegd, om begin jaren negentig, bij de opkomst van Nederwiet daar een nieuwe impuls aan te geven.

VOC-woordvoerder Joep Oomen met de VOC rouwkaart voor artikel 1 van de Grondwet
VOC-woordvoerder Joep Oomen met de VOC rouwkaart voor artikel 1 van de Grondwet

In plaats daarvan kwam de beeldvorming op gang als zou Nederwiet teveel THC bevatten en een harddrug zijn. Het is vooral op die wijdverbreide beeldvorming wat het begin inluidde van de afbraak van het Nederlandse softdrugsbeleid. Het enige waar Rutte1 zich in onderscheidt is dat hij, in het licht van het huidige politieke klimaat, in zijn woorden “stevig doorpakt” met als voordeel dat hij op 20 jaar beeldvorming over cannabis en coffeeshops kan rekenen.

Het drugsdebat was een aanfluiting waarbij de crimefighters, de moraalridders en de angst-onderbuikgevoelens van de woordvoerders van de regeringspartijen ruim baan kregen, ruim baan ook als resultaat van het zwakke verweer van de oppositiepartijen (als resultaat zoals hierboven beschreven).

Ik heb steeds mijn grote vraagtekens geuit tegen al diegenen die gepleit hebben voor het doorgaan van het drugsdebat, krijg steeds meer hekel aan mijn gelijk, met de vraag aan wie ik mijn aalmoes moet geven!

Iedereen veel sterkte toegewenst!

Groet August de Loor
————————–
Klik hier voor het woordelijk verslag van het drugsdebat (1e ronde) op de website van ENCOD (lezen op eigen risico)

Klik hier om het debat terug te zien op debatgemist

Rouwkaart_VOC_1_3_2012_front

Rouwkaart_VOC_1_3_2012_inside

Publieke tribune tijdens het drugsdebat (part one) op 2 maart 2012 (© Gonzo media)
Publieke tribune tijdens het drugsdebat (part one) op 1 maart 2012 (© Gonzo media)

Comments (23)

 • Chris 02/03/2012 at 8:09 pm Reply

  Echter was het helemaal geen debaat, was gewoon dé mogelijkheid voor de overheid hun drugsbeleid te bevorderen. En dat hebben ze zonder twijfel goed gedaan. Heb zelf de laatste anderhalf uur live gezien; opmerkelijk was de gebrek van mensen in het Kamer.
  Zelfs vind ik de standpunt van de Haarlemmer coffeeshops eerlijk; gewoon met de invoering van de wietpas niet meewerken. Dat geeft een heel duidelijk signaal aan de overheid. Het verbaast me dat andere coffeeshops de zelfde weg ook niet ingaan.
  Ook met de voorstel om hasj te verbieden is dit allemaal een enorm groot verandering van de Nederlands drugsbeleid; zou graag hierover een veel meer uitgebreid discussie in de landelijk pers willlen zien.
  Chris
  Amsterdam

 • Erique 03/03/2012 at 11:51 am Reply

  Het drugsdebat was voor mij niet echt een aanfluiting, maar zelfs verhelderend waar de moraalridders voor stonden.Ze hadden iedergeval niks nieuws te vermelden, dan wat we al eerder gehoord hadden.Ik hoop dat de blowende PVV-stemmer nu ook eindelijk wakker is geworden met de DEA-betoog van de heer Elissen en waar de PVV (Partij Van het Verbod) nu werkelijk voorstaat mbt het cannabisgebruik.Voorstel van de VVD om hash te gaan verbieden sloeg helemaal de plank volledig mis, want hash gewonnen van landrassen uit de betreffende landen bevat nu juist CBD, die in veel westerse genetica gemist wordt & dat terroristen hiermee gefinancierd worden is lariekoek, want dan moeten we ook stoppen met de import van Arganolie uit Marokko of pistachenoten uit Iran of olie uit Saoedi-Arabië.
  Gezien het feit de heer Opstelten niet aan het woord is gekomen is voor mij nog steeds niet duidelijk hoe een coffeeshophouder zijn waar moet gaan testen op de betreffende THC-gehalte.Net als in het nummer Nederwiet van Doe Maar is Cannabis een plant waar meerdere stoffen verantwoordelijk zijn voor het euforische effect & waar Ethan B Russo al verschillende stukken over gepubliceerd heeft.Mevrouw Schippers is niet aan het woord geweest & heeft dus niet kunnen uitleggen waarom er geen veiligsheidsonderzoeken gedaan zijn mbt het gammastralen van de wiet.Ook de oppositie heeft dit niet laten horen of vragen over gesteld.Het is wel jammer dat ook de medische gebruiker flink gedupeerd wordt door dit beleid, want nog steeds zijn er teveel artsen die het niet willen voorschrijven en dat is voor Nederland erg beschamend.Mevrouw Schippers heeft dit ook niet kunnen uitleggen.Wat ik ook miste is dat de zelfbeschikkingsrecht van de volwassenen niet duidelijker naar voren kwam tijdens het debat.Het zou goed zijn als de VOC eens keek naar VN resolutie 2649.

 • Gerard 04/03/2012 at 12:05 pm Reply

  Drugsgebruikers zijn geestelijk slappe figuren die slechts denken aan hun ‘genot’, dit ten koste van de ander, bijvoorbeeld de buurt, kinderen etc. Drugsgebruikers zijn egoïsten die slechts als argument hebben dat zij zelf moeten weten wat zij willen doen. Zij tonen zich daarmee het kinderachtige en dus nooit volwassen volk uit de jaren 60.
  Drugsgebruikers menen dat als zij hulp nodig hebben wegens schade die voortvloeit uit het gebruik van drugs dat zij dan recht hebben op geneeskundige hulp.
  Drugsgebruikers, cannabisgebruikers, menen dat zij net als alcoholisten niet verslaafd zijn.
  Drugsgebruikers hebben net als alcoholisten, gedegenereerde hersenen.

  Uit de foto van het volk op de publieke tribune haal ik direct de drusggebruikers: ingevallen wangen, holle oogkassen, starende en zielloze blik.

  Er is maar één oplossing: alle drugs in welke vorm verbieden en zij die de wet overtreden gaan achter slot en grendel en dienen een ontwenningskuur te ondergaan. Bij herhaling levenslange opsluiting.

 • Domi 04/03/2012 at 12:26 pm Reply

  Beste Gerard,

  Ik ben een cannabisconsument met een IQ van 139. Als een verslavingsdeskundige tegen mij zegt dat ik niet verslaafd ben terwijl ik meerdere joints per dag rook… dan ben ik volgens jou dan toch een drugsgebruiker en per definitie verslaafd? Misschien heb je zelf ervaring met alcohol als ik dat zo hoor en zijn er wat gaten in je bol geboord door deze harddrugs… Blijkbaar is je sociale ingesteldheid ook onder het vriespunt gedaald als je steld dat de regering alle drugs moet verbieden.
  Indien je dit argument van je kracht wilt bijzetten, begin dan met Cafeïne, Nicotine, Suiker, TV, en Alcohol te verbieden. Allen zijn immers legaal en maken ieder jaar miljoenen (dodelijke) slachtoffers. Hoe zou jij dan leven? In een doos, met 1 ademgat en een verstarde ‘nuchtere’ blik op de wereld? Stem jij nog maar wat voor de PVV en doe je eigen ding. Maar laat verstandige en goede mensen in hun waarde, iets waar je het blijkbaar erg moeilijk mee hebt.

  Zo, gezegd wat gezegd moet zijn. Wil je feiten, reageer gerust Gerard, wij hebben ze voor je 🙂 Blijkbaar heb je daar dringend nood aan 🙂

  Groetjes uit Belgie

  Domi

 • Domi 04/03/2012 at 12:28 pm Reply

  Hopelijk haal je mijn opzettelijke taalfout er uit Gerard! 🙂 STELT met een T dus 🙂

 • Wernard Bruining 04/03/2012 at 12:48 pm Reply

  Wat mooi toch die reactie van mensen zoals Gerard! Het laat precies zien waar het probleem met de War on drugs om draait; gebrek aan kennis en domme vooroordelen!
  Immers iedereen in onze moderne samenleving gebruikt drugs of heeft die gebruikt. Drugs zijn volgens de definitie van de WHO medicijnen, legale en illegale drugs. Iedereen heeft wel eens aspirine geslikt wat als drug in Nederland goed is voor 50 doden per jaar. Mensen onder invloed van medicijnen rijden in Nederland jaarlijks volkomen legaal 70 mensen dood en verwonden vele duizenden. Medicinale drugs zijn alleen al in Nederland verder goed voor jaarlijks 1200 doden. Alcohol is wereldwijd verantwoordelijk voor 2,5 miljoen doden terwijl legale tabak goed is voor 600.000 doden alleen al door passief meeroken.

  Aan cannabis is in 10.000 jaar nog nooit iemand overleden.

  Stellen dat cannabis verboden moet worden terwijl legale drugs ongemoeid worden gelaten is dus niet alleen erg dom maar in wezen ook door en door misdadig!

  Ik zou zeggen; medicijnen, legale en illegale drugs verbieden, alleen zuiver bronwater drinken, onbespoten groenten eten en lekker gezond met de kippen op stok, welterusten onnozelen!

 • H* 04/03/2012 at 1:15 pm Reply

  Gerard, met je reactie stel je jezelf buiten de werkelijkheid en de existentiële betekenis van hennep/cannabis voor de mens.

  Cannabis is een gegeven daar kun je maar beter op een nuchtere manier mee omgaan. Net zoals de Hollanders dat ten tijde van de VOC en WIC qua scheepsbouw met hennep ook deden, schepen bestonden dan ook voor 70% uit hennep en is zoutbestendig. Dat maakte de Hollanders een zeevarende (en slavendrijvende) welvarende natie, die bijvoorbeeld de Gouden eeuw inluidde.

  Belastinginspecteurs zouden als ‘mensen gedegenereerde hersenen’ hebben dus geen inkomstenbelasting en sociale premies meer kunnen innen voor een zeer lucratieve branche, waar met een beetje nuchter verstand nog wel wat meer uit te halen valt. Het curieuze is dus dat de schadelijkheid door de Nederlandse overheid qua cannabis wel op een genuanceerdere wijze wordt aangewend, anders zou er bijvoorbeeld geen Bureau voor Medicinale Cannabis van het Ministerie van VWS zijn zodat mensen met bijwerkingen van chemo-kuur of ernstige klachten als Chron of HIV pijnverichting kunnen ervaren en dat er andersinds weer buiten de werkelijkheid staande voorstellen worden gedaan in ons volksvertegenwoordigende orgaan; het is dus duidelijk dat jou visie zich na 1 maart wel vertegenwoordigd is en ik wens de heren van de PVV, VVD, CDA en SGP veel succes met de belastingdienstonvriendelijke voorstellen en overtuigingskracht om hun eigen slarisbetaler over te halen. Aan Opstelten’s reactie op de NOS van 2 maart is al te zien dat daarover in het kabinet anders wordt gedacht juist nu met tegenvallende begrotingstekortcijfers onder het mom van 15 %, tsja zou dat het extra tekort aan duiden door deze onzinnige coffeeshopbeleid-voorstellen?
  Het is maar net hoe je met cannabis en de ecologische en historische betekenis van hennep omgaat, wat dat betreft ben ik het met je eens dat alcohol wat dat betreft veel schadelijker is dan cannabis en een kostenslurper voor de gezondheidszorg en het algemene welbevinden van de mens’ wat dat betreft zouden mensen wel vaker een relaxt hashje kunnen benutten met veel CBD, cannabidiol een niet psycho-actieve component van hennep en cannabis, die nu juist van neuroprotectieve aard is in onze hersenpannen en ook nog eens recht doet aan de zelfbeschikking van een mens die eigen en intelligente keuzes kan maken.

  Door foto’s van een publieke tribune als argument noemen om een visie die buiten de werkelijkheid staat kracht bij te willen zetten, daaruit spreekt een gedegenereerde intelligentie en een verwrongen mensbeeld.
  Een vriendelijk advies ter ontwenning van onwetendheid t.a.v de betekenis van hennep: lees eens wat artikelen van de Amerikaan Ethan Russo, dan komt er mogelijk een meer realistisch beeld van de betekenis van cannabis/hennep en wat dit nu feitelijk betekenend voor mens en aarde, inclusief de belastingdienst. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op cannabis-med.org om even een aanwijzing buiten de opiumwet te geven, waarbij wetten nog niet eens worden nageleefd in Nederland wetten.nl te hebben gelezen en door politici en lobbyisten vergeten wetsartikelen op staan, waar nu juist de belastingdienst van gaat watertanden…

  Fijne dag Gerard ik wens je veel nog te genereren intelligentie, Hartegroet drs. H – v.d droge horeca – Kooistra.

 • Cannawizard 04/03/2012 at 1:45 pm Reply

  @Gerard-
  Op dit moment is er spoedberaad binnen het VOC
  hoe om te gaan met dergelijke uitbraaksels?
  We hebben het hier tot nu toe fatsoenlijk weten te houden, en zijn niet zo gewend om geconfronteerd te worden met dit soort uitspattingen.
  En wanwege een afwijkend hersenvolume zou dit nog wel ff kunnen duren.

  Ik hoop dat je nog een fijne zondag tegemoet gaat, ik denk het wel, want je hebt je hart aardig kunnen luchten.
  En nu weet iedereen hoe het zit met die drugsgebruikers, dus informatief was het zeker.

 • Jos Nijsten 04/03/2012 at 12:44 pm Reply

  Gerard levert ons het bewijs dat – zoals bij cannabis bijvoorbeeld – de geest verruimd wordt. Enge Gerard toont dit aan door radicaal het tegengestelde te zijn.

 • Hans van Duijn 04/03/2012 at 12:51 pm Reply

  Beste Gerard,

  Ik dacht even dat ik met een imbeciel te maken had. Iemand die dom en te kort door de bocht een reactie plaatst uit onwetendheid of onnadenkendheid. Maar dat kan bijna niet waar zijn. In ons land wonen allemaal goed opgeleide en goed opgevoede mensen, zeker degenen die met de computer overweg kunnen. Dus je maakt grapjes. Niet leuk en ook niet echt slim want er zijn betere grapjes.
  En om jouw grapjes te nuanceren toch maar een korte inhoudelijke reactie.
  Ik schrijf dit als NIET-gebruiker. Dat wil zeggen ik ben geen gebruiker van cannabis. Maar toch is het mij heel veel waard om volledig vrijgave te realiseren. Simpelweg omdat zoiets een geweldige slag toe brengt aan de criminele handel. Dat zou pas een enorme stap vooruit betekenen. Misschien ben jij wel zo’n crimineel die er alles aan doet, inclusief domme grapjes, om het verbod te handhaven en daarmee ook je criminele praktijken en je criminele voordelen. Criminele voordelen ten koste van anderen, alleen uit eigen belang. Eigenlijk kan ik mij dat ook niet voorstellen, want een echte crimineel besteed daar waarschijnlijk geen tijd aan.
  Kan het zijn Gerard, dat jij zelf wil bepalen wat je met je lijf doet? Dat je niet van hogerhand opgelegd wil krijgen wat je mag eten, drinken, wel of niet roken, hoe dik of hoe dun je bent, of je linkse opvattingen mag hebben of alleen rechtse? Dat je zelf mag bepalen wanneer er een einde komt aan jou leven? Of vind je dat de rest van Nederland dat voor jou mag beslissen en dat je daaraan ondergeschikt bent? Of denk je echt dat de overheid iets mag verbieden als het ‘slecht’ voor je is? En als dat zo is, dat die overheid dat voor alles dat slecht is moet doen of alleen voor cannabis en zo. Dus niet voor alcohol en tabak, waaraan vele duizenden landgenoten per jaar overlijden?
  Dat kun je allemaal natuurlijk niet menen, want je bent goed opgeleid, je hebt ze allemaal op een rijtje, je ziet er gezond uit (ik ook trouwens), je bent goed voor je vrienden en familieleden, je hond of kat en zelfs voor iemand die je niet kent of heel anders is dan jijzelf.
  Je weet als geen ander dat een totaalverbod en opsluiten in de gevangenis echt helpt, want daar heb je voorbeelden van elders in de wereld? Ja toch? Nee hè? Met sommige grapjes moet je oppassen, want mensen die niet zo slim zijn als jij zouden ze nog kunnen gaan geloven. Daarmee stuur je ze op het verkeerde pad en dat zou je natuurlijk ook weer niet willen. Ja (of nee), toch?
  Mag ik je een boek aanbevelen om eens wat meer te weten te komen over de totstandkoming van het drugsbeleid? Besteed eens wat tijd aan het boek ‘Het utopisme van de drugsbestrijding’ geschreven door professor Egbert Tellegen. Het doet geen zeer en niemand is te oud om nog wat te leren.
  Ik wens je een aangename dag!

 • Erik 04/03/2012 at 3:02 pm Reply

  Enige referentie naar de realiteit zou zeer op prijs gesteld zijn Gerard.
  Bronnen, zowel wetenschapelijk of sociale praktijk, ik popel om je bron vermeldingen te zien.

 • Niek Sprakel 04/03/2012 at 1:51 pm Reply

  @Gerard:
  Drugsgebruikers? Over wie hebben we het dan precies? Koffie drinkers?
  De overgrote meerderheid van de drugsgebruikers belemmeren met hun gebruik van drugs anderen op geen enkele manier in hun vrijheid en gebruiken drugs op een manier dat het eerder een positieve dan een negatieve uitwerking heeft op hun kwaliteit van leven.
  Bovendien is de genoemde oplossing (voor een grotendeels fictief probleem) verantwoordelijk voor problemen die qua ernst de problemen die met misbruik van drugs samenhangen ver ontstijgen.
  Juist door drugs te verbieden werk je misbruik in de hand en het verbieden van drugs is in feite voornamelijk effectief in het financieel sponsoren van de georganiseerde criminaliteit met allerlei uiterst schadelijke maatschappelijke consequenties zoals gewelddadige afrekeningen binnen het criminele circuit, een verhoogd risico op schade ten gevolge van het risico op schadelijke toevoegingen in drugs en het blootstellen van kwetsbare groepen zoals jongeren aan extra risico’s. Het ondermijnt bovendien de effectiviteit en geloofwaardigheid van voorlichting en als jongeren bij een straat- of internet dealer wiet scoren, dan kunnen ze er ook nog wat heroïne of cocaïne bij krijgen om uit te proberen. Een jongere die in een slijterij sterke drank probeert te kopen zal daar doorgaans niet in slagen, aangezien die slijterij z’n vergunning niet wil kwijt raken.
  Los daarvan vormt het gebruik van drugs een inherent aspect van het menselijk bestaan en worden verschillende illegale drugs van nature aangemaakt in de menselijke hersenen (DMT, GHB, etc..). Dus iemand die geen illegale drugs in z’n lichaam heeft, is in feite abnormaal en dat toont aan hoe onzinnig die pogingen zijn van politici om drugs te criminaliseren waarmee in feite de complete bevolking als crimineel wordt weggezet.
  Het criminaliseren van drugs is nog onzinniger dan het criminaliseren van homoseksualiteit wat nog niet zo lang geleden ook in westerse landen gangbaar was. Het is echter een stuk schadelijker voor de samenleving vanwege de eerder genoemde stimulans voor de georganiseerde criminaliteit.
  De enige zinnige benadering voor het probleem van misbruik van bepaalde drugs is om in de voorlichting de nadruk te leggen op het verschil tussen verantwoord gebruik en misbruik en niet alle gebruik als misbruik af te doen vanuit een misplaatste morele superioriteit.
  Het is sowieso een onzinnig en onzalig idee om te denken dat de overheid volwassen mensen tegen zichzelf in bescherming zou moeten nemen. Dat werkt misschien in een totalitaire politiestaat, maar niet in een open en democratische samenleving waar mensen in principe het recht hebben om over hun eigen lichaam en geest te beslissen.

 • nol van schaik 04/03/2012 at 2:33 pm Reply

  Goede argumenten, Gerard, met die kennis kan je zo aan de slag als adviseur van Opstelten, want jij weet hoe je het probleem moet aanpakken. Waren er maar meer van zulke heldere geesten als jij, dan was het drugs probleem al lang de wereld uit! Ga zo door!

 • Joep Oomen 04/03/2012 at 6:51 pm Reply

  Hallo Gerard

  Pas op met uw woorden. Er zijn 800.000 cannabisgebruikers in Nederland. U zou het dus zomaar over uw eigen zus, broer, partner of vrienden kunnen hebben. Als we koffie, tabak en alcohol onder drugs rekenen zullen er sowieso niet veel mensen overblijven voor wie u nog respect heeft. Om van uw ‘oplossing’ nog maar te zwijgen. Uw ideale wereld zal verstoken zijn van veel literatuur, muziek, beeldende kunst die onder invloed van drugs tot stand is gekomen. daar wel eens over nagedacht? Ai, volgende keer toch even nadenken voor je iets op het internet smijt. Groetjes, Joep

 • rene 04/03/2012 at 9:24 pm Reply

  Kijk aan Gerard jij gaat het nog heel druk krijgen, 3.6 miljoen Nicotine gebruikers + 9 mijloen alcohol gebruikers + 1 miljoen antidepressesiva gebruikers + 1.9 mijloen slaaptabletten gebruikers + 500.000
  cannabis gebruikers + nog een aantal andere drug gebruikers. Allemaal achter slot en grendel.
  Werkeloosheid opgelost lijkt me.
  Maar wel druk voor jou,
  In je eentje.
  Veel sterkte toegewenst
  Rene

 • De Patient X 04/03/2012 at 9:38 pm Reply

  Gerard, wat naar voor je. Om te beginnen alcohol maakt maatschappelijk meer dan 400 x zoveel stuk dan bv wiet. Ten 2e; Alcohol maakt hersencellen wel stuk, en in de regel doet cannabis dat niet. Persoonlijk heb ik mijn lijf stuk gelopen o.a. juist door veel mensen te helpen. Overigens zijn veel drugs gebruikers eerder alert en bewust op het gevaar van verslaving en zijn niet direct verantwoordelijk voor wat criminele kwekers doen. Je spreekt jezelf zoveel tegen dat je volgens je eigen theorie verschrikkelijk veel drugs gebruikt moet hebben. Wat moeten we nu toch doen met alle zieken in nederland ? medicijnen maar afpakken ? Je schuift iedereen op de grote hoop, om dat jezelf bang bent, bv om afhankelijk te worden. Goed nieuws; uiteindelijk raakt iedereen verslaafd. Rechts, links of politieagent. Geloof je me niet Gerard ? Ga maar eens kijken in een gemiddeld bejaardencomplex of verzorgingstehuis. Ook die extra hardtrainende en sportende mensen. De hardliners. En sommige mensen, los van die paar extreeme feestgangers die niet op die tribune zaten, zijn er veel LICHAMELIJK slappe ( gerard, lees zieke ) mensen die voor hun fysieke (bv pijn ) klachten verlichting zoeken, naast de geestelijk sterke mensen die drugs nog voor de lol gebruiken. Want je moet er maar tegen kunnen, al dat bevooroordeelde gezeur van onwetenden. Was getekend, een al 25 jaar blowende hoogbegaafde, nog steeds .

  ( Als dat mag Gerard )

 • Erique 04/03/2012 at 11:54 pm Reply

  Voor het roken van wat Cannabis die je gezondheid eerder een dienst bewijst, verder geen anders mens kwaad doet, om dan levenslange opsluiting te krijgen, is een gedachtegang die totaal niet past in deze tijd & bovendien zeer onmenselijk is.

 • Patient-Zero 05/03/2012 at 1:33 pm Reply

  mensen opsluiten omdat ze zelf kiezen een stof tot zich te nemen, om welke reden dan ook, is on-menselijk. Vandaar dat deze patient niet op de trol zal in gaan. hoe goed bedoelt voor ons standpunt het ook is, vergeet deze man, en geef hem niet het genoeg. (heb wel genoten van jullie antwoorden<3)

 • David 06/03/2012 at 11:10 am Reply

  @Gerard
  Ik hoop dat je aan het Trollen bent zo ja BAD TROLL IS BAD

 • David 06/03/2012 at 11:14 am Reply

  Oh en btw, je hebt het over drugsgebruikers en alcoholisten. Is wel erg generaliserend he.
  En er zijn nu al een heleboel comments geplaatst met goede tegenargumenten op je gefaalde betoog.
  Sorry Gerard maar je faalt met je HitRunHide tactiek dus heb ballen en zeg eens wat terug of ga verder huilen op je mammies schoot.

 • Stefan 06/03/2012 at 1:58 pm Reply

  Gerard is een persoon die denkt dat wiet de oorzaak van een probleem is. Het is altijd een gevolg.
  Mensen die inderdaad hulp nodig hebben, zullen dat ook nodig hebben als ze geen wiet gebruiken. In dat geval is het wel alcohol, of gokken, of iets anders. Wat echter niet helpt is deze mensen als criminelen weg te zetten, wat nu gebeurt.
  Mensen als Gerard laten zien dat het hard nodig is om door te gaan met onze strijd voor legalisatie.
  Wat een kortzichtig persoon zeg.

 • Martijn 06/03/2012 at 7:30 pm Reply

  Het probleem met mensen als Gerard is dat ze bijvoorbeeld hier hun meninkje neerplempen, een bak met zeer goede tegenargumenten over zich heen krijgen en vervolgens niet het lef te hebben daar op te reageren. Want dat kunnen ze niet wegens kortzichtigheid en vertroebeld wereldbeeld. Erg jammer. Toch vermoed ik dat meneer stiekem wel mee leest. Hopelijk leert hij er nog wat van.

 • Mnr. van der W. 18/03/2012 at 5:17 pm Reply

  Ja ik mis Gerard…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*