Onthullende documentaire ‘De achterdeur’ over coffeeshopbeleid

Nu online te bekijken: de onthullende documentaire ‘De achterdeur’ van Steven Kompier. Schokkende feiten over een geheim project van Belastingdienst en Groningen en voormalig minister Donner die een onwelgevallig onderzoek van het ACM Asser Instituut in de prullenbak gooit…

De veertig minuten durende documentaire ging afgelopen donderdag in première in De Puddingfabriek in Groningen, voorafgaand aan een debat over het coffeeshopbeleid. In verband met het drugsdebat in de Tweede Kamer op 1 maart heeft producent Fresh TV de film vandaag op haar website gezet. Van harte aanbevolen voor politici, journalisten en alle burgers van Nederland.

De Achterdeur bestaat uit vier delen.

Deel 1:
We duiken in de geschiedenis van de achterdeurproblematiek. Hoe is het mogelijk dat coffeeshops worden gedoogd maar dat de aanlevering van wiet nog steeds strafbaar is? Toch was het ooit geregeld, in Groningen.

Deel 2:
Hoe bizar kan het zijn? Je denkt in samenwerking  met de overheid wiet te kweken, je bent je van geen kwaad bewust, maar uiteindelijk blijf je toch een crimineel. Een succesvol project van de belastingdienst wordt door de politiek abrupt gestopt.

Deel 3:
Hoe ziet het leven van een wietkweker anno 2012 eruit? Wat zijn de consequenties van het harde optreden van onze overheid op de kwaliteit van de wiet en hoe speelt dat optreden de harde criminaliteit in de hand?

Deel 4:
Hoe kijkt de internationale wereld naar het drugsprobleem en kunnen wij het in Nederland niet anders regelen dan alleen repressieve maatregelen. In tijden van crisis kan het regelen van de achterdeur ons miljarden euro’s per jaar opleveren.

Comments (6)

 • hanspy 04/03/2012 at 2:39 am Reply

  Mooie doku.Wel jammer dat het weer keer op keer blijkt dat er met de politiek heel veel mis is.Afspraken worden verbroken.Vooroordelen gebruikt als bewijs.De volksgezondheid gebruikt en misbruikt te pas en te onpas. Wetten verkracht, veranderd zonder een achterban die het goed of afkeurt.Volks raadpleging tegengewerkt. Niet criminelen tot crimineel gemaakt.Belasting geld verkwanselt.Goede politie tijd aan onzinnige zaken verspeeld.En de lijst is zo lang.
  Maar vooral het gegeven dat de lessen uit het verleden niet tot beter inzicht hebben geleid is verontrustend. Er worden miljoenen aan onderzoeken gewoon in de prullenbak gegooid of misbruikt.
  Wanneer gaat het verstand nu eens regeren?

 • bouke 05/03/2012 at 11:01 pm Reply

  pas als er een manier is uitgevonden om wiet zo te patenteren dat alleen de grootste kriminelen( monsato oid) er aan kunnen verdienen, terwijl het voor ons verboden blijft,…pas dan heeft men reden wiet te legaliseren,…toch?

 • Myra 06/03/2012 at 2:50 am Reply

  Er is hoogstwaarschijnlijk níets dat Opstelten ervan kan overtuigen, dat hij misschien toch ‘n beetje te weinig weet van cannabis, om er weloverwogen beslissingen over te (kunnen) nemen.

 • nol van schaik 08/03/2012 at 3:54 pm Reply

  Goede documentaire.

  Hoe komen we aan dat rapport, het rapport dat Donner verscheurd zou hebben?

  Hebben wij geen recht op openheid?

 • webmaster 08/03/2012 at 4:58 pm Reply

  @Nol: er wordt hard aan gewerkt… Een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur) kan in laatste instantie ingezet worden. Vooralsnog verwachten we dat de minister keihard zal ontkennen dat deze eerste versie bestaat of ooit bestaan heeft. Zoals Paul Simon zingt: ‘Politics is ugly’…

 • Myra 18/03/2012 at 3:06 am Reply

  1e regel Nederlandse Grondwet: Art. 1
  – “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

  Minister Opstelten maakt hier dus een uitzondering op, immers: “Allen worden in gelijke gevallen gelijk behandeld,” behálve… burgers die niet wonen in plaatsen waar een coffeeshop gevestigd is!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*