Justitie: “Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze optreden tegen coffeeshops die zich niet aan wietpas houden”

Breaking news in dagblad de Pers: een woordvoerder van justitie verklaart tegen de krant: “Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze optreden tegen coffeeshops die zich niet aan de wietpas houden.” Aangezien vrijwel elke coffeeshopgemeente tegen de wietpas en de besloten club is, lijkt maar één conclusie mogelijk: de besloten club is van de baan.

Het artikel, geschreven door Merel van Leeuwen, verscheen vanavond op de website van de Pers onder de kop ‘Hard softdrugsbeleid kan sneuvelen op het stadhuis’. Klik hier voor het hele artikel.

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)

De intro vat de strekking goed samen:
“Gemeenten mogen van het ministerie zelf bepalen hoe ze optreden tegen coffeeshops die de wietpas boycotten. Een plus een is twee. Veel gemeenten zijn tegen de wietpas, die zullen dus niet snel tot sluiting overgaan.” In de eerste alinea volgt het citaat dat in potentie een einde maakt aan de kabinetsplannen om coffeeshops verplicht om te vormen tot besloten clubs met een controleerbare ledenlijst:

“Ze waren pertinent tegen de invoering van de wietpas, de burgemeesters van gemeenten met coffeeshops. En nu krijgen ze van het ministerie van Veiligheid en Justitie de mogelijkheid hun verzet in beleid om te zetten. ‘Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze optreden tegen coffeeshops die zich niet aan de wietpas houden’, laat het ministerie weten.”

Van Leeuwen trekt de conclusie uit deze woorden: “Opvallend, omdat het harde softdrugsbeleid van minister Opstelten dus bij de poorten van het stadhuis kan sneuvelen. Want menig burgemeester zal er niet aan moeten denken om de coffeeshops te sluiten. Dan weet je zeker dat de handel in softdrugs ondergronds gaat, dat illegale handelaren de markt overnemen, met overlast en criminaliteit tot gevolg.”

Ludiek protest tegen de wietpas tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2011: Ivo Op-stelten vraagt een bezoeker naar haar pas (© Gonzo media)
Cannabis Bevrijdingsdag 2011: Ivo Op-stelten vraagt een bezoeker naar haar pas (© Gonzo media)

Voor coffeeshopondernemer Nol van Schaik uit Haarlem is het zo klaar als een klontje. Op deze website liet hij vanavond een kort commentaar achter: “GEWONNEN!!!! Dag Ivo….”

In de Pers schrijft verslaggever Merel van Leeuwen: “Al sinds Opstelten de gehate wietpas presenteerde, is de kritiek niet van de lucht. Niet alleen van de coffeeshops, die in een aantal steden zoals in de grensstreek en Amsterdam een flinke inkomstendaling zien aankomen, maar ook van de gemeenten. Venlo bijvoorbeeld is tegen, en Den Bosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Ze vrezen dat de illegale straathandel in softdrugs door de ledenregistratie toeneemt en dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid in hun stad. In Venlo gaan al verhalen rond dat criminelen panden aan het opkopen zijn van waaruit ze straks de illegale handel kunnen bedrijven.”

Zijn we nu in heel Nederland van de wietpas en de besloten club af? Dat lijkt toch te vroeg gejuicht. Burgemeesters die wél coffeeshops willen sluiten die het nieuwe B (Besloten club)-criterium en I (Ingezeten)-criterium overtreden, kunnen dat gewoon doen.

Foto: Coffeeshopnieuws.nl
Foto: Coffeeshopnieuws.nl

De Pers:
“Maar ja, wet is wet en die moet gevolgd worden, dat zegt ook een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘De burgemeester is verantwoordelijk en die zal moeten optreden. Als uiterste middel zal hij de coffeeshop kunnen sluiten.’ Een gevalletje van kieper maar over de schutting. Op landelijk niveau wordt iets besloten en het lokale bestuur wordt ermee opgezadeld. En nu wordt het interessant. Omdat het aan de gemeenten wordt overgelaten, kan het zijn dat burgemeester Hoes van Maastricht anders zal optreden tegen ongehoorzame coffeeshophouders dan burgemeester Rombouts van Den Bosch.”

In het artikel komen ook woordvoerders van de gemeente Haarlem en Eindhoven aan het woord. In Haarlem besloten alle zestien coffeeshops afgelopen vrijdag de wietpas en registratie van klanten te boycotten. Renske Piet van de gemeente Haarlem: ‘Wij moeten in Haarlem nog bepalen hoe we zullen optreden. Daar heeft de gemeenteraad het laatste woord in, want die stelt het sanctiebeleid vast.’ De meest verregaande sanctie, sluiting, is volgens Piet niet wenselijk, omdat de handel in cannabis dan ondergronds zal gaan.

Ivo Opstelten spreekt een politiek café in Eindhoven toe op 28 februari 2011 (©Gonzo media)
Ivo Opstelten spreekt een politiek café in Eindhoven toe op 28 februari 2011 (©Gonzo media)

Arnaud Strijbis, woordvoerder van de gemeente Eindhoven zegt in het artikel dat burgemeester Rob van Gijzel minister Opstelten voortdurend heeft gewezen op de handhavingsproblemen die zullen ontstaan door zijn plannen. Volgens Strijbis kan het nog alle kanten op met de handhaving, omdat de criteria daarvoor nog moeten worden vastgesteld door de burgemeesters en de minister.

Het artikel eindigt met een citaat uit de brief die Opstelten op 15 december 2011 aan de Tweede Kamer stuurde. In deze brief staat dat ‘de burgemeester het nieuwe drugsbeleid handhaaft in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie, met inachtneming van de lokale prioriteiten’. De Pers: “Niet echt een duidelijke aanwijzing.”

Zie ook: Nol van Schaik: “Aan alle coffeeshopondernemers van Nederland”, Coffeeshopnieuws.nl, 21 februari 2012

Zie ook: Wietpas in Haarlem buitenspel gezet, wie volgt?, Coffeeshopnieuws.nl, 22 februari 2012

Zie ook: Rehwinkel wil geen wietpas, RTV Noord, 22 februari 2012

Comments (3)

  • nol van schaik 22/02/2012 at 2:50 am Reply

    Snellle reactie! Volgens mij is de Wietpas stuk.

  • Erique 23/02/2012 at 1:24 pm Reply

    Meneer Ivo wilt heel veel dingen, maar moet wel doorhebben dat ook hij aan de wet heeft te houden.Nu afwachten wat hij verder gaat doen.Dit is iedergeval positief nieuws & nu op 420 laten zien wat we nog meer in petto hebben.Die 15% maatregel kan van mij ook de kast in.

  • Bart 24/02/2012 at 1:46 pm Reply

    Op naar een dubbel gedoogbeleid dus…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*