Coffeeshops Haarlem weigeren wietpas in te voeren

Alle zestien coffeeshops in Haarlem, verenigd in het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers, weigeren mee te werken aan de invoering van de wietpas. Aanleiding voor het besluit is een enquête onder 702 bezoekers waaruit blijkt dat slechts 12,4% van de ondervraagden bereid is zich te laten registeren.

De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik bij de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2009 (© Gonzo Media)
De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik bij de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2009 (© Gonzo Media)

Gisteren verspreidde het THC een persbericht over hun besluit en de enquête: klik hier. Nadat de persbureaus NOVUM en ANP het bericht oppikten, volgen vandaag onder meer het Parool en NRC/Handelsblad. “Als wij ruim 85 procent van onze klanten verliezen, gaan we failliet”, aldus THC-voorzitter Wilco Sijm tegen persbureau Novum. In het persbericht schrijven de Haarlemse coffeeshopondernemers:

“Bij een faillissement houdt een coffeeshop op te bestaan, meedoen aan de wietpas is dus gewoon geen optie. Daar komt bij dat alle werknemers van de Haarlemse coffeeshops, zo’n 90 personen, op straat kunnen komen te staan, en een uitkering moeten aanvragen. Ook dat is onwenselijk, want naast de Haarlemse coffeeshop werknemers zouden alle legale cannabis verkopers van andere coffeeshops in ons land werkeloos worden. Dan komen er zo’n 4000 mensen bij die werkloos zullen blijven, want met het stigma van cannabis verkoper/gebruiker op hun CV zal geen werkgever ze willen hebben.”

De resultaten van de enquête spreken duidelijke taal: van de 87,6% die zich niet wil laten registreren is 62,9% van plan cannabis bij een straatdealer te gaan kopen, 21,7% geeft aan zelf te gaan kweken. Klik hier voor PDF met de volledige resultaten van de enquête.

Foto: Coffeeshopnieuws.nl
Foto: Coffeeshopnieuws.nl

“Als onze klanten door de overheid worden gedwongen om op straat te gaan scoren”, aldus het persbericht, “komen ze terecht bij mensen die naast cannabis ook hard drugs verkopen, en dat is volgens het THC niet acceptabel.”

Met nog een dikke tien maanden te gaan voordat de nieuwe criteria in heel Nederland gehandhaafd zullen gaan worden, trekken de Haarlemse coffeeshops nu een streep in het zand. “De 16 Haarlemse coffeeshop eigenaren hebben dus besloten geen gevolg te geven aan de toevoegingen I en B van de AHOJG-IBA criteria, de nieuwe spelregels voor gedoogde coffeeshops. Wij gaan samen met onze medewerkers en klanten liever de strijd aan met Minister Opstelten over discriminatie en verplichte registratie dan letterlijk werkeloos toe te moeten kijken hoe onze rustige straten in het werkgebied van straatdealers en drugsrunners veranderen.”

Zie ook: Burgerinitiatief tegen wietpas en registratie in Amsterdam, VOC Blog, 9 februari 2012

Zie ook: Wietpasboycot: Maastrichtse bijval voor standpunt Haarlemse coffeeshop, Maastricht Dichtbij, 20 februari 2012

Reportage JDTV met Nol van Schaik (Willie Wortel Haarlem) en Jason den Enting (Dampkring, Amsterdam), 18 februari 2012:

Comments (5)

 • nol van schaik 19/02/2012 at 2:36 pm Reply

  The only way to go. Just say: NO!

 • webmaster 19/02/2012 at 3:27 pm Reply

  Press release Haarlem coffeeshop owners in English:
  http://www.coffeeshopnieuws.nl/index.php/blog/3-articles/34-haarlems-coffeeshop-entrepreneurs-refuse-to-introduce-weedpass

 • rene 19/02/2012 at 8:18 pm Reply

  Zet die enquete op de site, dan kunnen nog veel meer cannabisliefhebbers hun mening over dit onzalige plan kwijt

 • naam 20/02/2012 at 9:35 am Reply

  Pak de twee uiteindes en leg het touw plat op de grond.
  Sla nu één helft voor tweederde terug,
  en wikkel het om het midden van de lus tot er bovenaan nog maar een klein stukje uitsteekt.
  Stop hier het touweinde door en trek goed aan.
  Hang nu het touweinde aan een stevige balk zodat de lus net boven je hoofd hangt.
  Pak een stoel, ga er op staan en steek je nek erdoor
  SRING!
  .. nee?
  Nee?!!!
  NEEE?!!!@?!@?!@!@?!#$@#$
  Wat zeg je nou!!?@ je wil niet springen?!@?!@#?@$#?@$?#@%
  Wel G*DMILJAAR!!@!SPRING.. NU.. SPRING!@!@
  tsk, ook altijd die recancitrante sector he, ze vragen er gewoon om!
  Ik vind wiet stom dus we gaan het nu verbieden ja..
  whaaAAA.
  Het CDA

  (goed gedaan mannen, als je het mij vraagt zelfs wat aan de late kant. Wietprijzen van 10 – 12 euro per gram hebben je ook al heel wat klanten gekost)

 • Erique 21/02/2012 at 12:24 am Reply

  De huisdealers gaan weer terug komen, alleen je zal het aan de buitenkant niet zien.Ook aan de buitenkant zal niet te zien zijn de illegale goedjes die er verhandeld worden en ja tenslotte bij huisdealers heb je geen leeftijdsbegrenzing zoals bij coffeeshops nu vanaf 18 jaar, dus meer kinderen zullen in aanraking komen.Kwaliteit zal er ook niet beter op worden.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*