Coffeeshops Haarlem weigeren wietpas in te voeren

  • SHARE:
  • Tweet this

February 19th, 2012 | 14:06
Door webmaster

Alle zestien coffeeshops in Haarlem, verenigd in het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers, weigeren mee te werken aan de invoering van de wietpas. Aanleiding voor het besluit is een enquête onder 702 bezoekers waaruit blijkt dat slechts 12,4% van de ondervraagden bereid is zich te laten registeren.

De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik bij de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2009 (© Gonzo Media)

De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik bij de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2009 (© Gonzo Media)

Gisteren verspreidde het THC een persbericht over hun besluit en de enquête: klik hier. Nadat de persbureaus NOVUM en ANP het bericht oppikten, volgen vandaag onder meer het Parool en NRC/Handelsblad. “Als wij ruim 85 procent van onze klanten verliezen, gaan we failliet”, aldus THC-voorzitter Wilco Sijm tegen persbureau Novum. In het persbericht schrijven de Haarlemse coffeeshopondernemers:

“Bij een faillissement houdt een coffeeshop op te bestaan, meedoen aan de wietpas is dus gewoon geen optie. Daar komt bij dat alle werknemers van de Haarlemse coffeeshops, zo’n 90 personen, op straat kunnen komen te staan, en een uitkering moeten aanvragen. Ook dat is onwenselijk, want naast de Haarlemse coffeeshop werknemers zouden alle legale cannabis verkopers van andere coffeeshops in ons land werkeloos worden. Dan komen er zo’n 4000 mensen bij die werkloos zullen blijven, want met het stigma van cannabis verkoper/gebruiker op hun CV zal geen werkgever ze willen hebben.”

De resultaten van de enquête spreken duidelijke taal: van de 87,6% die zich niet wil laten registreren is 62,9% van plan cannabis bij een straatdealer te gaan kopen, 21,7% geeft aan zelf te gaan kweken. Klik hier voor PDF met de volledige resultaten van de enquête.

Foto: Coffeeshopnieuws.nl

Foto: Coffeeshopnieuws.nl

“Als onze klanten door de overheid worden gedwongen om op straat te gaan scoren”, aldus het persbericht, “komen ze terecht bij mensen die naast cannabis ook hard drugs verkopen, en dat is volgens het THC niet acceptabel.”

Met nog een dikke tien maanden te gaan voordat de nieuwe criteria in heel Nederland gehandhaafd zullen gaan worden, trekken de Haarlemse coffeeshops nu een streep in het zand. “De 16 Haarlemse coffeeshop eigenaren hebben dus besloten geen gevolg te geven aan de toevoegingen I en B van de AHOJG-IBA criteria, de nieuwe spelregels voor gedoogde coffeeshops. Wij gaan samen met onze medewerkers en klanten liever de strijd aan met Minister Opstelten over discriminatie en verplichte registratie dan letterlijk werkeloos toe te moeten kijken hoe onze rustige straten in het werkgebied van straatdealers en drugsrunners veranderen.”

Zie ook: Burgerinitiatief tegen wietpas en registratie in Amsterdam, VOC Blog, 9 februari 2012

Zie ook: Wietpasboycot: Maastrichtse bijval voor standpunt Haarlemse coffeeshop, Maastricht Dichtbij, 20 februari 2012

Reportage JDTV met Nol van Schaik (Willie Wortel Haarlem) en Jason den Enting (Dampkring, Amsterdam), 18 februari 2012:

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.