Omdat een gewaarschuwd parlement voor twee telt, herhalen we wijze woorden van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. In de Volkskrant waarschuwde hij eind 2010 in ondubbelzinnige termen voor de effecten van de kabinetsplannen met coffeeshops en cannabis.
Bij de regeling van werkzaamheden na het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vroeg Boris van der Ham (D66) afgelopen dinsdag om spoed bij de agendering van het hoofdlijnendebat drugsbeleid. Dit ‘drugsdebat’ wordt al sinds maart 2008 uitgesteld. Inmiddels geldt per 1 januari 2012 een nieuwe Aanwijzing Opiumwet en zijn de AHOJG-criteria uitgebreid met de I van ingezetenen en de B van Besloten club. De nieuwe regels gelden dus al, maar zullen pas per 1 mei (Brabant, Zeeland en Limburg) of 1 januari 2013 (rest van Nederland) worden gehandhaafd.
Van der Ham vroeg op 7 februari aan de voorzitter van de Tweede Kamer, namens de D66 fractie: “Al heel lang staat het hoofdlijnendebat drugsbeleid op de agenda. Ik heb zo-even in een andere kwaliteit gevraagd om een debat op de agenda te zetten voor de volgende week, maar het is wel van groot belang dat of de volgende week of in ieder geval direct na de krokusvakantie dat hoofdlijnendebat gaat plaatsvinden. Op 1 mei gaat de wietpas in. Die datum nadert met rasse schreden. Wij hopen dus zo snel mogelijk dit debat te kunnen voeren.”
Hieronder vind je de tekst van het artikel ‘Softdrugsbeleid kabinet ramp’ (de Volkskrant, 20 november 2010). NB: in verband met auteursrecht zijn enige zinnen verwijderd uit het artikel. Klik hier voor het hele artikel op de website van de Volkskrant.
‘Softdrugsbeleid kabinet ramp’
Maartje Bakker, Jaap Stam • 20/11/10, 00:00
AMSTERDAM/DEN HAAG • Het softdrugsbeleid van het kabinet zal desastreus uitpakken in Amsterdam, vreest burgemeester Eberhard van der Laan. Als alle coffeeshops binnen een straal van 350 meter rondom een school moeten worden opgedoekt, blijven er nog 36 van de 223 over. Meer overlast rondom coffeeshops die mogen blijven en een opbloeiende straathandel zullen het gevolg zijn.
Ook het pasjessysteem dat coffeeshops uitsluitend toegankelijk maakt voor meerderjarige inwoners van Nederland zal faliekant verkeerd uitwerken, verwacht Van der Laan. ‘Als toeristen de toegang tot de coffeeshop wordt ontzegd, wordt het weer lucratief softdrugs te verkopen op straat. Dan krijgen we de toestanden van de Zeedijk van de jaren tachtig terug. Is die straat eindelijk opgeknapt, komen de dealers terug. Doe dat de straat niet aan.’
Van der Laan verwoordt het standpunt van de politie, justitie en het stadsbestuur. Zij hebben er deze week over vergaderd. Hij reageert ook op minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die liet weten geen uitzondering te maken voor Amsterdam.
(…) ‘In Amsterdam hebben we met de coffeeshops het softdruggebruik beheersbaar gemaakt. (…) Wij hebben zicht op wat er in coffeeshops gebeurt. Wij controleren streng. De politie loopt dagelijks coffeeshops binnen. In vijf jaar zijn er vijftien minderjarigen aangetroffen. Wij zitten boven op coffeeshops die overlast veroorzaken. Met de gedoogvergunning hebben we een stok achter de deur. De vergunning kunnen we afpakken.’ (…)
De regeringspartijen hebben afgesproken dat een coffeeshop niet binnen 350 meter van een school mag staan. Als dat geldt voor middelbare scholen, moeten in Amsterdam 116 coffeeshops sluiten. Als ook de basisscholen er onder vallen, blijven er 36 coffeeshops over. ‘Dan is het gedaan met het gedoogbeleid.’
Het pasjessysteem dat het kabinet wil invoeren, zal werken in de grensstreek, maar niet in Amsterdam, verwacht Van der Laan. ‘De Amsterdamse coffeeshops bedienen voor een deel toeristen, maar zij veroorzaken niet de overlast die de grensstreek teistert. Toeristen komen niet alleen naar Amsterdam voor een coffeeshop om meteen weer te vertrekken.’
Amsterdam trekt jaarlijks vier miljoen toeristen, van wie naar schatting een kwart een coffeeshop bezoekt. Van der Laan: ‘Veruit de meeste toeristen komen niet voor de coffeeshops. Maar die worden straks lastiggevallen door agressieve straatverkopers.’
(…) Behalve in de vier grote steden in de Randstad, vooral in Amsterdam, zijn er concentraties van coffeeshops in de grote steden van Brabant, Limburg, Twente, Zuidoost-Drenthe, het zuiden van Groningen, het Gooi en Zeeland, veelal grensstreken. Door de overlast, in de grensstreken veelal veroorzaakt door bezoekers uit het buitenland, proberen gemeenten het aantal terug te dringen. In 2009 schaften Bergen op Zoom en Roosendaal het gedoogbeleid voor coffeeshops af. Alle coffeeshops daar zijn gesloten.
Comment (1)
jansen klaesen 17/02/2012 at 10:24 am
Well you can sign-up for an weedpass on wietpas dot eu i heared the first people signing up are sure to have a personal weedpass no mater what country…