“Coffeeshops sluiten helpt eigenlijk nergens tegen”

Verstandige taal van het Groningse PvdA-raadslid Randy Martens deze week. Op de website GroningenDichtbij verscheen zijn artikel ‘Wiet gebruiken? Zelf weten’. 

Bron: http://groningen.dichtbij.nl/opinie/wiet-gebruiken-zelf-weten

Rick's Coffeeshop, Amsterdam (© Gonzo media)
Rick's Coffeeshop, Amsterdam (© Gonzo media)

Wiet gebruiken? Zelf weten

Coffeeshops sluiten helpt eigenlijk nergens tegen en het is niet vaak zo in de politiek maar de feiten staven het: Nederland heeft een laag cannabis gebruik vergeleken met andere Westerse landen, slechts 6,1% van de Nederlanders gebruikt met enige regelmaat cannabis. In de VS is dat 12,6% en in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is dat 10,8%.

Coffeeshops gedogen helpt dus tegen cannabis gebruik, en tegenstanders willen het vast niet verbieden om het gebruik aan te moedigen. Een raar standpunt dus eigenlijk. Ik denk geen onderzoek nodig te hebben om geloofwaardig te beweren dat de maatschappelijke schade van alcohol vele malen groter is dan van wietgebruik.

Qua schadelijkheid voor de gezondheid zijn alcohol en cannabisgebruik vergelijkbaar volgens wetenschappers. Van alcohol vinden alle politieke partijen dat we de keuze tot gebruik aan mensen zelf over kunnen laten. De PvdA vindt dit ook voor wietgebruik. Het gros van de mensen gebruikt het verantwoordelijk en wij vinden dat zij de vrijheid hebben dat te doen als ze dat willen. Als we alle dingen verbieden die we zelf niet leuk vinden blijft dit geen leuke stad. Eurosonic geeft ook vast een beetje geluidsoverlast.

100% legaal
100% legaal

Qua overlast blijkt dat deze vooral bestaat uit verkeersoverlast van klanten van coffeeshops en vervuiling op straat. (Interval Rapport, ‘Lokaal Balanceren’, 2011) Waar groepjes coffeeshops zitten zoals in de Steentilstraat is wel veel overlast. Die kan bestreden worden zonder ze allemaal te sluiten, daarom vindt de PvdA dat minder kluitjes aan coffeeshops in de binnenstad moeten zijn.

Geïsoleerde wietwinkels blijken veel minder overlast te geven. Het type overlast dat coffeeshops wel veroorzaken zou natuurlijk gewoon verdwijnen als je het bij iedere benzinepomp en supermarkt kon kopen, maar een legalisering en dus normalisering van coffeeshops wordt al jaren tegen gehouden door conservatieve partijen als het CDA.

Randy Martens
Raadslid PvdA Groningen

KLIK HIER OM DE PETITIE STOP DE WIETPAS DIGITAAL TE ONDERTEKENEN

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*