Logboek VOC: Jaar van de waarheid

Vanaf nu beschikbaar: de Logboeken VOC van december 2011 en januari 2012: ‘Jaar van de waarheid’ en ‘Lobby & mini-microscoopjes’.

Het Logboek VOC, over het reilen en zeilen van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod, verschijnt elke maand in EssensiE en Highlife. Op de VOC-site zijn alle afleveringen in PDF-formaat beschikbaar. Hieronder vind je de tekst van het VOC Logboek van deze maand.
Klik hier voor alle Logboeken

Logboek VOC januari 2012

Jaar van de waarheid

VOC_Logboek_januari_2012
(klik voor grotere versie)

‘Het is tijd’ luidde de slogan waarmee de Servische protestbeweging Otpor haar succesvolle actie startte tegen de frauduleuze herverkiezing van Milosevic in 2000. Hetzelfde geldt nu voor acties om de coffeeshops en onze cannabiscultuur te redden. 2012 wordt het jaar van de waarheid.

In de brief die minister Opstelten op 15 december vorig jaar aan de Tweede Kamer stuurde, stelt hij dat de wietpas in de drie Zuidelijke provincies op 1 januari wordt ingevoerd, maar pas vanaf 1 mei zal worden gehandhaafd. De VOC reageerde dezelfde dag met een persbericht waarin woordvoerder Joep Oomen de brief als juridisch lapwerk karakteriseert. Oomen: ‘De brief behelst geen enkel concreet antwoord op de vele vragen die de afgelopen maanden gesteld zijn door ambtenaren van de Zuid-Nederlandse gemeenten, die het eerst met de wietpas te maken zullen krijgen. De minister heeft juridisch lapwerk geleverd; zo worden in de brief twee verschillende data genoemd waarop de maatregel zou worden ingevoerd: 1 januari en 1 mei 2012.’

Beeld: PvdA Venlo
Beeld: PvdA Venlo

Protestactie
In plaats van met antwoorden op vragen over uitvoerbaarheid en juridische haalbaarheid van al zijn plannen, creëert Opstelten met zijn brief nog meer onduidelijkheid. Joep Oomen: ‘De wietpas is vooral bedoeld als een stokpaardje van deze minister, die zich hardnekkig vastklampt aan de illusie dat hij daarmee overlast en criminaliteit kan  terugdringen. Het tegendeel is waar, en daar raken ook steeds meer gemeenteambtenaren van overtuigd. Voor het echte probleem, de nog altijd volledig illegale en ongecontroleerde aanvoer van de coffeeshops, bieden de plannen nog niet het begin van een oplossing. Voor dealers is de wietpas een geschenk uit de hemel; zij laten vandaag de champagnekurken knallen.’ Een paar dagen voor de brief van Opstelten startte de PvdA Venlo de campagne ‘Stop de wietpas’, inclusief een digitale petitie. De VOC ondersteunt deze actie van harte. Als jij nog niet getekend hebt, doe dat dan vandaag nog: http://petities.nl/petitie/stop-de-wietpas.

Lobby
De lobby-werkgroep van de VOC, bestaande uit coffeeshopondernemers Myranda Bruin en Marc Josemans en VOC-ers Derrick Bergman en Joep Oomen, is sinds oktober druk bezig landelijke en lokale politici duidelijk te maken hoe desastreus de maatregelen van Opstelten uit zullen pakken. Voor de korte termijn is het lobbydoel deze maatregelen zo lang mogelijk uit te stellen; de datum van 1 mei is in dat verband een klein succesje. Op langere termijn wil de VOC aantonen dat de geplande maatregelen onnodig en contraproductief zijn; de enige oplossing voor problemen die nu bestaan rond cannabis is regulering van de teelt en verdere normalisering. Dat besef dringt internationaal steeds breder door. Het recente besluit van de Baskische regering om de teelt voor Cannabis Social Clubs volledig te legaliseren is daar een mooi voorbeeld van. Ook hoopgevend is de beslissing van het stadsbestuur van Kopenhagen om cannabisconsumptie te legaliseren en de handel te reguleren via een netwerk van winkels en cafés.

Stuiptrekkingen
Dit kabinet vecht een oorlog uit het verleden, maar zoals vaker zijn de laatste stuiptrekkingen van het ancien régime het heftigst. Als Opstelten zijn zin krijgt is het binnen een jaar afgelopen met de coffeeshop. Goed nieuws voor dealers en misschien ook voor growshops en zadenhandelaren, maar slecht nieuws voor de cannabisconsument. Daarom moet die consument nu in beweging komen. Laat je niet langer lijdzaam discrimineren en in een hoekje drukken door de politiek. Teken de petitie tegen de wietpas, schrijf brieven naar je lokale politici en media en kom uit de kast als blower. De VOC kan je daarbij helpen. Tegelijk kun jij de VOC helpen door actief te worden als vrijwilliger. Bijvoorbeeld voor de vierde editie van Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam, dit jaar op zondag 17 juni. Natuurlijk kun je de VOC ook financieel ondersteunen, met een donatie of door het kopen van VOC mini-microscoopjes, lange vloei of DVD’s van het Cannabis Tribunaal. Het is tijd.

Klik hier voor PDF van het Logboek VOC van december 2011: Lobby & mini-microscoopjes

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*