20 april: Smoke out tegen wietpas en discriminatie in Amsterdam

“Op 20 april 2012 komen cannabisliefhebbers van over de hele wereld naar Amsterdam. Zij komen om te laten zien dat ze zich niet zullen laten discrimineren door de Nederlandse overheid.” Dit meldt coffeeshopnieuws.nl vandaag in een persbericht.

420_Smokeout_Amsterdam_2012
Beeld: Coffeeshopnieuws.nl

Click here for English info & other languages.
De volledige tekst van het persbericht dat vandaag is gepubliceerd:

Op 20 april 2012 komen cannabis liefhebbers van over de hele wereld naar Amsterdam.
Zij komen om te laten zien dat ze zich niet zullen laten discrimineren door de Nederlandse overheid.

Het ‘wietpas’ beleid discrimineert Nederlanders tegenover gelijke andere Nederlanders door deze niet toe te laten in andere coffeeshops dan die waar de persoon zich officieel als lid aanmeld.

Hiermee jaagt dit beleid de Nederlandse cannabisgebruiker de illegaliteit in omdat deze dan buiten de eigen woongemeente aangewezen is op de straathandel.

Beeld: Coffeeshopnieuws.nl
Beeld: Coffeeshopnieuws.nl

De buitenlanders worden gediscrimineerd op basis van afkomst met een ongeldige reden daarachter, namelijk dat de overlast rond coffeeshops expliciet door buitenlanders veroorzaakt zou worden.
Zij worden geweigerd op basis van het zogenaamde ‘buurlandbeginsel’.

De tourist komt dus de coffeeshop dan niet meer in maar mag wel gewoon nog blowen en tot 5 gram wiet bij zich hebben in Nederland zonder daarmee tegen juridische problemen aan te lopen.

Logisch gevolg: de tourist keert zich ook tot de straathandel.

De basis en hoofdpilaar van het Nederlandse gedoogbeleid is de bescherming van de volksgezondheid, met als doel een scheiding der markten aan te brengen tussen hard- en softdrugs.

De coffeeshops waren daarvoor het uitgekozen middel werd toen besloten.
Daar konden diegenen die graag van het plantje genieten in alle veiligheid een blowtje of pijpje roken waarvan ze zeker wisten dat het een schone en goede kwaliteit had.
Zonder voor hun wietje naar de straathandelaren te hoeven gaan die behoudens een selectie van echte harddrugs vaak ook nog zeer onbetrouwbare wiet verkopen.

Eerst kon iemand (boven de 18) die eens cannabis zou willen proberen daarvoor dus terecht in de coffeeshop waar zij niet met harddrugs in aanraking kwamen.
Nu zal diegene JUIST aangewezen zijn op de straathandel.

Beeld: Druguserpeaceinitiative.org
Beeld: Druguserpeaceinitiative.org

Sporadische blowers die slechts een paar keer per jaar een jointje willen roken zullen zich niet registreren voor coffeeshop clubs.
Tuurlijk stoppen sommigen, maar een groot deel zal zich ook weer tot de illegale straathandelaren keren.

Het ‘wietpas’-beleid jaagt zowel de Nederlandse cannabisliefhebber als de buitenlandse canna-tourist de straat op.

Dit staat dus in volledig contrast met de basisbeginselen van het Nederlandse gedoogbeleid.

De handhaving van het nieuwe ‘wietpas’-beleid gaat pas per 1 mei 2012 in!

En daarom zullen blowers vanuit heel Nederland en uit veel Europese en internationale landen op 20 april 2012 naar Amsterdam komen.
Om nog 1 maal te kunnen genieten van de vrijheid om cannabis te gebruiken in de Nederlandse coffeeshops. En te laten horen dat zij zich niet zullen neerleggen bij de gestelde eisen.

Waarom 20 april 2012?
Happy_420
420 of 4-20 of 4:20 zijn getallen data en tijden die in de cannabis cultuur bekend zijn als het onderlinge ‘codewoord’ om een blowtje te roken. Dit stamt oorspronkelijk van een groepje studenten in de USA die na schooltijd dagelijks om 4:20 PM afspraken om samen dan een jointje te roken. Langzaamaan is dit verhaal zich onder de andere blowers van die school gaan verspreiden en uiteindelijk kregen de cannabis media hier lucht van en gingen dit ook gebruiken…

Zo is 4-20 de datum dus 20 April en 4:20PM de tijd geworden waarop vele cannabis gebruikers in groepen tezamen komen in parken en bij universiteiten om vreedzaam een joint te roken. Dit soort gelegenheden worden ‘Smoke-Out’ genoemd.

Dergelijke Smoke-Out’s worden ook gehouden op plaatsen waar cannabisgebruik verboden is zoals o.a. vele universiteiten in de USA. De politie treedt bij dergelijke gelegenheden meestal helemaal niet op, tenzij er gehandeld wordt. Iedereen brengt dan ook zijn eigen joint mee.
Dit fenomeen verplaatst zich de laatste jaren langzaam naar Nederland.

Met het komende nieuwe ‘Wietpas’-beleid zijn velen van plan om dit jaar op 20 april, dus voor de handhaving van deze regels, nog 1 maal te laten horen en zien in Amsterdam dat zij hierheen komen om te genieten van de Nederlandse vrijheid op het gebied van cannabisgebruik.

Er zullen zich die dag hoogst waarschijnlijk verschillende Smoke-Out’s vormen uit protest tegen de Discriminerende ‘Wietpas’ regels.

Voor meer informatie:
http://www.coffeeshopnieuws.nl

Peter Lunk, Cannabis Activist
Coffeeshop FAN! en medicinaal gebruiker.

Comments (3)

 • M 03/01/2012 at 6:36 pm Reply

  Ik ben er bij.
  Hopelijk ontzettend veel mensen die graag een weedje of hasje roken om wat voor reden dan ook!
  Het is tijd om te laten zien dat we het hier niet me eens zijn!
  Dit kabinet is volledig ontspoort wat betreft het gedoogdbeleid!!
  PEOPLE SHOULD NOT FEAR THEIR GOVERNMENT, GOVERNMENT SHOULD FEAR ITS PEOPLE!!!! HET IS TIJD OM OP TE STAAN!!! Samen zijn we sterk! samen zijn we 1!!

 • Pariaz 16/01/2012 at 12:26 am Reply

  Ey man, Ik wil graag iets voor de beweging betekenen….woordvoerder, of artiest…..
  check wie is wakker….. op http://www.pariaz.nl als jullie willen kan ik een speciale track maken….
  mail maar…
  1 liefde en vecht voor de goede zaak!!!
  tijd om op te staan, niet om alleen maar shop te gaan!!

 • Ik kom zeker!!!!!! 09/02/2012 at 10:40 pm Reply

  Kom op , iedereen die weleens een jointje rookt.
  steun betuigen @420
  Ondanks de tegenslag maken we er een mooie dag van samen. Zelfs al is het de laatse die we hebben.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*