18 oktober: VOC herdenkt 35 jaar gedoogbeleid in Hilversum

Op 18 oktober a.s. is het precies 35 jaar geleden dat het gedoogbeleid voor softdrugs van kracht werd in Nederland. Ter gelegenheid van dit feit en om te protesteren tegen de ramkoers van dit kabinet, zal een VOC-delegatie rond 11.00 uur een ‘wietkrans’ leggen bij het monument voor tolerantie en verdraagzaamheid in Hilversum.

Monument voor tolerantie en verdraagzaamheid in Hilversum
Monument voor tolerantie en verdraagzaamheid in Hilversum

De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod werd begin 2009 opgericht en verenigt alle personen, partijen en organisaties die af willen van het onnodige en contraproductieve verbod op cannabis. Regulering van de teelt is de enige logische en duurzame oplossing voor de problemen die nu spelen rond cannabis. Zeker nu landen als Spanje, België, Tsjechië, de VS en Portugal cannabis hebben gedecriminaliseerd, is daar ook internationaal voldoende politieke ruimte voor.

VOC-woordvoerder Joep Oomen: ‘De voorstellen van dit kabinet, de wietpas, het 350 meter afstandscriterium, het onzalige plan om zogenaamd sterke wiet tot hard drugs te verklaren: het is louter symboolpolitiek die geen problemen oplost, maar wel nieuwe ellende oplevert. Volksgezondheid speelt geen rol meer bij de bepaling van het cannabisbeleid. Waarschuwingen en adviezen van wetenschappers, lokale bestuurders en de verslavingszorg worden botweg genegeerd. Het kabinet voert een volstrekt contraproductieve oorlog tegen een plant, terwijl een nuchtere kijk op cannabis, tolerantie en harm reduction internationaal juist in opmars zijn.’

Tijdens het rondetafelgesprek over drugsbeleid in de Tweede Kamer op 3 oktober jl. bleek opnieuw dat experimenten met regulering van de achterdeur van coffeeshops zonder meer mogelijk zijn binnen de internationale verdragen die ons land heeft ondertekend. VOC_kaart_01_klein
Oomen: ‘Na 35 jaar doen alsof de cannabis die coffeeshops verkopen uit de lucht komt vallen, moet de overheid eindelijk zijn kop uit het zand halen en werk maken van transparante regulering van de teelt.’

Het monument voor tolerantie en verdraagzaamheid staat voor het NS station in het centrum van Hilversum. De VOC roept sympathisanten en betogers nadrukkelijk op zich waardig en respectvol te gedragen tijdens de betoging.

Dinsdag 18 oktober
Stationsplein Hilversum
Vanaf 11.00  uur

Zie ook: Vereniging voor opheffing cannabisverbod legt wietkrans, Omroep Brabant, 11 oktober 2011

Comments (5)

 • Cannawizard 17/10/2011 at 10:04 am Reply

  Ik vind het erg jammer dat er nu wederom een tijdstip gekozen is
  waarop de werkende cannabist niet kan verschijnen.
  Dit scheelt veel zielen op belangrijke momenten.
  grtz Wizzy

 • Stefan 17/10/2011 at 1:09 pm Reply

  Ik heb geen hoop voor onze huidige regering qua cannabisbeleid. Ook ik geloof niet in verbieden. Toch doe ik niet meer mee met deze “protest” acties, omdat ik me heel druk maak en het niets oplevert.
  Nu blijf ik gewoon mn wietje roken, als ik t niet legaal kan krijgen, dan maar illegaal. En zodra de politie aanklopt, … dan krijgen ze wat van me.

 • charlotte 18/10/2011 at 10:03 am Reply

  Even een scherpe reactie op het schrijven van Stefan, Ik kan niet begrepen dat je er ten eerste zo over denkt en ten tweede dat je op deze manier ook nog eens andere mensen compleet demotiveerd om er iets aan te doen. In je eentje valt er zeker niet veel te veranderen aan het beleid van het moment, maar samen sta je sterk en maken we zeker wel een goede kans. Je druk maken heeft geen zin maar alle beetjes helpen wel dus misschien kun je er over denken je schrijven te herzien en het nog eens te proberen. met vriendelijke groeten Charlotte

 • Ren78 19/10/2011 at 9:47 am Reply

  @ Charlotte ; RESPECT!

 • Stefan 27/10/2011 at 3:21 pm Reply

  @Charlotte, dank je voor je reactie, dat waardeer ik.

  Ik kan de emotie slecht de baas als ik het nl beleid weer eens voor me zie. Daarom heb ik gewoon de keuze gemaakt om gewoon mn eigen ding te doen, of dat nu legaal is of niet, dat doet niet ter zake.
  Als ik namelijk onrecht voel, wil ik gelijk actie en wil ik niet door een jarenlange bureaucratische molen worden tegengehouden.

  Ik zal het niet snel laten om gelijkdenkenden te steunen, maar ik ben zeker niet actief op zoek om hulp te bieden.

  Groetjes,
  Stefan.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*