Speekseltest blijkt opnieuw onbetrouwbaar voor cannabis

En weer blijkt de speekseltest onnauwkeurig en onbetrouwbaar. De Volkskrant bericht vandaag over onderzoek van Amerikaanse wetenschappers in Groningen naar de speekseltest. Ook mensen die geen cannabis hebben gebruikt blijken positief te testen op cannabis.

© Adriaan Soeterbroek
© Adriaan Soeterbroek

‘Speekseltest drugs slaat soms ook uit bij de Bob’ aldus de kop boven het artikel in de Volkskrant van vandaag. ‘Ook de Bob loopt straks het gevaar om na een drugscontrole in het verkeer mee te moeten naar het bureau. De speekseltest waarmee verkeersdeelnemers op drugs worden getest, slaat soms ook uit voor niet-rokers die lang in de wietdamp hebben gezeten.’ Het onderzoek werd uitgevoerd in het UMC Groningen, in opdracht van een Amerikaanse fabrikant van speekseltesten. Vijf studenten verbleven een aantal uren in een coffeeshop zonder zelf cannabis te gebruiken; twee van hen testten nadien positief.

‘De resultaten zijn saillant’,  aldus de Volkskrant, ‘omdat bij de Kamer momenteel een wetsvoorstel ligt waarin staat dat de huidige speekseltesters geschikt zijn voor gebruik bij verkeerscontroles’. Het Groningse onderzoek is zeker niet het eerste waaruit de onbetrouwbaarheid van de test blijkt. ‘In Brussel maakten onderzoekers vorige week bekend dat de speekseltest voor cannabis in België in het afgelopen jaar in 7 procent van de gevallen loos alarm sloeg. Voor opiaten was dat zelfs 66 procent, doorgaans omdat de bestuurder een ander middel had gebruikt dat op een van de drugs lijkt.’

Speekseltest Rapdistat I
Speekseltest Rapdistat I

Het Trimbos Instituut leverde al in 2009 jaar stevige kritiek op de speekseltest. In het tijdschrift Binnenlands Bestuur noemde onderzoeker Daan van der Gouwe de test onnauwkeurig, omdat niet kan worden aangetoond wanneer iemand drugs heeft gebruikt en in welke hoeveelheden. Hij benadrukte dat cannabissporen bij regelmatige gebruikers ongeveer twee weken in hun bloed blijven zitten: ‘Het zou onrechtvaardig zijn om iemand te beboeten met drugssporen in zijn speeksel, terwijl de persoon normaal in staat is om auto te rijden.’

Kernvraag blijft natuurlijk in hoeverre cannabis een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. Onder wetenschappers bestaat daarover geen overeenstemming. Neem ‘Influence of marijuana on driving’, een groot onderzoek van de Universiteit van Maastricht uit 1994. Onderzoeker Robbe concludeert dat cannabis slechts een bescheiden invloed heeft op de rijvaardigheid: ‘Bestuurders onder invloed van marijuana behouden inzicht in hun rijgedrag en compenseren waar ze kunnen (bijvoorbeeld door meer afstand te houden of beter op te letten). Als gevolg hiervan bleken de negatieve effecten van THC op de rijprestaties relatief klein.’

Zie ook: Speekseltest drugs slaat soms ook uit bij de Bob
de Volkskrant, 27 september 2011

Zie ook: Onderzoeksresultaten autorijden en cannabis
door Jos Nijsten, auteur van de Cannaclopedia

Zie ook: ‘Speekseltest is niet nauwkeurig’
Binnenlands Bestuur, 3 augustus 2009

het instand houden van

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*