Protest tegen aanpak stash: coffeeshops Tilburg en Den Bosch staken verkoop

De vier coffeeshops van The Grass Company in Den Bosch en Tilburg stoppen tijdelijk met de verkoop van cannabis, als protest tegen de aanpak van hun stash. Afgelopen donderdag deed de politie een inval bij een stash van de firma in Den Bosch.

De Tilburgse burgemeester Noordanus, tevens voorzitter van de Brabantse taskforce tegen hennepcriminaliteit, bezoekt The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)
De Tilburgse burgemeester Noordanus, tevens voorzitter van de Brabantse taskforce tegen hennepcriminaliteit, bezoekt The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

Agenten namen 8 kilo cannabis en 15.000 voorgedraaide joints in beslag. ‘Gelabeld, met bedrijfsnaam, alles was transparant als de pest’, aldus Rob Milo, advocaat van The Grass Company in het Brabants Dagblad. Het initiatief voor de actie kwam van de Brabantse taskforce tegen de wietcriminaliteit, meldt de krant. Advocaat Milo: “Het bestuur van de Grass Company wil zo snel mogelijk contact met de baas van de Taskforce  om tot goede afspraken te komen. Want als justitie een punt gaat maken van het bevoorraden van de coffeeshops, hoe kunnen de shops dan nog functioneren? We hopen dat ander coffeeshops zich bij de actie aansluiten.”

In dagblad Trouw reageert vandaag Gerrit Jan ten Bloemendal, vicevoorzitter van het Platform Cannabisondernemingen Nederland. Als de stash van coffeeshops voortaan wordt aangepakt, dan is dat ‘de bijl aan de wortel van het gedoogbeleid’, aldus ten Bloemendal. “Dan is er straks ook geen shop meer voor de lokale bevolking, zoals de politiek wil. Zonder voorraad kunnen wij onmogelijk werken.” Van oudsher beperkt de politie voorraadcontroles tot de voorraad die in de coffeeshop zelf aanwezig is en zoekt zij niet actief naar stashes. Ten Bloemendal vindt het te vroeg om te concluderen dat deze gang van zaken nu verleden tijd is: “Zo nu en dan loopt de politie tegen een voorraad aan. Ze moeten dan wel in actie komen.”

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)
Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

Woordvoerder Marianne de Jong van het Openbaar Ministerie ontkent in Trouw dat justitie specifiek jaagt op voorraden van coffeeshops. De Jong: “Wij zijn gefocust op alles wat illegaal is en met hennep te maken heeft. Je mag echter geen voorraad hebben, anders dan 500 gram in de coffeeshop, of 5 gram voor privé gebruik.” Dit laatste is overigens niet waar: voor persoonlijk bezit wordt een maximale hoeveelheid van 30 gram gedoogd; 5 gram is de maximale verkoophoeveelheid voor coffeeshops per klant.

The Grass Company plaatste gisteren onderstaande tekst op hun website:

Waarom zijn wij gedwongen tijdelijk te stoppen met de verkoop van cannabisproducten?!

Verkoop van cannabis bij The Grass Company, Tilburg (© Gonzo media)
Verkoop van cannabis bij The Grass Company, Tilburg (© Gonzo media)

The grass Company is maatschappelijk betrokken.

Zo onderhouden wij al sinds jaar en dag uitstekende contacten met overheden, welzijnsinstanties en de politie. Onbekend maakt namelijk onbemind. Om draagvlak te creëren is duidelijkheid, gedegen informatie en openheid essentieel.

Als bedrijf voldoet The Grass Company aan alle criteria van het gedoogbeleid, en meer.
Desondanks dit alles en vanwege het duale en repressieve overheidsbeleid zijn wij helaas genoodzaakt de verkoop van cannabisproducten tijdelijk op te schorten.
Ook zullen, tot nader order, de openingstijden van onze filialen worden aangepast. Onze zaken zullen dagelijks van 11.00u tot 21.00u geopend zijn.
Wij zullen er alles aan blijven doen om er voor te zorgen dat u toch gebruik kunt blijven maken van onze gastvrijheid.

Er is hier sprake van pure overmacht, wij als The Grass Company kunnen helaas niets aan deze situatie veranderen.

Namens The Grass Company bieden wij onze welgemeende excuses aan.

Zie ook: ‘Grass’-shops stoppen verkoop softdrugs, Brabants Dagblad, 5 september 2011

Zie ook: Coffeeshops vrezen aanpak van voorraad, Trouw, 6 september 2011

Zie ook: Burgemeester Noordanus: “Inval Grass Company was toevalstreffer”, Omroep Brabant, 6 september 2011

Zie ook: Softdrugs bij coffeeshop The Grass Company uitverkocht, Omroep Brabant, 6 september 2011

Comments (3)

 • anoniem patientje 06/09/2011 at 12:06 pm Reply

  You are doing what they want. You should not stop selling. You should give it away for free as a protest. Let them see what happens than…

 • Bob de Bouwer 06/09/2011 at 11:27 pm Reply

  Je bent toch ook stom als je je bedrijfsnaam nog op je product zet in de stash?! DAN BEN JE DOM! & niet wakker. Kijk dat het niet eerlijk is dat weten we allemaal maar zo is het spel nu eenmaal. Dit is hun(coffeeshop-eigenaren en aan verwanten) eigen schuld, had je moeten samen werken!
  En nu verdrinken we allemaal op ons eigen eilandje en waarvoor: Geld, meer geld of aanzien & geld. Pfffff stom he want we hadden er de helft meer en nu de rest nog. grt.Bob

 • Ren78 08/09/2011 at 6:48 pm Reply

  Ik kan me wel ergens vinden in de woorden van Bob.

  Zo is het is nooit mijn intentie geweest om een coffeeshop in mijn omgeving proberen te realiseren vanwege geld of status. Die nonsens doe ik niet aan.
  Mijn intenties zijn enkel om deze locale omgeving uit een diep dal te trekken en mensen helpen te voorkomen wat onder andere mij en anderen rondom mij wel is overkomen.
  En probeer dat maar eens uit te leggen aan politici vandaag de dag!

  Wooosh!

  De media is een grote schuldige in dit hele verhaal.

  Wie durft het aan om dit rariteiten kabinet eens flink aan de tand te voelen?

  Het Cannabis tribunaal is tot zover altijd een geslaagd resultaat geweest, maar ik denk dat het nog groter moet….
  Het feit dat sommige partijen het af laten weten zegt veel over hun, maar ook hoe laag het punt op hun agenda staat.
  Ik denk dat dat ook wat zegt over de grote van het evenement zelf.
  Wanneer je bij voorbeeld een debat zou kunnen organiseren op de TU in Delft en internationaal zoekt naar de juiste sprekers en debateurs voor zo’n evenement, de meeste politieke partijen inzien dat het afslaan van een invitatie van zo’n kaliber gezichtsverlies zou kunnen leiden.

  Wat kost het om Raphael Mechoulam en andere deskundigen over te laten komen voor zoiets?
  Als alle overgebeleven shops nou eens 100 euries bij elkaar leggen komen we al een heel eind dacht ik zo! Ik doneer dan de eerste 200!

  Wahey!, De VOC mentaliteit!

  David Nutt woont overigens wat dichterbij….

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*