Protest tegen aanpak stash: coffeeshops Tilburg en Den Bosch staken verkoop

  • SHARE:
  • Tweet this

September 6th, 2011 | 11:39
Door webmaster

De vier coffeeshops van The Grass Company in Den Bosch en Tilburg stoppen tijdelijk met de verkoop van cannabis, als protest tegen de aanpak van hun stash. Afgelopen donderdag deed de politie een inval bij een stash van de firma in Den Bosch.

De Tilburgse burgemeester Noordanus, tevens voorzitter van de Brabantse taskforce tegen hennepcriminaliteit, bezoekt The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

De Tilburgse burgemeester Noordanus, tevens voorzitter van de Brabantse taskforce tegen hennepcriminaliteit, bezoekt The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

Agenten namen 8 kilo cannabis en 15.000 voorgedraaide joints in beslag. ‘Gelabeld, met bedrijfsnaam, alles was transparant als de pest’, aldus Rob Milo, advocaat van The Grass Company in het Brabants Dagblad. Het initiatief voor de actie kwam van de Brabantse taskforce tegen de wietcriminaliteit, meldt de krant. Advocaat Milo: “Het bestuur van de Grass Company wil zo snel mogelijk contact met de baas van de Taskforce  om tot goede afspraken te komen. Want als justitie een punt gaat maken van het bevoorraden van de coffeeshops, hoe kunnen de shops dan nog functioneren? We hopen dat ander coffeeshops zich bij de actie aansluiten.”

In dagblad Trouw reageert vandaag Gerrit Jan ten Bloemendal, vicevoorzitter van het Platform Cannabisondernemingen Nederland. Als de stash van coffeeshops voortaan wordt aangepakt, dan is dat ‘de bijl aan de wortel van het gedoogbeleid’, aldus ten Bloemendal. “Dan is er straks ook geen shop meer voor de lokale bevolking, zoals de politiek wil. Zonder voorraad kunnen wij onmogelijk werken.” Van oudsher beperkt de politie voorraadcontroles tot de voorraad die in de coffeeshop zelf aanwezig is en zoekt zij niet actief naar stashes. Ten Bloemendal vindt het te vroeg om te concluderen dat deze gang van zaken nu verleden tijd is: “Zo nu en dan loopt de politie tegen een voorraad aan. Ze moeten dan wel in actie komen.”

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

Burgemeester Noordanus en raadsleden bezoeken The Grass Company in Tilburg, 4 juli 2011 (© Gonzo media)

Woordvoerder Marianne de Jong van het Openbaar Ministerie ontkent in Trouw dat justitie specifiek jaagt op voorraden van coffeeshops. De Jong: “Wij zijn gefocust op alles wat illegaal is en met hennep te maken heeft. Je mag echter geen voorraad hebben, anders dan 500 gram in de coffeeshop, of 5 gram voor privé gebruik.” Dit laatste is overigens niet waar: voor persoonlijk bezit wordt een maximale hoeveelheid van 30 gram gedoogd; 5 gram is de maximale verkoophoeveelheid voor coffeeshops per klant.

The Grass Company plaatste gisteren onderstaande tekst op hun website:

Waarom zijn wij gedwongen tijdelijk te stoppen met de verkoop van cannabisproducten?!

Verkoop van cannabis bij The Grass Company, Tilburg (© Gonzo media)

Verkoop van cannabis bij The Grass Company, Tilburg (© Gonzo media)

The grass Company is maatschappelijk betrokken.

Zo onderhouden wij al sinds jaar en dag uitstekende contacten met overheden, welzijnsinstanties en de politie. Onbekend maakt namelijk onbemind. Om draagvlak te creëren is duidelijkheid, gedegen informatie en openheid essentieel.

Als bedrijf voldoet The Grass Company aan alle criteria van het gedoogbeleid, en meer.
Desondanks dit alles en vanwege het duale en repressieve overheidsbeleid zijn wij helaas genoodzaakt de verkoop van cannabisproducten tijdelijk op te schorten.
Ook zullen, tot nader order, de openingstijden van onze filialen worden aangepast. Onze zaken zullen dagelijks van 11.00u tot 21.00u geopend zijn.
Wij zullen er alles aan blijven doen om er voor te zorgen dat u toch gebruik kunt blijven maken van onze gastvrijheid.

Er is hier sprake van pure overmacht, wij als The Grass Company kunnen helaas niets aan deze situatie veranderen.

Namens The Grass Company bieden wij onze welgemeende excuses aan.

Zie ook: ‘Grass’-shops stoppen verkoop softdrugs, Brabants Dagblad, 5 september 2011

Zie ook: Coffeeshops vrezen aanpak van voorraad, Trouw, 6 september 2011

Zie ook: Burgemeester Noordanus: “Inval Grass Company was toevalstreffer”, Omroep Brabant, 6 september 2011

Zie ook: Softdrugs bij coffeeshop The Grass Company uitverkocht, Omroep Brabant, 6 september 2011

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.