BCD: No weedpass in Amsterdam

  • SHARE:
  • Tweet this

July 23rd, 2011 | 15:01
Door webmaster

De Amsterdamse Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) heeft in een Engelstalig persbericht klip en klaar laten weten dat er in de hoofdstad geen wietpas voor coffeeshops zal worden ingevoerd.

BCD_Logo_2011_01De bond stelt dat recente berichten in de media over een spoedige invoering van de wietpas in Amsterdam volledig ongegrond zijn. “De burgemeester en de gemeenteraad van Amsterdam zijn radicaal tegen een dergelijk systeem en het zal niet geïmplementeerd worden in de stad. Al meer dan dertig jaar zorgen de coffeeshops in Amsterdam voor een veilige en vertrouwde omgeving voor de consumptie van soft drugs. Dat zal in de toekomst zo blijven. De ruime keuze aan coffeeshops die voor toeristen beschikbaar is, zorgt er voor dat zij hun cannabis niet op straat hoeven kopen. De coffeeshops vervullen dus precies de functie waarvoor zij zijn opgericht.”

Klik hier voor een PDF van het persbericht

De volledige tekst van het persbericht, d.d. 18 juli 2011:

PRESS RELEASE

Recent press reports have suggested that a ‘weed pass’ is about to be introduced in Amsterdam that would prohibit tourists from visiting coffeeshops. This news release is intended to provide the full information on this situation and to rectify these erroneous reports.

NO WEED PASS IN AMSTERDAM

The concept of a ‘weed pass’ that would restrict tourists from visiting coffeehsops in the Netherlands has been on the table for some time. Reports that such a pass will be applied in Amsterdam are, however, completely without foundation. The Mayor and Council of Amsterdam are radically opposed to such a scheme and it will not be implemented in the city. For over thirty years coffeeshops in Amsterdam have provided a safe and controlled environment for consumption of soft drugs. This will remain so in the future. The wide choice of coffeeshops available to tourists means that they will have no need buy their cannabis on the street. Thus the coffeeshops are fulfilling exactly the function for which they were established.

Put forward by the Dutch Justice Minister, Ivo Opstelten, the ‘weed pass’ is still at proposal stage and will not even be discussed by the Dutch Parliament until 2012. What is more the Supreme Court equivalent in the Netherlands, the Council of State, has ruled that discrimination against tourists is outside of the law unless those tourists are responsible for more public disorder than residents. Within its ruling the Council of State made an exception under which, in cases of severe public disturbance, mayors may discriminate against nonresidents provided they can be proved to be responsible. Since coffeeshops are notorious for their peaceful and non-violent ambiance -no coffeeshop has ever been charged under a public order act- such an exception is somewhat academic.

The ‘weed pass’ proposal was originally formulated in response to cross-border criminal buyers of large quantities of cannabis and large numbers of tourist buyers in the most southerly Limburg province of the Netherlands, notably in the town of Maastricht. The proposal was intended for implementation in Maastricht and other towns in Limburg and never for implementation nationally.

Cannabis Retailers Association,
Amsterdam, July 18 – 2011
————————————

Zie ook: Shops Maastricht: buurlandcriterium, Groningen: protest tegen wietpas, VOC-Blog 23 augustus 2011

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.