Hoe cannabis in Nederland wordt tegen gehouden als kankermedicijn

Een opmerkelijke onthulling van Arno Hazekamp, cannabisonderzoeker aan de Universiteit Leiden en hoofd research bij Bedrocan. In een lang interview op Radio 1 vertelde Hazekamp op 29 juni over een Rotterdamse hoogleraar die niet ‘gelooft’ in medicinale cannabis, ook al remmen stoffen uit de plant de ontwikkeling van kankercellen.

Arno Hazekamp
Arno Hazekamp

Hazekamp is farmaceutisch onderzoeker aan de Universiteit Leiden, waar hij promoveerde op het medicinaal gebruik van cannabis. Tegenwoordig is hij hoofd research bij Bedrocan, de enige legale cannabiskwekerij van ons land, die medicinale cannabis levert aan apotheken in Nederland en een aantal landen in en buiten Europa.

Hazekamp was te gast bij het programma Casa Luna, gepresenteerd door Frank Dumosch en uitgezonden tussen middernacht en twee uur ‘s nachts. Het gesprek laat mooi zien hoe de spookverhalen over cannabis in de media hebben geleid tot een self fulfilling prohecy die door diezelfde media steeds weer wordt herhaald.

Medicinale cannabis van Bedrocan
Medicinale cannabis van Bedrocan

Het meest explosieve gedeelte van het gesprek zit aan het einde. Hieronder een letterlijk transcript van deze passage. Klik hier om het hele interview terug te luisteren.

-Hoe kijk jij tegen het politieke klimaat en de toonhoogte in het politieke klimaat als het gaat om cannabis?
Hazekamp: “Ik ben natuurlijk als wetenschapper opgevoed aan de universiteit en ik zou graag deze discussie op een wat rationelere manier willen voeren. Maar dat blijkt toch heel erg moeilijk te zijn. In de politiek zie je toch veel meer emoties en culturele ideeën over wat cannabis is en wat het met je kan doen. Ik zie mijn rol als wetenschapper vooral als een soort scheidsrechter als mensen echt over de schreef gaan en dingen zeggen die echt niet kloppen. Dan haal ik een rapport uit de kast, van mezelf of van een ander, sla daar iemand mee om zijn oren en zeg: hier is mijn publicatie of mijn studie, waar is de jouwe? Waar komt deze informatie vandaan?”

VWS-folder over medicinale cannabis (2003)
VWS-folder over medicinale cannabis (2003)

-Geef eens een voorbeeld?
Hazekamp: “Bijvoorbeeld artsen die zeggen: ik schrijf geen cannabis voor, want er zijn geen studies mee gedaan, ik wacht op de klinische studies. Vervolgens kan ik natuurlijk een uur lang een stapel klinische studies uitprinten en die op zijn bureau leggen. Maar vervolgens kan het voorkomen dat ik van diezelfde arts hoor: ja, dat is leuk, maar ik kies er voor om dit niet te weten, ik wil dit niet lezen. Dan heb ik hem dus eigenlijk klem gezet en op dat moment komt de ware aard naar boven.”

-Maar dat is een vrij onwetenschappelijk antwoord van een arts, toch, van een academicus?
Hazekamp: “Het komt voor, absoluut.”

-Ik bedoel: je kunt zeggen, ik doe het niet op ethische gronden of morele gronden, dat kan. Artsen maken ook die afweging. Maar niet op inhoudelijke gronden lijkt mij…
Hazekamp: “Toch gebeurt het heel veel. Ik heb ook met onderzoekers in Rotterdam samengewerkt, die bijvoorbeeld een stof die verwant is aan THC aan het onderzoeken waren en vonden dat dat fantastisch werkte op kankercellen, om te remmen, als zuivere stof. En vervolgens zei diezelfde professor dat hij absoluut niet gelooft in medicinale cannabis. Toen heb ik hem moeten vertellen dat die stof die hij net aan het analyseren was in grote hoeveelheden voorkomt in de bloemtoppen van de cannabisplant. Dus waarom dat dan niet zou kunnen werken in een bloemtop maar wel in zijn reageerbuisjes, daar had hij helaas ook geen antwoord op.”

© Gonzo media
© Gonzo media

-Die snap ik niet helemaal, het punt is dat een hoogleraar, zodra er een vermoeden is dat op een bepaald moment cannabis bestanddelen wel eens tegen kanker zou kunnen werken, hoe zeg je dat, tegen de woeker van kankercellen, van tumoren zou kunnen werken, dan zegt de hoogleraar: dat wil ik niet weten?

Hazekamp: “Nee, dit was een ander voorbeeld, waarbij een onderzoeker in zijn reageerbuis-studies vond dat bepaalde geïsoleerde, zuivere stoffen uit de cannabisplant prima werkten om kankercellen te remmen, maar vervolgens niet gelooft dat als iemand bijvoorbeeld een glas cannabisthee neemt, waar diezelfde stof in grote hoeveelheden in voorkomt -wat ik dan toevallig weet vanuit mijn achtergrond- daar gelooft hij dan niet in. Er is dus een soort disconnectie tussen wat hij vindt in het laboratorium en wat hij wenst te aanvaarden in de werkelijke situatie. Dan komen we weer terug op het feit dat patiënten soms wel degelijk heel slimme dingen doen, door een soort van trial and error, die later worden bevestigd in het laboratorium. Maar helaas wil een professor graag de eerste zijn die iets vindt, en dan wordt het een medicijn. En in dit geval is het vaak andersom. Dat botst weleens met een bepaalde soort van autoriteit.”

Zie ook: VOC deelt 250 dvd’s uit op Binnenhof: ‘What if cannabis cured cancer’, VOC-Blog, 19 maart 2011

Zie ook: The growing evidence of cannabis’ cancer curing properties, CannaCentral, 17 augustus 2010

Comments (35)

 • Martijn 12/07/2011 at 6:35 pm Reply

  Wat loopt er toch een simpel volk rond op deze planeet zeg. Verontrustend dat een arts feiten gewoon in de wind slaat omdat het niet in zijn bekrompen kraam past. En dat volk mag zich arts noemen? Blij dat dat mijn dokter niet is, wat een sukkel. Gelukkig weet ik en steeds meer mensen dat cannabis wel degelijk goed tegen kanker werkt, vooral de wietolie. En dankzij internet kennen vele mensen wereldwijd de fantastische geneeskrachtige werking van cannabis en zij laten zich niet tegenhouden door doktertjes en andere onwetenden. Gewoon zelf kweken!

 • Cannawizard 28/08/2011 at 9:42 am Reply

  Ik ben huiverig om cannabis het anti kanker medicijn te noemen,
  los van wat ik ook geloof.
  Alsof deze kwalificatie van de cannabis plant haar opeens naar een ander level trekt.
  Alsof de zoektocht naar deze status,
  haar andere kwaliteiten in de schaduw zet.

  Helemaal NIETS doet de wetenschap voor mij.
  Sterker nog elke poging om onderzoek verricht te laten worden door hen, leid tot stagnaties.
  Eigenbelang door de onderzoeker en/of door vooroordelen doorwrocht werk om een bepaalde mening te bekrachtigen.

  Deze moderne wetenschappelijke componisten blijven op hun composities zitten
  totdat zij een ouverture kunnen openbaren die in alle lagen en toonaarden een sonant geheel oplevert.

  En in de tussentijd is het stil……
  Dodelijk stil……

  En moet het kind op zoek gaan naar een middel wat op lijst 1 staat,
  om zijn zieke vader een helpende hand te bieden.
  En moet de ADHD’er maar blijven bevechten dat wiet wat voor hem/haar doet,
  terwijl de massa hem voor verslaafde wil verslijten.

  De wetenschap heeft de (medi) gebruiker amper geholpen,
  tenzij het doel van eigenbelang/commercie groot genoeg was.

  Bijna niemand heeft door dat de kennis van cannabis consument
  veel verder gaat dan dat de wetenschap kan behalen.
  Omdat wij voelen met ons “donder”
  Als het ons lukt om het collectief belang te stellen boven het individuele belang,
  dan zal al snel blijken dat wij een onmisbare schakel zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

 • mojo 02/05/2012 at 3:36 pm Reply

  De oplossing bestijden; beetje schizofreen toch?!!

 • therese 21/11/2014 at 7:13 pm Reply

  het zelfde verhaal als van de aloeplant welke open been en andere lichamelijk kwalen geneest wordt ook niets mee gedaan in ziekenhuizen

 • Martinus 25/11/2014 at 7:15 pm Reply

  Al dat wat recht uit de natuur komt word liever gepatenteerd, is dit niet mogelijk (natuurlijk niet) dan word het weggewuifd, omdat het niet bewezen is, dat we een werkelijk medicijn hebben. Vervolgens is er geen onderzoeksteam die hier objectief onderzoek naar kan doen, omdat er geen fondsen zijn voor natuurlijke onderzoek die trachten te bewijzen dat het anders kan. De fondsen die wel mogen onderzoeken, zijn gefinancierd door de farmaceutische industrie. Waardoor elk onderzoek precies laat zien waar welke pil voor zou kunnen dienen, ook al is dit nooit objectief bewezen. Het word tijd voor een andere aanpak, gooi alles overboord wat je denkt zeker te weten over de medische wetenschap en maak er iets moois van zonder pillen maar met veel liefde en blijheid. Namaste

 • saskia 06/08/2015 at 10:15 am Reply

  Ik heb terminale kanker. Wil graag van Indica wiet olie maken volgens de Rick Simpson methode . Als mijn arts geen wiet wil voorschrijven, hoe kom ik dan aan een betrouwbaar adres om deze wiet te kunnen kopen ?
  Graag snel antwoorden , want ik heb nog maar kort te leven volgens de artsen.

 • Carla 01/02/2016 at 10:07 pm Reply

  Hoe triest is dit!
  Ik heb sinds een week of 2 de stempel borstkanker op mijn voorhoofd staan.
  Ben direct met de wietolie begonnen en inmiddels geopereerd.
  Nu staat het vervolg voor de deur maar hoe lastig is er de juiste informatie te vinden over de wiet olie.
  Verhalen genoeg maar zo jammer dat ze elkaar zo tegen spreken.
  Dit zou toch helderder moeten kunnen zijn?

 • francis 02/02/2016 at 11:08 pm Reply

  Saksische bij Hi Seeds kan je de juiste kopen die jij nodig hebt.

 • francis 02/02/2016 at 11:09 pm Reply

  Saskia bedoel ik.

 • francis 02/02/2016 at 11:11 pm Reply

  Carla…Meld je aan op fb bij Mediwiet midden Nederland daar helpen ze je echt wel de juiste weg te wijzen en de juiste wietolie.

 • Denny voeten 02/02/2016 at 11:33 pm Reply

  Ik zeg doen!!!! Ik heb zelf longkanker fase 4! Uitzaaiing naar lymfen en lever! Ik gebruik thc olie en JA mijn tumor is geslonken in 1 maand tijd!!!!

 • CannabisAcceptance 04/02/2016 at 7:06 pm Reply

  Goeie, mooie maar ook mindere verhalen. Ik zou zo graag meer willen betekenen voor meerdere mensen en probeer me nu al optimaal in te zetten. Graag contact opnemen via het onderstaande email adress. Wij kunnen in samenwerking met onse partners, open-minded doktoren, scientists, cultivators en natuurlijk de community van patienten vooruitgang boeken voor deze industrie. De feiten liegen er niet om en wij moeten sterk staan om ‘hem’ te educaten en de onwetendheid te doorbreken. Ook voor extra informatie etc neem zonder te aarzelen contact met ons op.

  Email: cannabisacceptance@outlook.com

 • Regina forea 20/02/2016 at 8:59 pm Reply

  Mijn man die zeer werd besmet met darmkanker met meta’s naar andere delen van het lichaam, werd hij zelfs gezien 6 maanden te leven. Leven voor de familie was een levende hel met verdriet in het hart, maar vandaag ben ik de wereld te vertellen dat de olie cannabis hebben mijn man gered uit te sterven. Hij is nog in leven en we zijn in de 10e maand. God is zo groot. Dankzij Dr. Morris Ray dat de Hennep olie verkocht voor ons dat we hebben gebruikt in het genezen ziekte van mijn man. Nogmaals wil ik Dr. Morris Ray bedanken voor zijn prachtige Hemp Oil zijn we nu blij met mijn man levend terug, sterk en gezond. U kunt contact opnemen met Dr. Morris Ray op elke medische kwestie op zijn E-mail: (havenmedicalcure@gmail.com) voor meer hulp.

 • Anne 09/04/2016 at 5:13 pm Reply

  Het zal wel een hele domme vraag zijn, maar wat als je nou niet rookt? Ik geloof echt in de werking, maar moet ik dan met kanker gaan roken?

 • webmaster 10/04/2016 at 11:47 am Reply

  @ Anne:
  Nee, hoor, je kunt ook wietolie gebruiken, cannabis verdampen in een vaporizer of verdamper, thee zetten, koekjes maken etc.

 • Alan Finch 06/06/2016 at 8:41 am Reply

  Ik heb last van diabetes type 2 van de afgelopen jaren en ik ben 64 jaar, maar geen genezing, totdat toen ik hoorde over cannabis olie en zijn snelle effectiviteit genezen van diabetes, kanker, epileptische aanvallen en nog veel meer. Ik werd geleid door een vriend van mijn zus die de cannabis olie hebben gebruikt om haar type 1 diabetes te genezen en ze kreeg de cannabis olie uit de VS en ze gaf me een email contact: drmargaretreynolds@yahoo.com en ik was wanhopig behoefte aan medicatie voor de behandeling en ik kocht de cannabis olie uit het centrum met instructies over hoe het te gebruiken, begon ik de medicatie olie onmiddellijk na het nemen van de olie, zoals voorgeschreven, het werkte echt als een magische en ik was verrast met de snelle effectiviteit en ik was volledig genezen van diabetes. Heeft contact met Dr Margaret als u worden geconfronteerd met alle uitdagingen in uw gezondheid.

 • Jenny 11/07/2016 at 10:58 am Reply

  ik loop al 2 jaar met chronische pijnen,reumatoloog,therapie,niets helpt zelfs pijnstillers niet,had veel gegoogled en kwam op de cbd olie uit,die was in de eerste instantie voor me hond die epilepsie heeft,nu is die sinds de cbd olie al 3 maanden vrij van de aanvallen,ik heb het zelf ook gebruikt maar hielp heel licht,nu ben ik aan de wietolie sinds een week,en ik kan weer zonder pijn lopen en opstaan,het is even uitproberen hoeveel druppels je moet toe dienen,zit nu op de 10 per dag en kan tot 20,daarna kan ik nog naar de medium maar denk dat dit niet hoeft aangezien ik al bijna helemaal pijnloos ben,En ik hoop dat de artsen en de medicie het van ons aan willen nemen dat het zeer zekers werkt.

 • Sjef Smeets, Boxmeer 11/07/2016 at 12:29 pm Reply

  Ben naar aanleiding van het zoveelste geval van kanker in de familie een zoektocht begonnen om dit te genezen/verhelpen. Kwam uit bij Rick Simpson en heb het eerste jaar geëxperimenteerd om die olie te maken.

  Tweede jaar meer ervaring opgedaan en de beste kweekmethode gezocht.
  In de winter van 2014/2015 na drie longontstekingen achter elkaar (chronisch) de wietolie van RS genomen en na twee maanden slikken was dat probleem verholpen. Viel ook nog eens 25 kilo af door het gebruik van wietthee, maar dat was vlg. mij een gelukje.

  Van longontstekingen geen last meer, zelfs niet eens verkouden geweest toen half Nederland met de griep kampte.

  Het spul werkt echt wel maar er moet nog heel veel onderzoek gedaan worden naar de juiste kweekmethode, Cannabis soort bij welke ziekte en hoe toe te passen zodat mensen zo weinig mogelijk bijverschijnselen krijgen. Heb mensen bij amper 0.2 ml onderuit zien gaan maar had zelf bij 1.8 ML nergens last van. Dus daar zit ook een wereld van verschil in per mens.

  Sjef Smeets, Boxmeer

 • Pieter 11/07/2016 at 2:38 pm Reply

  Hallo .

  Wij kwamen in aanraking met CBD-olie aangezien 1 van onze hondjes epilepsie heeft , nu krijgt hij al maanden 2 keer per dag 3 druppels olie en de aanvallen blijven weg , helaas draait alles in de farma industrie om poen en ze zijn o zo bang dat ze hun chemicaliën niet kunnen verkopen voor TE !!! veel geld ..

 • pimbo 11/07/2016 at 7:47 pm Reply

  je kan beter THC olie nemen is helaas hier niet te koop maar je kan het altijd zelf maken.
  is nu nog zomer zelf ff 5 autoflouwers zaadjes bestellen en planten maar

 • Eileen 12/07/2016 at 5:09 pm Reply

  I have a son and he smoke weet for years he had cancer but don’t know it. The moment that he stops smoke wiet he got pine in his lungs. There was a tumor in. The size of a fist on the weed which was fully enclosed so there were no metastases. The lower lung lobe has been removed and it is clean. Am convinced that the weed has held against the growth, because my oldest daughter is not used and is deceased within a year.

 • Marij 13/07/2016 at 6:05 am Reply

  Als dit allemaal klopt kunnen diegenen die dit dus bewust niet willen weten/toepassen dan niet worden aangeklaagd wegens het onthouden van de juiste behandeling ? Artsen zijn toch verplicht om mensen de beste behandeling te geven?

 • BERT 13/07/2016 at 6:15 am Reply

  Hallo,

  de farmaceutische maffia, verdient kapitalen, aan medicijnen, dat willen ze niet kwijt!

 • de 103 14/07/2016 at 9:06 am Reply

  mediwiet.nl daar wordt uitgelegd hoe je zelf CBD olie kunt maken.Je kunt wiet ook verkruimelen en door je eten doen. Spaghetti wordt dan spaceghetti 😉
  Cannabis is GOED voor den mensch maar geld houd het tegen.

 • paula dias 15/07/2016 at 8:18 am Reply

  Die meneer boven met terminale kanker neem contact met stichting mediwiet in Haarlem zie ook de website http://www.mediwiet.nl
  Heel veel sterkte en Beterschap.

 • Patricia 04/08/2016 at 6:10 pm Reply

  Natuurlijk willen artsen daar niet aan…die krijgen van de pharmaceutische industrie weer zoveel bonus ( lee zwijggeld) als ze hun medicijnen voorschrijven.

 • Dencher 05/08/2016 at 6:16 pm Reply

  Mij is iemand bekend, die uitgezaaide kankercellen had en te horen kreeg hooguit nog 3
  maanden te leven de doktoren gaven het advies om het leven te rekken met kankercel behandelingen.Hij nam een beslissing om dit niet te doen.
  Dit was 1 1/2 geleden, deze persoon is zelf opzoek gegaan en wilde geen medische behandeling in het ziekenhuis krijgen en hij gaf de voorkeur aan
  medicinale canabis ( THC ) er is nu gebleken dat deze persoon schoon is van kanker
  cellen

 • Rob 11/08/2016 at 8:08 am Reply

  waar kun je wiet olie kopen , ik ben er onbekend mee maar t lijkt me gewoon gezond om te gebruiken , al mankeer je niets

 • R. van Leeuwen 08/09/2016 at 8:52 am Reply

  Liever geen mails meer sturen,

 • Michel 12/04/2017 at 11:23 am Reply

  Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens Simpson methode. Mocht ik u ermee kunnen helpen, mail gerust michelentiny@home.nl

 • michel 27/04/2017 at 8:05 pm Reply

  Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
  Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!
  Mocht u ook niet aan de THC of CBD olie kunnen komen, kunt u altijd mailen: michelentiny@home.nl . wellicht dat ik u kan helpen ermee

 • Renske 15/08/2017 at 6:57 am Reply

  Ik heb uitgezaaide longkanker, prognosevwas slechts 6 tot 8 maanden.
  Cannabisolie en dieet……….ik leef inmiddels 3 en half jaar meneer de wetenschapper. En nog steeds goed. Ik kom alleen niet meer in een ziekenhuis, gewoonweg omdat ik ze NIET meer vertrouw.

 • Peter van Haasteren 04/09/2017 at 5:38 am Reply

  Ik gebruik nu een half jaar biologische cbd olie tegen de nasleep van een chemotherapie en het werkt voor mij nog steeds erg goed. Ik had vooral te maken met veel pijn en met zeer slecht slapen. Via een kennis werd ik geattendeerd op CBD en na er behoorlijk wat over gelezen te hebben (o.a. op https://www.biovoorjou.nl/blogs/cbd-olie/cbd-olie-en-slapen/ ) besloten het te gaan proberen. Gelukkig met succes want het slapen is enorm vooruit gegaan en pijn heb ik nog maar zelden.

  Ik vind het belachelijk dat er niet meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de werking van CBD of wiet-olie bijvoorbeeld bij slaapproblemen of pijnklachten en dat er, zoals in dit stuk naar voren komt, zelfs artsen zijn die uit eigen overtuiging of ongeloof de feiten negeren. Daar ben je toch geen arts voor geworden?

 • michel 06/12/2017 at 11:51 am Reply

  …Ik maak THC en CBD olie zelf, volgens de Simpson methode. Dat doe ik, sinds de kanker van mijn oma. Het bleek toen erg lastig, aan THC olie te komen of tegen absurde prijzen. De overheid zou het daarom meer toegankelijk moeten maken…
  Zelf gebruik ik het voor mijn slaapproblemen en mijn partner voor de spierziekte. Het is goed tegen vele ziektes en gewoon plantaardig!
  Mocht u ook niet aan de THC of CBD olie kunnen komen, kunt u mij altijd mailen op: michelentiny@home.nl . wellicht dat ik u kan helpen ermee…

 • Maria 04/12/2019 at 11:24 pm Reply

  Ik leed aan een wijziging van het TMJ (kaakgewricht) waarmee ik praktisch mijn hele leven heb geleefd, maar ongeveer vijf jaar geleden begon de pijn te intensiveren en begon ik niet alleen de gezichtszenuwen, maar ook de cervicale en rug te beïnvloeden. De pijn begon chronisch te worden en sindsdien is de zoektocht naar behandelingen, therapieën, artsen, kortom, iets dat de pijn wegnam vermoeiend. Op een van die nachten dat ik niet kon slapen, kwam ik op internet informatie tegen over de behandeling van pijn met medicinale cannabis. Eerst dacht ik dat ik niet zo ziek was of dat mijn pijn niet zo belangrijk was, maar na een crisis die me meerdere dagen in bed had, besloot ik contact op te nemen met de dokter en mijn geval uit te leggen. Dr. Margaret legde me perfect uit waar de behandeling uit bestond en ik was erg gerustgesteld om te weten dat iemand als expert in het gebruik van therapeutische cannabis me door dit proces zou leiden. Vanaf de eerste dag merkte ik het ontstekingsremmende en anxiolytische effect van CBD op en al snel leerde ik de juiste doses THC te gebruiken om pijn te bestrijden of om te kunnen slapen. Dankzij deze behandeling kan ik zeggen dat mijn kwaliteit van leven enorm is verbeterd, beetje bij beetje herstel ik de energie en de kracht om veel projecten te hervatten die ik vanwege de pijn had geparkeerd. Ik ben de vereniging en dr. Margaret zeer dankbaar dat ze me door het behandelingsproces hebben gejaagd omdat het me een zeer effectief hulpmiddel heeft gegeven om mijn ziekte te beheersen en ik geloof oprecht dat ze een heel belangrijk werk kunnen doen om veel mensen met pijn te helpen elke dag. U kunt via e-mail contact met haar opnemen voor meer informatie en ook voor de aankoop van deze Mediaction; drmargaretreynolds@yahoo.com

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*