RAAD VAN STATE: WIETPAS MAG NIET

Feest in Maastricht en in de komende dagen over de hele wereld: de Raad van State heeft zich uitgesproken tegen de invoering van een wietpas in Maastricht. Lea Bouwmeester (PvdA) via Twitter: “Uitspraak Raad van State: wietpas mag niet verplicht worden opgelegd. Einde speeltje Opstelten, nu doen wat werkt”.

Marc Josemans tijdens het derde Cannabis Tribunaal op 16 mei 2011 (© Gonzo media)
Easy Going eigenaar Marc Josemans tijdens het derde Cannabis Tribunaal op 16 mei 2011 (© Gonzo media)

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bevestigde vanochtend de uitspraak van de rechtbank Maastricht van 1 april 2008. In een persbericht verklaart de Raad van State:

“De burgemeester van Maastricht had coffeeshop Easy Going in september 2006 niet voor de periode van drie maanden mogen sluiten. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (29 juni 2011). De burgemeester had de coffeeshop van Josemans in 2006 tijdelijk gesloten, omdat hij in strijd met de Algemene plaatselijke verordening (Apv) van de gemeente toeristen had toegelaten die niet in Nederland wonen (zogenoemde niet-ingezetenen). In de uitspraak van vandaag oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de Maastrichtse regeling in strijd is met de Opiumwet, maar niet in strijd is met het Europese recht en met de Nederlandse Grondwet.”

THC_logoDe wietpas is hiermee voorlopig van de baan. De kans dat de Opiumwet gewijzigd gaat worden om de pas toch door te drukken is gering. Al is het maar omdat zo’n wijziging op gespannen voet zou staan met de internationale drugsverdragen. Een wietpas geeft de houder immers expliciet recht om de wet te overtreden.

Komende maand presenteert de Taskforce Handhaving Cannabis, een werkgroep met vertegenwoordigers van de VOC en de coffeeshopbranche, een uitgewerkt model voor transparante regulering van cannabis in Nederland, inclusief een oplossing voor de achterdeurproblematiek die dit kabinet tot nu toe volledig links laat liggen.

Klik hier voor het volledige persbericht van de Raad van State

Klik hier voor het volledige vonnis

Zie ook: Coffeeshops in de aanval (Spits, 29 juni 2011)

Zie ook: Wietpas van de baan; Maastrichts idee in strijd met Opiumwet (Maastricht Aktueel, 29 juni 2011)

Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)
Ivo Opstelten (VVD), minister van veiligheid en justitie (© Gonzo media)

Comments (3)

 • rene slikker 29/06/2011 at 12:36 pm Reply

  Gefeliciteerd Marc,
  De aanhouder wint. Ik hoop dat dit onzalige plan nu definitief is afgeschreven.
  Regulering i.p.v. stigmatisering.
  Gewoon blijven doordouwen.
  Groet rene

 • nol van schaik 30/06/2011 at 9:34 am Reply

  Pfff, de wietpas mag wel, de wietpas mag niet…wie mogen we geloven????

 • Chris van Hooijdonk 03/07/2011 at 11:58 am Reply

  *doet dansje en lacht Opstelten en drugrunners uit*

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*