Honende reacties op cannabis advies commissie Garretsen

  • SHARE:
  • Tweet this

June 25th, 2011 | 23:03
Door webmaster

Forse kritiek op ‘Drugs in lijsten’, het gisteren verschenen advies van de commissie Garretsen. Professor Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg AMC/UvA: “Stoere taal met veel ideologie, maar weinig kennis van zaken.”

Garretsen, Schippers en Opstelten bij de presentatie van het advies 'Drugs in lijsten', 24 juni 2011 (Foto: Justitie)

Garretsen, Schippers en Opstelten bij de presentatie van het advies 'Drugs in lijsten', 24 juni 2011 (Foto: Justitie)

De commissie Garretsen vindt dat wiet en hasj met een THC-gehalte van meer dan 15% voortaan als hard drugs moeten gelden. Klik hier voor een PDF van het rapport ‘Drugs in lijsten’.
De eerste reacties op deze opmerkelijke conclusie zijn weinig positief, al spraken opdrachtgevers Edith Schippers en Ivo Opstelten, ministers van volksgezondheid en justitie van de VVD, over ‘een goed rapport’. Professor Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg AMC/UvA, denkt daar anders over. In een interview met het Eindhovens Dagblad van 25 juni 2011 zegt van den Brink over het advies:

Wim van den Brink

Wim van den Brink

“De vraag is: hoe ga je het controleren? Van elke joint een monster nemen? Bovendien loop je het gevaar dat producenten het THC-gehalte gaan terugbrengen tot 14,9 procent. Essentieel is dat de algemene samenstelling van wiet bestaat uit THC en cannabinol. Wellicht is het juist de combinatie van beide die bijvoorbeeld een psychose bij de gebruiker kan veroorzaken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat door de toename van het THC-gehalte een grote groep er minder van gebruikt en dat wietrokers minder diep inhaleren. Gewoon, omdat ze het niet meer lekker vinden. De populariteit van die zware wiet daalt, anders zou het THC-percentage nog wel hoger zijn. Het THC-gehalte van wiet is sinds 2000 gestegen, maar de wal heeft het schip gekeerd: de laatste drie jaar hebben wietproducenten het gehalte al aanzienlijk verlaagd.”

“Er wordt beweerd dat gebruik van zware wiet kan leiden tot het ontstaan van psychoses en in het ergste geval tot schizofrenie. Daarnaast zou het sneller verslavend zijn. Maar geen van beide veronderstellingen is ooit wetenschappelijk bewezen. Dat er meer jongeren bij de verslavingszorg aankloppen, kan ook te maken hebben met het feit dat die steeds meer bekendheid geniet. Het varieert ook per persoon. De een kan nu eenmaal prima met alcohol omgaan, terwijl een ander er zwaar aan verslaafd raakt. Maar het helpt niet het THC-gehalte te verlagen. Want dan blowen ze gewoon meer en inhaleren ze dieper.”

Beeld: VOC

Beeld: VOC

“Als je cannabis plaatst in de categorie harddrugs, wil dat niet zeggen dat de markt ervoor direct verdwijnt. Met andere woorden: de wietkweek zal, nog meer dan nu al het geval is, in de illegaliteit worden getrokken, met alle criminaliteit er omheen van dien. Ironisch genoeg volgen de ons omringende landen steeds meer het Nederlandse gedoogbeleid, maar lijkt Nederland nu weer de omgekeerde beweging te maken.”

“De maatregel, zo hij er komt, maakt deel uit van een algemeen harder beleid tegen coffeeshops. Met name CDA en gedoogpartner PVV lijken een koers te varen van ‘drugs zijn gewoon fout’. En ze slaan daarbij navenant stoere taal uit. Alleen gebeurt dat met veel ideologie, maar met weinig kennis van zaken.”

Nog een paar reacties op het advies van de commissie Garretsen, dat op internet vooralsnog onvindbaar is:

Michael Veling, Bond van Cannabis Detaillisten, Het Parool, 25 juni: “Het is een te zware maatregel voor een te gering probleem. Wiet is de enige drug waar je niet dood aan kunt gaan. Het is een storm in een glas water.”

Hans van Duijn tijdens het tweede Cannabis Tribunaal (© Gonzo media)

Hans van Duijn tijdens het tweede Cannabis Tribunaal (© Gonzo media)

Hans van Duijn, ex-voorzitter Nederlandse Politiebond, Nederlandse vertegenwoordiger van Law Enforcement Against Prohibition (LEAP), via de VOC-mailinglijst: “We hebben in Nederland maar één echt probleem en dat is het verbod op cannabis. Daardoor hebben criminelen vrij spel en kan de kwaliteit van cannabis -hoe dan ook uitgedrukt- niet worden beheerst. Het indelen van cannabis met een hogere THC dan 15% bij de harddrugs is niets meer dan een afleidingsmanoeuvre zonder dat daarmee enig zinnig doel wordt gediend.”

Nicole Maalsté, sociologe, publiciste en onderzoeker van de cannabismarkt, NOS Nieuws 24 juni: ” Uit onderzoek is gebleken dat er niet zo heel veel verschil is in effect tussen cannabis die sterker is, die een hoog THC-gehalte heeft en cannabis die een minder hoog THC-gehalte heeft. Ik beschouw dit als een stap naar regulering. De winst die hier mee te behalen valt is dat we cannabis weer vanuit gezondheidsstandpunt gaan bekijken. En dat is nodig. Op een illegale markt heb je geen controle op de kwaliteit van een product.”

Willem Panders, Platform Cannabisondernemingen Nederland, Eindhovens Dagblad, 25 juni:
“Aan wiet en hasj is nog nooit iemand overleden. Het heeft een lage giftigheid, iets wat we niet kunnen zeggen van alcohol. Whisky of andere sterke drank komt toch ook niet op de lijst van harddrugs te staan?”

‘Brusselmans’, Geenstijl 24 juni 2011:

Bron: The Lancet

Bron: The Lancet (klik voor vergroting)

“En alweer een zogenaamde liberale VVD-minister die in ganzenpas achter het verbodfundamentalisme van engrechts, domlinks en achterlijke gristenen aan doet huppelen. (…) Schippers baseert zich op de bevindingen van de commissie-Garretsen, die in opdracht van het vorige VU-kabinet een manier zocht om nog meer Nederlanders te criminaliseren. Want als dit plan er door komt, is veel wiet net zo illegaal al cocaïne en heroïne. Een kind weet dat – ondanks ieder verbod – deze shit overal te krijgen is. Iedere studie toont aan dat verbieden averechts werkt. Maar dit kabinet wil nu eenmaal graag een bruin armpje scoren in Europa. Terwijl nota bene in verbiedland Amerika steeds meer politici het licht gaan zien en juist legalisatie bepleiten, probeert de Nederlandse politiek het blowen steeds meer de illegaliteit in te duwen. Met als voornaamste reden: de hoeveelheid THC in de softdrugs zou de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Dit mantra wordt altijd & eeuwig afgedraaid. Maar het is een leugen. Volgens het Trimbos Instituut zijn de concentraties THC in nederwiet juist gestabiliseerd. En waarom altijd die domme focus op THC. Lees je goedver eens in. Er zitten ruim zestig cannabinoïden in cannabis. Wel eens een gristenpoliticus over cannabidiol (CBD) horen spreken? En zullen we eens een boompje op gaan zetten over de verwoestende werking die de volstrekte legale drug alcohol (he toevallig: daar zit tax op) heeft op onze mensheid. Geweld, agressie, verkrachting, mishandeling, moord & doodslag.”

Tot slot: we weten nu in elk geval dat onze minister van volksgezondheid Edith Schippers en onze minister van financiën Jan Kees de Jager (CDA) vroeger cannabis hebben geconsumeerd. Heel lang geleden, dus het zal waarschijnlijk om hasj gaan en niet om wiet. Hasj heeft doorgaans een hoger THC-gehalte dan wiet, dus ze zijn door het oog van de naald gekropen…

Edith_Schippers_cannabis

Jan_Kees_de_Jager_cannabis

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.