Drugsdebat pas na zomerreces, mét hoorzitting Tweede Kamer

Het langverwachte hoofdlijnendebat drugsbeleid is opnieuw uitgesteld, nu tot na het zomerreces van de Tweede Kamer (1 juli – 5 september). Voorafgaand aan het debat wordt een hoorzitting georganiseerd in de Tweede Kamer.

Op 30 augustus 2010 spijkerde een VOC-delegatie een oproep aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan de achterdeur van het Binnenhof om eindelijk een drugsdebat te houden (© Jurriaan Brobbel / WFA)
Op 30 augustus 2010 spijkerde een VOC-delegatie een oproep aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan de achterdeur van het Binnenhof om eindelijk een drugsdebat te houden (© Jurriaan Brobbel / WFA)

De laatste keer dat de Tweede Kamer heeft vergaderd over het drugsbeleid was 6 maart 2008. In de ruim drie jaar die sindsdien zijn verstreken hebben de kabinetten Balkenende 4 en Rutte de ene draconische maatregel na de andere voorgesteld en ingevoerd, zijn straffen verhoogd, alle coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom dicht getimmerd en is Checkpoint, de grootste coffeeshop van Nederland, in Terneuzen, definitief gesloten.

Voorafgaand aan het drugsdebat, dat nu op zijn vroegst in september wordt verwacht, zal een hoorzitting plaatsvinden in de Tweede Kamer. De VOC bereidt een aantal ludieke acties voor rond het debat en de hoorzitting. En natuurlijk zullen we met zoveel mogelijk VOC-ers en sympathisanten de publieke tribune bevolken.

Metro, 31 augustus 2010
Metro, 31 augustus 2010

Tot en met augustus zal de zee kalm zijn, maar vanaf september moeten alle zeilen worden bijgezet. Het lot van de coffeeshop as we know it ligt in handen van 225 mannen en vrouwen, de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Al deze parlementariërs moeten begrijpen wat er op het spel staat: het overleven van ons internationaal geprezen en steeds meer nagevolgde drugsbeleid en van het unieke en succesvolle fenomeen coffeeshop.

De weerstand tegen de kabinetsplannen voor coffeeshops is uitzonderlijk breed. Het verzet tegen de wietpas kwam de afgelopen maanden van burgemeesters, gemeenteraden, instellingen voor verslavingszorg, wetenschappers, de cannabisconsumenten en de cannabisbranche, lezers van dagblad De Telegraaf (72% is het eens met de stelling ‘wietpas lost niks op’) en zelfs de Taskforce Opsporing Georganiseerde Hennepteelt. Allemaal zijn ze het er over eens dat een wietpas geen bestaande problemen op zal lossen, maar wel nieuwe problemen, overlast en criminaliteit zal opleveren.

Wat onze regering moet doen is eindelijk een begin maken met de regulering van de aanvoer van coffeeshops. Internationaal is de ruimte voor decriminalisering en regulering van cannabis groter dan ooit.

Ludiek protest tegen de wietpas van Opstelten op de derde Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam, 8 mei 2011 (© Gonzo media)
Ludiek protest tegen de wietpas op de derde Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam, 8 mei 2011 (© Gonzo media)

De oorlog tegen drugs is op een fiasco uitgelopen, maar dit gedoogkabinet gelooft nog steeds heilig in repressie en zero tolerance. Het is aan het parlement om de prioriteiten weer op een rijtje te krijgen: het primaat voor drugsbeleid hoort bij volksgezondheid te liggen en niet bij justitie.

Een parlement dat instemt met de contraproductieve ramkoers van Opstelten en Teeven neemt een zware verantwoordelijkheid op zich. Met de invoering van een verplichte wietpas, de omvorming van coffeeshops tot besloten clubs –slegs vir Hollanders– en een verdere reductie van het aantal coffeeshops door het absurde afstandscriterium is het afgelopen met de scheiding van markten tussen soft en hard drugs, zal het illegale circuit explosief groeien, net als de overlast en de georganiseerde criminaliteit. Je zal er je handtekening maar onder hebben gezet…

Zie ook: De wietpas is niet alleen schadelijk… maar is ook in strijd met onze grondwet, NRC.Next, 4 juni 2011, door Nicole Maalsté en Maurice Veldman

Zie ook: Waarom de kabinetsplannen voor coffeeshops onhoudbaar zijn, VOC-Blog, 8 juni 2011

Bron: www.tweedekamer.nl
Bron: www.tweedekamer.nl

Comment (1)

  • nol van schaik 21/06/2011 at 8:56 pm Reply

    ja, kunnen ze er nog ff over voordenken….

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*