België: legaal lurken bij de cannabisclub

Het Belgische tijdschrift HUMO brengt deze week een vijf pagina’s tellend coververhaal over de eerste Cannabis Social Club van België, Trekt Uw Plant. “Legaal cannabis roken: het kan, en wij weten hoe”

Humo_7_7_2011_Cannabis_coverDe intro van het artikel, in de editie van 7 juni 2011:

“Er is hoop voor die 500.000 Belgen die al minstens één keer in hun leven een joint hebben opgestoken: een internationaal panel, met onder meer oud-VN-chef Kofi Annan, Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, Virgin-baas Richard Branson en oud-NAVO-topman Javier Solana, pleit voor de legalisering van cannabis. Tot nader order moeten blowers de grens over om op legale wijze aan hun gerief te komen, naar onze sympathieke noorderburen. Maar de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant (TUP) heeft ontdekt hoe je de wietwet kunt omzeilen. Even mijn roltechniek oefenen, en hop: hier met die lidkaart! Let the good times roll!

Op de HUMO-website wordt de ontstaansgeschiedenis van Trekt Uw Plant kort samengevat:

“Cannabis bezitten of kweken is verboden in ons land, maar een ministeriële richtlijn uit 2005 kent dat misdrijf een ‘lage vervolgingsprioriteit’ toe. Meer had de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant (TUP) niet nodig om een heus cannabisplan uit te dokteren: een legale manier om haar 95 leden op geregelde tijdstippen van één cannabisplant te voorzien. Dat mag u letterlijk nemen – op een zogenaamde ruilbeurs komen de leden twee zakjes afhalen: één met cannabisbloemen, de wiet dus, en één met de verhakselde plant en bladeren in. Daarvoor moet je wel eerst lid worden.”Humo_7_7_2011_Cannabis_p12

HUMO-redacteur Sven Van den Eynde werd lid van Trekt Uw Plant en beschrijft aanstekelijk en zonder vooroordelen zijn ervaringen. Joep Oomen, oprichter van Trekt Uw Plant en daarnaast actief bij de VOC en ENCOD, zegt onder meer: “Wij zien onszelf als de Test-Aankoop van de cannabisgebruiker. Mensen kweken en roken cannabis, en de overheid gedoogt dat. Maar niemand maakt zich zorgen over wát al die mensen precies roken. Uit onderzoek is gebleken dat er soms fijngemalen glas, lood en zelfs verfresiduen aan wiet worden toegevoegd: daardoor weegt het meer, en het wordt verkocht per gram. Wij willen dat onze leden cannabis van goede kwaliteit kunnen roken. Biologisch geteeld.”

“Onze leden komen van overal, van Ieper tot Aarlen. Ze vormen een mooie staalkaart van de samenleving: van steuntrekkers tot bedrijfsleiders. Het merendeel is tussen de 40 en 55. Het oudste lid is een man van 72. We hebben ook een vrouw van 65, die elke avond één trekje neemt, anders kan ze de slaap niet vatten. Met 5 gram komt zij een heel jaar toe.”

Joep Oomen, High Times Cup 2010, Amsterdam (© Gonzo media)
Joep Oomen, High Times Cup 2010, Amsterdam (© Gonzo media)

Wat eventuele vervolging betreft -vertrekkend minister van justitie Stefaan de Clerck liet eerder weten dat Trekt Uw Plant vervolgd moet worden- toont Oomen zich strijdbaar: “We zijn in onze beginperiode twee keer vervolgd: één keer voor het vormen van een criminele organisatie en één keer voor aanzetten tot drugsgebruik. De rechter heeft ons telkens vrijgesproken. Wil de minister zich nog een derde keer aan dezelfde steen stoten? Voor mij niet gelaten.”

Klik hier voor een PDF van het artikel

Zie ook: Wiet, wat en waarom: Onze Man wordt lid van een cannabisclub, HUMO-website, 6 juni 2011

Zie ook: België moet aan de cannabisburger, NOS Nieuws, 4 juni 2011

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*