De Pers: tijd voor coffeeshops united

In gratis dagblad De Pers vandaag een artikel over de coffeeshopplannen van het kabinet en het gebrek aan professionele lobby vanuit de cannabisbranche. “Als je naar de omzetcijfers kijkt snap ik niet dat er niet twee of drie lobbyisten voor ons rondlopen in Den Haag”, aldus coffeeshophouder Gerrit Jan ten Bloemendal uit Leeuwarden.

(klik hier voor PDF-versie)

(klik hier voor link)

‘Er is absoluut een professionele lobby nodig’

Tijd voor coffeeshops united Coffeeshops_united_De_Pers3

#Geenhigh Het is een miljardenbranche, maar de Nederlandse coffeeshops hebben geen enkele lobbyist rondlopen in Den Haag. Slecht kabinetsbeleid is het gevolg.

Door: Camil Driessen
De Pers, 31 mei 2011

Geen buitenlandse blowers, maximaal 1.000 tot 1.500 leden en een afstand van minimaal 350 meter tot scholen. Het vrijdag gepresenteerde kabinetsbeleid handhaaft ook alle bestaande regels voor coffeeshops zoals het maximaal 500 gram op voorraad mogen hebben. Schuld van het kabinet? Zeker, maar de eigenaren van ‘s lands 666 coffeeshops moeten ook de hand in eigen boezem steken. Want de sector die naar schatting goed is voor een jaaromzet van maximaal 1,5 miljard euro laat het op lobbygebied enorm afweten.

Gerrit-Jan ten Bloemendal van koffieshop De Os in Leeuwarden (© Gonzo media)
Gerrit-Jan ten Bloemendal van koffieshop De Os in Leeuwarden (© Gonzo media)

‘Als je naar de omzetcijfers kijkt snap ik niet dat er niet twee of drie lobbyisten voor ons rondlopen in Den Haag’, zegt Gerrit Jan ten Bloemendal van de Leeuwarder shop De Os. ‘Er is absoluut een professionele lobby nodig’, constateert Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). De VOC heeft verschillende coffeeshophouders en wetenschappers als lid en probeert via het organiseren van debatten en de Cannabis Bevrijdingsdag de gevolgen van het cannabisverbod op de kaart te zetten.

Lamlendig
‘Er wordt wel met politici gepraat, maar we zitten niet op het professionele niveau. Er is wel eens gesproken om een fulltime lobbyist in te huren, maar zover komt het niet’, zegt Bergman. ‘Het geld is er, maar je krijgt het niet uit de zak. Veel coffeeshophouders doen in lamlendigheid weinig onder voor blowers en gaan zich nu pas zorgen maken. Bovendien is er een kruideniersmentaliteit: we hebben het altijd in ons eentje gered.’

Coffeeshop Double Reggae, Amsterdam (© Gonzo media)
Coffeeshop Double Reggae, Amsterdam (© Gonzo media)

Een aantal coffeeshopexploitanten treedt samen op en onderhoudt goede banden met de lokale gemeenteraad zoals de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht. Maar lokale verenigingen maken in Den Haag geen vuist. Of zoals een lobbyist op het Binnenhof uitlegt: ‘Het gaat erom dat je de wet beïnvloedt ver voordat die in de Kamer wordt behandeld. Ik heb altijd contact met de ambtenaren die het beleid voorbereiden en de wetten schrijven die van invloed zijn op mijn klanten.’

Buitenlanders
Een beetje lobbyist had toch op zijn minst verschillende punten afgezwakt of erin gewreven.
Zo mogen coffeeshops niet meer verkopen aan buitenlanders, maar daarvoor hoeft geen pas te worden ingevoerd. Verkoop kun je ook koppelen aan de vertoning van een Nederlands identiteitsbewijs. Daarmee verdwijnen automatisch de grootschalige coffeeshops waarvoor het kabinet bang is en hoef je dat rare ledensysteem niet in te voeren, waardoor een Eindhovenaar tijdens een dagje Amsterdam de shop niet in mag. Ben je ook meteen af van de privacyargumenten tegen de pas, want wie wil nou als blower geregistreerd staan?

De bar van coffeeshop 't Grasje in Utrecht (© Gonzo media)
De bar van coffeeshop 't Grasje in Utrecht (© Gonzo media)

Mensen die niet de boeken in willen als blower zullen hun hasj op straat moeten kopen, samen met de toeristen die een jointje willen. Daardoor neemt de straathandel toe en dus de criminaliteit. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan vreest voor een ‘onhoudbare situatie’.

Al heeft de gemeente Amsterdam natuurlijk nog een andere belangrijke reden om tegen de plannen te zijn: jaarlijks bezoeken 1 miljoen toeristen een coffeeshop in de hoofdstad. En in tegenstelling tot het zuiden van het land zijn drugstoeristen er geen probleem, dus waarom zou je inperken?

Rick's Coffeeshop, Amsterdam (© Gonzo media)
Rick's Coffeeshop, Amsterdam (© Gonzo media)

Zien doet blowen
Verschillende shops moeten dicht vanwege het nieuwe afstandscriterium van 350 meter van scholen. Reden: de ‘ zichtbaarheid’. Opmerkelijk want tot op heden is nog niet bewezen dat het aanzicht van een shop doet blowen. Scholieren onder de 18 mogen überhaupt niet bij de shop kopen, daar worden shops juist zeer geregeld op gecontroleerd.

Al jaren wordt (ook door Kamerleden) gepleit voor een voorzichtig experiment met regulering van de achterdeur: een coffeeshophouder mag wiet wel verkopen maar niet inkopen. De gemeente Utrecht wil een experiment met legale teelt, maar het kabinet haalt daar een streep door. Mag niet volgens internationale wetgeving.

Een heleboel juristen denken daar anders over. Ybo Buruma bijvoorbeeld: kersvers lid van de Hoge Raad. VVD-prominent Frits Bolkenstein pleitte vorig jaar ook al voor regulering van zelfs alle drugs: een verbod is slecht voor de volksgezondheid en de strijd tegen drugs kost miljarden aan politie-inzet. Regulering van softdrugs levert bovendien extra inkomsten op via btw en accijns: zeker 260 miljoen euro per jaar.

Toch vraagt Ten Bloemendal zich af of lobbyisten het tij wel hadden kunnen keren. ‘Het coffeeshopbeleid voelt puur ideologisch ingestoken. Het lijkt een middel om zoveel mogelijk coffeeshops te sluiten.’

VOC_kaart_01_klein

Comments (8)

 • nol van schaik 31/05/2011 at 10:43 pm Reply

  Onderstaande reactie heb ik ook onder het artikel in De Pers geplaatst.

  Ik denk dat cannabis/coffeeshop lobbyisten weinig tot geen verschil (hadden) kunnen maken bij de afgelopen regeringen. De Balkenende kabinetten en ons huidig kabinet hebben gewoon een hekel aan coffeeshops, cannabis kwekers en cannabis consumenten. Hoe kan het dat Groen Links wel weet te melden dat Nederland het laagste drugsgebruik ter wereld heeft, en dat de Wietpas meer overlast gaat veroorzaken dan deze zou moeten oplossen. http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/05/30/R193.htm Alle politieke partijen krijgen jaarlijks de zelfde cijfers over wereldwijd drugs gebruik, worden deze alleen gelezen door GL politici? De Nederlandse autoriteiten zijn simpelweg ziende blind, daar kan geen lobby verandering in brengen. Het Wietpas project is bedoeld om de georganiseerde misdaad terug te dringen, mijns inziens zijn daar gewoon meer agenten voor nodig, en die kan de regering nu eenmaal niet leveren. Nederland heeft in veel landen een voorbeeld functie, mede vanwege de coffeeshops, maar allereerst vanwege de lage cijfers qua drugsgebruik. We worden gewoon verlakt door onze eigen regering…. Nol van Schaik. coffeeshophouder te Haarlem.

 • nol van schaik 31/05/2011 at 10:58 pm Reply

  Ik denk persoonlijk dat er meer weerstand tegen dit beleid moet komen uit de hoek van de cannabis consumenten, want zij betalen steeds meer geld voor wiet met wisselende kwaliteit.
  Wat vinden onze klanten van de Wietpas? Ik heb persoonlijk de indruk dat ik eventueel maar 30 pasjes nodig heb, de rest wil niet als cannabis consument geregistreerd staan.

 • nol van schaik 31/05/2011 at 11:07 pm Reply

  ‘Er wordt wel met politici gepraat, maar we zitten niet op het professionele niveau.’

  Ik heb problemen met deze uitspraak, want ik durf eerder het tegendeel te beweren. ‘Onze’ kant weet juist donders goed waar het om gaat, en weten dat ook verdomd goed uit te leggen!
  Het is de andere kant die helemaal niets van de materie begrijpt, en gewoon niet wil aannemen wat wij beweren, al komen we met 12 laptops met bewijsmateriaal. Het is de onwetendheid van de overheids vertegenwoordigers waar we tegen aan lopen, en de absolute onwil om oprechte aandacht aan ons te besteden.

 • Ren78 01/06/2011 at 6:52 am Reply

  Net zoals Nol al zegt, ze wilden nooit luisteren!

  Hoe vriendelijk ik het ook heb proberen te brengen, het voroordeel stond al klaar voor er een woord was gesproken.
  En over dat `proffesionele niveau` heb ik ook mijn aanmerkingen…

  Persoonlijk kan ik mezelf nooit verlagen tot een niveau van verbale communicatie zoals die in de huidige politiek plaatsvind.

 • nol van schaik 01/06/2011 at 2:15 pm Reply

  De genoemde lobbyist werkt waarschijnlijk voor een bedrijf dat de Wietpassen wil drukken en archiveren.

 • nol van schaik 02/06/2011 at 12:03 pm Reply

  Derrick, je wens is verhoord, hier heb je een mega lobby, stuur jij het ff door aan Ivo en zo??

  Oud-wereldleiders, onder wie de vroegere secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, willen marihuana uit de criminaliteit halen.

  Experimenteren
  In een rapport roepen ze regeringen op om te experimenteren met het legaliseren of gedogen van cannabis. Dat neemt criminelen de wind uit de zeilen, zeggen ze. De groep stelt ook voor om drugsverslaving als gezondheidsproblematiek te beschouwen.

  Nieuwe initiatieven
  De oorlog tegen drugs in de Verenigde Staten beschouwen de oud-leiders als mislukt. Het is tijd voor nieuwe initiatieven, vinden ze. Het Nederlandse beleid wordt aangedragen als een goed voorbeeld.

  Oud-presidenten
  In de commissie zitten onder meer de voormalige presidenten van Brazilië, Fernando Cardoso, César Gavira (Colombia), Ernesto Zedillo (Mexico) en oud VN-chef Kofi Annan.

 • nol van schaik 02/06/2011 at 12:05 pm Reply

  ***Het Nederlandse beleid wordt aangedragen als een goed voorbeeld.***

  dit vind ik nou iets om trots op te zijn……

  Tijd voor Koffishops…..

 • rene slikker 04/06/2011 at 11:00 am Reply

  Driewerf hosanna. Eindelijk is er dan een rapport van een aantal internationale zwaargewichten die duidelijk stelling nemen tegen de war on drugs, en ook nog verstandige aanbevelingen doen over hoe het nu verder moet met het drugsbeleid.
  Nu moet die boodschap nog even in politiek den haag en in de media doordringen.
  Om daarvoor lobbyisten in te zetten vind ik een prima gedachte. En dan wat mij betreft eindelijk de focus zetten op de kwaliteit van het product wat er geleverd word.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*